Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
22. 8. 2015,
15.30

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Francija vlak terorizem

Sobota, 22. 8. 2015, 15.30

8 let

Kako so potniki zaustavili strelca na vlaku (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
26-letni Maročan, ki je v petek zvečer streljal na vlaku na poti iz Amsterdama v Pariz, je po besedah francoskega notranjega ministra Bernarda Cazeneuvea povezan s skrajnimi islamskimi gibanji.

Španske oblasti naj bi francoske opozorile na nevarnost tega moškega zaradi njegovega "članstva v skrajnem islamskem gibanju" februarja lani. Napadalec je imel pri sebi avtomatsko puško vrste kalašnikov, pištolo, strelivo in nož, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal minister Cazeneuve.

Maročan je lani živel v Španiji, letos v Belgiji Maročan, čigar identiteta še ni uradno potrjena, je po besedah ministra lani živel v Španiji, letos v Belgiji. Na vlak za Pariz se je vkrcal v Bruslju, kjer primer prav tako preiskujejo protiteroristične enote.

Video: Kako so potniki obvladali napadalca:

Streljanje na vlaku se je zgodilo blizu mesta Arras na severu Francije kmalu po 18. uri, napadalca pa so aretirali deset minut pozneje, ko so vlak ustavili na železniški postaji v tem mestu. Obvladali so ga potniki na vlaku, med njimi trije mladi Američani, med katerimi sta bila dva ameriška vojaka na dopustu.

Ameriška vojaka Skarlatos in Stone nad napadalca Kot je povedal eden od vojakov, 22-letni Alek Skarlatos, ki se je pred kratkim vrnil iz Afganistana, je napadalec s kalašnikovko vstopil v vagon, zato so se s prijatelji vrgli na tla. Njegov kolega Spencer Stone, ki naj bi bil član ameriških letalskih enot, naj bi napadalca zgrabil, a ga je ta z nožem porezal po vratu in roki.

Nato mu je Skarlatos po lastnih navedbah izpulil puško iz rok in ga tolkel po glavi, vse dokler se napadalec ni onesvestil. Napadalec po navedbah očividcev ni ničesar govoril, ampak je le vzklikal, naj mu vrnejo orožje. Skarlatosu je pri obvladovanju napadalca pomagal tudi ameriški študent Anthony Sadler

Nad Maročana tudi Francoz in Britanec Že pred tem naj bi napadalca na stranišču zalotil Francoz in ga poskušal ustaviti. "Eden od francoskih potnikov ga je pogumno poskušal zadržati, še preden je napadalec nekajkrat ustrelil," je pojasnil Cazeneuve. Pri obvladovanju napadalca naj bi pozneje pomagal tudi 62-letni Britanec Chris Norman.

Vse junake z vlaka bo v prihodnjih dneh v predsedniški palači sprejel francoski predsednik Francois Hollande, so danes sporočili iz njegovega urada. Vpletenim sta se za nesebično dejanje zahvalila tudi predsednik ZDA Barack Obama in britanski premier David Cameron.

Dva ranjena Američana, lažje poškodbe je utrpel francoski igralec Poleg vojaka Stona je bil v napadu ranjen še en Američan, ki ga je izstrelek zadel v ramo. Nobeden od njiju ni v kritičnem stanju, je potrdil Cazeneuve. Lažje poškodbe je utrpel tudi francoski igralec Jean Hugues Anglande, ki si je poškodoval roko, ko je sprožal sistem za alarm na hitrem vlaku. Na vlaku je bilo sicer okoli 550 potnikov.

Francoske oblasti so v stanju višje pripravljenosti že vse od terorističnih napadov v Parizu januarja letos, med njimi na satirični dnevnik Charlie Hebdo, v katerih je bilo ubitih 17 ljudi.

Ne spreglejte