Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Četrtek,
12. 10. 2017,
10.16

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,83

20

Natisni članek

vojska orožje Kim Jong Un Donald Trump vojna ZDA Severna Koreja

Četrtek, 12. 10. 2017, 10.16

6 let, 6 mesecev

Kako dolgo bi Kimova vojska zdržala proti Trumpovi?

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,83

20

Severna Koreja. ZDA. | Foto Reuters

Foto: Reuters

Vojna besed med Severno Korejo in ZDA se nadaljuje. Severnokorejski zunanji minister Ri Jong Ho je dejal, da je predsednik ZDA Donald Trump "prižgal vžigalno vrvico vojne" s Severno Korejo.

Ri je za rusko novinarsko agencijo dodal, da bo njegova država na to odgovorila s "točo ognja". Dodal je, da severnokorejski jedrski program zagotavlja mir in varnost v regiji ter da se o njem ne nameravajo pogajati.

Medtem pa je Trump na vprašanje, kaj je pomenila njegova opazka prejšnji teden, ko je srečanje vojaških voditeljev opisal kot "zatišje pred nevihto", pojasnil, da se je res nanašala na Severno Korejo: "Ne moremo dopustiti, da se to nadaljuje," je še pristavil.

Kljub vsem sankcijam in mednarodnim obsodbam Severna Koreja nadaljuje razvijanje svojega jedrskega in raketnega programa. Kaj pa bi se zgodilo, če bi vojna besed prerasla v pravo vojno (večina analitikov se sicer še vedno strinja, da se to ne bo zgodilo)?

"Živeti bi morali od tega, kar raste v zemlji"

Severna Koreja ima okoli šest milijonov vojakov, pripravljenih na bitko, a strokovnjaki trdijo, da v vojni ne bi zdržali dolgo. Bruce Bechtol, profesor na univerzi Teksas in nekdanji analitik Pentagona za Severovzhodno Azijo meni, da bi v primeru vojne severnokorejske sile kmalu izgubile zagon.

"Severni Korejci imajo od dva do tri tedne zalog municije, hrane in goriva za vojno. To je vse, kar imajo. Njihov vojni načrt je torej, da vse cilje dosežejo v kratkem času, ker potem bodo živeli od tega, kar raste v zemlji," je Bechtol povedal za BBC .

Kakšne so severnokorejske jedrske zmogljivosti?

Od leta 2006 je država izvedla pet jedrskih testov, zato je vprašljivo, ali je zmožna izdelati jedrsko bombo, ki mora biti dovolj majhna, da jo namestijo na raketo. Nekateri strokovnjaki verjamejo, da ji je to že uspelo, drugi pa ocenjujejo, da režim od tega loči še nekaj let.

Japonsko obrambno ministrstvo je avgusta opozorilo, da je mogoče, da je Pjongjangu že uspelo izdelati dovolj majhno bombo, ki bi jo lahko namestili na izstrelke kratkega in srednjega dosega, s katerimi lahko, kar so že dokazali, dosežejo Južno Korejo in Japonsko. Julija so testirali tudi dve medcelinski raketi, s katerimi bi morebiti lahko dosegli tudi ozemlje ZDA.

Ko bodo ameriška vojska in orožje šele začeli prihajati na korejski polotok, bo severnokorejska vojska že začela razpadati zaradi pomanjkanja zalog, je dodal. Pojasni je, da bi tudi ZDA potrebovale do tri tedne za premestitev tankov, topništva in vojske v regijo: "Najprej morajo natovoriti vso vojno opremo na ladje. Težko topništvo in tanki so nameščeni povsod po ZDA in Evropi."

Na morebitno vojno s Severno Korejo se pripravljajo tudi britanske oborožene sile, je pred dnevi pricurljalo v javnost. Po enem izmed scenarijev bi letalonosilko HMS Elizabeth, ki ima 12 lovcev F-35 B, predčasno poslali na delo, da bi se v korejskih vodah pridružila ameriškim bojnim ladjam.

Seul razvija grafitne bombe

Kot pogosta tarča severnokorejskih groženj je v nenehni pripravljenosti na morebitni spopad tudi Južna Koreja. Država je proti svoji severni sosedi pripravljena uporabiti tudi grafitne bombe, da bi z njimi onesposobila elektro-energetski sistem režima Kim Džong Una, poroča The Telegraph.

Za razvoj grafitnih bomb se je Seul odločil, ker niso smrtonosne za civiliste. Takšne bombe so prvič uporabile ZDA v zalivski vojni leta 1990 v Iraku, ko so pred kopensko operacijo Puščavski vihar začasno onesposobili 85 odstotkov iraškega elektro-energetskega sistema. Grafitne bombe so uporabili tudi med Natovim bombardiranjem ZR Jugoslavije leta 1999.

Bomba deluje tako, da nad električnimi vodi razprši oblak zelo drobnih grafitnih vlaken, ki ob stiku z vodo ustvarijo kratek stik in začasno prekinejo dobavo električne energije. 
Ne spreglejte