Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 10. 2018,
7.26

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,32

13

Natisni članek

vrhovno sodišče ZDA Brett Kavanaugh

Petek, 5. 10. 2018, 7.26

5 let, 6 mesecev

Kandidatura Kavanaugha Američane pognala na ulice. Protestirali tudi znani igralki.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,32

13

protesti ZDA | Kongresna policija je v senatni zgradbi Hart aretirala več kot 300 ljudi, med njimi igralki Amy Schumer in Emily Ratajkowski. | Foto Reuters

Kongresna policija je v senatni zgradbi Hart aretirala več kot 300 ljudi, med njimi igralki Amy Schumer in Emily Ratajkowski.

Foto: Reuters

Zadnja preiskava FBI o obtožbah na račun kandidata za vrhovnega sodnika ZDA Bretta kavanaugra ni prinesla nič novega, je dejal vodja senatne večine Mitch McConnell in za danes razpisal prvo proceduralno glasovanje o kandidaturi pred celotnim 100-članskim senatom. Proti njegovi kandidaturi so se včeraj na ulicah ZDA zbirali protestniki.

Senatorji so včeraj za zaprtimi vrati prebirali poročilo FBI, ki ga javno ne smejo komentirati. Kljub temu so republikanci po vrsti trdili, da v poročilu ni ničesar obremenilnega, medtem ko so bili demokrati nasprotnega mnenja. Po prebranem poročilu je McConnell dejal, da FBI ni potrdil nobene obtožbe proti Kavanaughu in zagotovil, da potrditve ne more nič več ustaviti.

Končni izid glasovanja sicer ni jasen, saj se trije ključni republikanci še niso izrekli. V primeru enotne opozicije demokratov lahko republikanci izgubijo le en svoj glas. V tem primeru bo neodločen izid 50 proti 50 v korist Kavanaugha razbil podpredsednik ZDA Mike Pence.

Brett Kavanaugh
Novice Republikanci in demokrati na različnih bregovih glede poročila FBI o Kavanaughu

"Bela hiša ovirala preiskavo"

Demokrati so sicer precej kritični do preiskave FBI, saj je to po navedbah njihove vodje v odboru Dianne Feinstein ovirala Bela hiša s svojimi pogoji. Washington Post pa poroča, da je glavni pravnik Bele hiše Don McGahn nadzoroval agente FBI in jim onemogočal raziskovanje vseh sledi.

FBI sicer v preiskavi ni zaslišal ne Christine Blasey Ford, ki je Kavanaugha obtožila spolnega napada pred 36 leti, ne Kavanaugha.

Protesti proti imenovanju Kavanaugha za vrhovnega sodnika so se odvijali po več krajih po ZDA. | Foto: Reuters Protesti proti imenovanju Kavanaugha za vrhovnega sodnika so se odvijali po več krajih po ZDA. Foto: Reuters

Protesti pred vrhovnim sodiščem

Pred vrhovnim sodiščem ZDA v Washingtonu se je medtem včeraj zbralo okoli tri tisoč protestnikov, protesti so potekali po vseh ZDA, tudi pred Trumpovo stolpnico v New Yorku. Kongresna policija pa je v senatni zgradbi Hart aretirala več kot 300 ljudi, med njimi igralki Amy Schumer in Emily Ratajkowski.

Protestnike je vzpodbujala newyorška senatorka Kirsten Gillibrand in jim izrekala pohvale, da so prišli protestirat v skrbi za prihodnost.

Brett Kavanaugh
Novice FBI končal preiskavo Kavanaugha, senat bo o njegovi kandidaturi glasoval v petek

Kavanaugh lahko ogrozi pravico do splava

Razmerje na vrhovnem sodišču ZDA je trenutno štiri proti štiri med liberalnimi in konservativnimi sodniki, v primeru potrditve Kavanaugha ali kogarkoli drugega iz zaloge kandidatov ameriškega predsednika Donalda Trumpa pa obeta slabo prihodnost za pravico do splava, druge pravice žensk, delavcev in homoseksualcev, obenem pa več pravic za orožarje, krščanske cerkvene skupnosti in velike korporacije.

Tega se zavedata obe strani in zaradi tega je boj tako ogorčen. Trump naj bi bil pravzaprav - ne glede na njegove javne izjave - uvodoma jezen, ker so mu predlagali Kavanaugha, namesto nekoga s čisto preteklostjo, vendar si je premislil, ker se mu obeta zmaga v obeh primerih.

Če Kavanaugha potrdijo, je zmagal, če ga ne potrdijo, pa ankete kažejo, da se bodo republikanci bolj množično udeležili kongresnih volitev 6. novembra, kot bi se jih sicer.

Brett Kavanaugh
Novice Kavanaugha preiskuje FBI
Ne spreglejte