Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 6. 2016,
10.19

Osveženo pred

7 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,85

1

Natisni članek

Tomislav Karamarko HDZ Hrvaška

Torek, 21. 6. 2016, 10.19

7 let, 10 mesecev

Karamarko odstopil z mesta predsednika HDZ

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,85

1

Karamarko | Foto STA

Foto: STA

Nova epizoda v politični drami na Hrvaškem: Tomislav Karamarko je odstopil z mesta predsednika največje stranke HDZ.

Dan po tem, ko je sabor glasoval za razpustitev s 15. julijem, je Karamarko, zaradi katerega je padla vlada premierja Tihomirja Oreškovića, odstopil s čela HDZ. Če tega ne bi storil, bi ga v stranki rušili, poročajo hrvaški mediji. Že prejšnji teden je Karamarko odstopil s položaja prvega podpredsednika vlade.

"Odstopam s položaja predsednika HDZ. Menim, da sem odgovorna oseba ter da mora HDZ iti naprej in zmagovati. Menim, da sem odprl prostor za novi impulz. Po svojem odstopu pričakujem, da bo HDZ hitro prišla do novih rešitev," je povedal Karamarko.

Dodal je, da je bila vlada disfunkcionalna ter da je najbolj zameril neupoštevanje HDZ pri odločanju. Rekel je, da ni mogel dovoliti, da bi bila stranka "ponižana" ter da je nezaupnico premierju sprožil zaradi dostojanstva HDZ in svojega osebnega dostojanstva.

Kandidaturo za predsednika HDZ je že včeraj napovedal hrvaški evroposlanec Andrej Plenković, podprl pa ga je Ivo Stier, prav tako evroposlanec.

Pot Hrvaške do predčasnih volitev
Po lanskih parlamentarnih volitvah sta stranki HDZ in Most skupaj oblikovali koalicijo, za premierja pa kot kompromis postavili Oreškovića, kanadskega poslovneža hrvaških korenin.

Letos je izbruhnila afera, ko je prišlo na dan, da je bila Karamarkova žena Ana vpletena v donosen posel z največjim lobistom madžarskega Mola na Hrvaškem Josipom Petrovićem. Karamarko se je znašel pod plazom pozivov, naj odstopi z mesta podpredsednika vlade, a je to vztrajno zavračal kljub grožnjam predsednika Mosta Boža Petrova, da bodo v nasprotnem primeru zapustili koalicijo.

Največja opozicijska stranka SDP je sredi maja sprožila postopek glasovanja o nezaupnici Karamarku, ki ga je, tako kot Petrova, k odstopu pozval tudi Orešković. Epilog politične drame bodo predčasne volitve, predvidoma septembra, saj so Oreškoviću poslanci prejšnji teden izglasovali nezaupnico. Poskusov oblikovanja nove vlade ni bilo, včeraj je sabor izglasoval svojo razpustitev.

Ne spreglejte