Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Torek,
19. 1. 2016,
15.51

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Nemčija Francija Dimitrij Rupel Anže Burger Matej Makarovič Samo Kupljen

Torek, 19. 1. 2016, 15.51

8 let

Kako lahko Francija in Nemčija zatreseta staro celino

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Francija in Nemčija se vse bolj približujeta volitvam. Bosta francoski predsednik Francois Hollande in nemška kanclerka Angela Merkel zato začela izvajati bolj populistično politiko?

Obe najpomembnejši članici EU, Nemčijo in Francijo, prihodnje leto čakajo pomembne volitve. Spomladi (aprila ali maja) 2017 bodo Francozi izbirali novega predsednika države, pozno poleti ali jeseni istega leta pa bodo Nemci izbirali nov parlament.

Težave Angele Merkel in Francoisa Hollanda V Nemčiji je kanclerka Angela Merkel zaradi begunske politike vse manj priljubljena, protipriseljenska stranka Alternativa za Nemčijo (AfD) pa je postala že tretja najbolj priljubljena stranka v državi.

Tudi francoski predsednik Francois Hollande je v težavah. Pred predsedniškimi volitvami leta 2012 je obljubljal novo rast, znižanje brezposelnosti in davek na bogataše. Nič od tega ni izpolnil, poleg tega je v času njegovega predsednikovanja Francija utrpela tudi precej terorističnih napadov islamskih skrajnežev.

Francoski brezposelni … Glede na to, da se je od leta 2012 število brezposelnih povečalo za 650 tisoč, je zdaj v Franciji brez dela skoraj 3,6 milijona ljudi oziroma več kot 10 odstotkov delovne sile.

Zato ne preseneča, da je francoski predsednik razglasil "ekonomske izredne razmere" in predstavil dve milijardi evrov težek načrt spodbujanja zaposlovanja – jedro načrta je subvencioniranje novih delovnih mest v gospodarstvu.

… in priseljenci v Nemčiji Če Nemčija nima velikih težav na gospodarskem področju, pa ima velike težave z begunsko-migrantskim valom. Bo nemška vlada, čim bolj se bodo bližale zvezne volitve, zaostrovala begunsko politiko? In kako bo to vplivalo na Slovenijo?

Ne spreglejte