SiolNET. Novice Svet
4,60

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kako Kim financira orožje, s katerim grozi svetu

4,60

termometer

Kima Jong-un
Foto: Reuters

Severna Koreja kljub precejšnji izoliranosti od sveta in sankcijam Združenih narodov s pomočjo finančnih virov iz tujine še naprej financira svoj jedrski in raketni program.

Južnokorejska centralna banka ocenjuje, da je bruto domači proizvod (BDP) njene severne sosede leta 2015 znašal 30 milijard dolarjev (približno 1.200 dolarjev na prebivalca), kar je le 2,2 odstotka BDP Južne Koreje. Od teh 30 milijard je režim v Pjongjangu kar četrtino porabil za orožje.


Preberite še:
Voditelj, ki denar zapravlja za orožje in žensko perilo

Kako dolgo bi Kimova vojska zdržala proti Trumpovi?


Večji del sredstev za financiranje svojega jedrskega programa pridobiva z nezakonitimi dejavnostmi, s katerimi Pjongjang po nekaterih ocenah letno zasluži okoli milijardo dolarjev (850 milijonov evrov). Te vodi urad 39 osrednjega komiteja Delavske stranke, znan pod kodnim imenom Soba 39.

Pet glavnih virov financiranja Severne Koreje po ocenah analitikov:

Kitajska

Kitajska je največja zaveznica Severne Koreje. Kitajska je največja zaveznica Severne Koreje. Foto: Reuters Severna Koreja je lani po oceni ameriške Osrednje obveščevalne agencije (Cia) izvozila za 2,985 milijarde dolarjev, uvozila pa za 3,752 milijarde dolarjev blaga. Izvažala je največ mineralov, metalurških in proizvodnih izdelkov (vključno z orožjem), tekstilnih izdelkov, kmetijskih in ribiških pridelkov. Uvaža največ nafte, koksa, mehanizacije in opreme, tekstila in pšenice. 

Konec 90. let prejšnjega stoletja sta Severna in Južna Koreja obnovili medsebojno trgovino. Južnokorejska podjetja so začela vlagati v Severno Korejo, leta 1999 je medsebojna trgovina znašala 333,4 milijona dolarjev. Odnosi med državama so se začeli slabšati zaradi severnokorejskega oboroževanja. Seul je občutno zmanjšal trgovino s severno sosedo kot obliko pritiska na Pjongjang zaradi njegovega jedrskega programa. Med letoma 2007 in 2013 je trgovina med državama padla z 1,8 milijarde dolarjev na 1,1 milijarde dolarjev.


Preberite še:
Kitajski udarec za Severno Korejo


Severna Koreja po ocenah Cie približno tri četrtine svoje zunanje trgovine opravi s Kitajsko, po drugih ocenah je ta številka še višja, okoli 90 odstotkov. Severna Koreja ima precej naravnih virov, veliko zasluži z izvozom kovin in rud na Kitajsko. 14-milijonska delovna sila izdela veliko tekstilnih izdelkov, ki jih prav tako izvaža na Kitajsko. 

Kitajska ima velik vpliv, saj bi lahko povsem ustavila dobavo hrane in energentov Severni Koreji, a bi sesutje njene južne sosede pomenilo, da bi v kitajske revnejše province na jugu prišli številni begunci, čemur pa se želijo v Pekingu na vsak način izogniti.

Blagovna menjava med Slovenijo in Severno Korejo

Med Slovenijo in Severno Korejo po podatkih GZS praktično ni trgovinskih tokov.

tabela

Podatki o uvozu blaga za leto 2004 niso primerljivi s podatki o uvozu pred letom 2004, ker se je z vstopom Slovenije v EU spremenila metodologija zajemanja podatkov.
Glavni blagovni proizvodi v menjavi leta 2016 so bili papir in karton, leta 2017 pa stroji za avtomatsko obdelavo podatkov.
Vir: GZS

Delavci v tujini

Severnokorejski delavci, prisiljeni v delo na Kitajskem in v Rusiji, režimu v Pjongjangu zagotavljajo tuje valute, ki jih dobijo tudi z izvozom premoga in mineralov. S tujimi valutami – juanom, dolarji in evri – si po ocenah nekaterih analitikov Kim Džong Un kupuje tudi podporo drugih pomembnih politikov v Severni Koreji.


Preberite še:
Kaj se dogaja v najbolj mračni državi na svetu, v kateri vlada obupna beda?


Prodaja orožja

Severnokorejsko gospodarstvo poganja trgovina z orožjem, je za CNBC dejala Anwita Basu, vodilna analitičarka The Economist Intelligence Unit, ki pri tem izpostavlja dogovore med Severno Korejo in afriškimi državami. Severna Koreja je v zadnjih letih okrepila svoje trgovinske odnose z državami v Afriki, zato da se je tako izognila sankcijam (le sedem afriških držav sodeluje pri implementaciji sankcij ZN; nadzor nad sankcijami je tu bolj ohlapen kot drugod) in da bi tako zmanjšala svojo odvisnost od Kitajske.


Preberite še:
Kim poskušal prodati za 19 milijonov evrov orožja?


Medtem ko režim zapravlja denar za orožje, Severni Korejci stradajo. Medtem ko režim zapravlja denar za orožje, Severni Korejci stradajo. Foto: Reuters Nekateri drugi analitiki ugibajo o sodelovanju med severnokorejskim in iranskim jedrskim programom. Strokovnjaki Združenih narodov pa so v februarskem poročilu zapisali, da Severna Koreja trguje z orožjem v Aziji, Afriki in na Bližnjem vzhodu. Poleg tega, je pisalo v poročilu, severnokorejska gradbena podjetja v Afriki gradijo z orožjem, vojsko in varnostjo povezane stavbe.

Mamila

Ena najbolj cvetočih industrij v Severni Koreji je velika industrija prepovedanih drog. Med drugim izdelujejo metamfetamine in ponaredke viagre, ki so velik vir tujih valut za režim. Denar dobivajo tudi s prodajo ogroženih živalskih vrst.

Kibernetski kriminal

Severna Koreja si skuša prepotrebne tuje valute zagotoviti tudi z izsiljevalskimi računalniškimi virusi. Britanske oblasti so Severno Korejo obtožile, da so bile odgovorne za hekerski vdor WannaCry v njihov sistem javnega zdravstva maja letos, ko so hekerji v zameno za vrnitev podatkov zahtevali denar. Računalniški virus WannaCry je okužil 300 tisoč računalnikov v 150 državah.


Preberite še:
Za globalnim kibernetskim napadom bi lahko stala Severna Koreja


Severna Koreja naj bi bila odgovorna tudi za kibernetsko krajo 81 milijonov dolarjev z bangladeškega računa v zvezni rezervni banki New York. Ameriške oblasti verjamejo, da je kitajski posrednik pomagal Severni Koreji pri kraji, šest ameriških senatorjev pa je pozvalo k bolj omejenemu dostopu severnokorejskih bank do kitajskih.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin