Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Ponedeljek,
16. 6. 2014,
18.58

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ivo Sanader podkupnina Mol

Ponedeljek, 16. 6. 2014, 18.58

4 leta

Kako bo Sanader vrnil milijonske podkupnine?

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Nekdanji hrvaški premier Ivo Sanader mora v skladu s pravnomočno sodbo v državni proračun vrniti 10,5 milijona evrov podkupnine. A država bo ta znesek težko dobila.

Sanader je 10,5 milijona evrov podkupnine prejel v primerih Hypo in Mol, za kar je bil tudi pravnomočno obsojen na osem let in šest mesecev zapora.

Po obsodbi v primeru Hypo mora v državni proračun vrniti približno pol milijona evrov, bolj zapletena pa je zgodba z desetimi milijoni podkupnine, ki jih je prejel od madžarskega Mola. Po pisanju časnika Jutarnji list ni zelo verjetno, da bi država v predvidenem roku, 15 dni po pravnomočni sodbi, dobila denar.

Mol je namreč kot strateški partner Ine polovico spornega zneska nakazal na račun švicarskega podjetja Dioki Holding v lasti hrvaškega podjetnika Roberta Ježića, nekoč tesnega Sanaderjevega prijatelja. Za drugo polovico podkupnine naj bi poskrbel Sanaderjev brat Flavio.

Ježić je med postopkom leta 2012 obljubil sodniku, da bo denar v 30 dneh vrnil v državni proračun, a tega ni storil vse do danes. Če Ježić denarja ne bo vrnil, bo morala Hrvaška sprožiti dolgotrajni diplomatski postopek v Švici. Poznavalci trdijo, da Hrvaška tega denarja ne bo nikoli videla.

Sanaderjeva družina ima v bankah blokiranih 850 tisoč evrov Vse Sanaderjevo premoženje je blokirano na podlagi obtožnice v primeru Fimi-media, v katerem ga tožilstvo bremeni, da je državni proračun oškodoval za dva milijona evrov. Marca je bil na prvi stopnji obsojen na devet let zapora.

Omenjeni časnik še navaja, da imajo člani Sanaderjeve družine na računih v različnih bankah blokiranih približno 850 tisoč evrov, zato Sanader nima kje vzeti. Več kot milijon evrov naj bi bile sicer vredne umetnine, ki so jim jih zaplenili. Nekoč politično najmočnejša družina na Hrvaškem ima blokiranih tudi več nepremičnin v Zagrebu in ob jadranski obali.

Predsednik republike Ivo Josipović je v nedeljo Sanaderju odvzel vsa državna odlikovanja.

Ne spreglejte