SiolNET. Digisvet Novice
2,28

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Za globalnim kibernetskim napadom bi lahko stala Severna Koreja

2,28

termometer

Heker
Foto: Reuters

Strokovnjaki za kibernetsko varnost so v ponedeljek sporočili, da bi za najobsežnejšim kibernetskim napadom doslej, v katerem so hekerji v skoraj 100 državah po zadnjih podatkih izpeljali okoli 300.000 vdorov v Microsoftove sisteme, lahko stala Severna Koreja. Po več dneh motenj v omrežjih po vsem svetu se je stopnja okuženosti upočasnila.

Odkrili so namreč podobnosti med škodljivo programsko opremo, ki zahteva odkupnino, ki je bila uporabljena v globalnem napadu, ter kodo, ki so jo pred tem uporabili severnokorejski hekerji. Ob tem so strokovnjaki opozorili, da gre morda za napačno sled.

Je to ključ do skrivnosti, povezanih z napadom?

Googlov strokovnjak Neel Mehta je v okviru razjasnjevanja obsežnega hekerskega napada v ponedeljek objavil računalniško kodo, ki razkriva podobnosti med izsiljevalsko okužbo WannaCry, uporabljeno v napadih, in eno od prejšnjih hekerskih operacij, ki jo strokovnjaki pripisujejo Pjongjangu. Drugi strokovnjaki to vidijo kot znak, da bi za napadom lahko stala Severna Koreja, ki jo analitik Bogomil Ferfila označuje za eno najbolj mračnih držav na svetu.

"Mislimo, da bi bil lahko to ključ za rešitev nekaterih skrivnosti, povezanih s tem napadom," so sporočili znanstveniki v varnostnem podjetju Kaspersky s sedežem v Rusiji. Dodali so, da so potrebne nadaljnje preiskave.

V Sloveniji najmanj osem napadov

Napadalci so v petek izkoristili šibke točke v starejših Microsoftovih operacijskih sistemih in z izsiljevalsko okužbo, imenovano WannaCry, blokirali delovanje računalnikov, dokler ne bi žrtve v virtualni valuti bitcoin izplačale odkupnine 300 evrov. Najmanj osem napadov so zaznali v Sloveniji, med drugim v novomeškem Revozu.

Po več dneh motenj v omrežjih po vsem svetu je bilo po navedbah visokega predstavnika ZDA doslej prizadetih okoli 300.000 računalnikov, vendar pa se je stopnja okuženosti upočasnila.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin