Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 3. 2022,
14.50

Osveženo pred

2 leti, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

5

Natisni članek

otroštvo rojstvo igra zaklonišče vojna Rusija Ukrajina otroci

Torek, 1. 3. 2022, 14.50

2 leti, 1 mesec

Kaj se dogaja z otroki v Ukrajini?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

5

V Ukrajini že šesti dan potekajo spopadi med rusko in ukrajinsko vojsko, ki brani svoja mesta in ukrajinsko neodvisnost. Žrtve vojne se kažejo na obeh straneh, v Ukrajini pa je, čeprav je večina mlajših od 18 let že zapustila vojno območje, ostalo še veliko otrok, ki so ujeti v mestih in so se primorani skrivati v zakloniščih, kleteh in ustanovah, kjer ostajajo v negotovosti, kaj se bo z njimi zgodilo.

Na fotografiji zgoraj so otroci, ki so postali sirote in so ujeti v zaklonišču v mestu Kropivnicki, mnogo izmed njih je bolnih. Otroci so ujeti v zakloniščih, mnogo jih je ostalo brez staršev, ker so bodisi postali sirote bodisi so se zaradi vojne morali ločiti od staršev.

Vabilo
Novice "Rusom zmanjkuje hrane, goriva in pa volje za boj" #vŽivo

V mestu Harkov so otroci tudi s pomočjo Unicefa dobili pomoč usposobljenih delavk, ki skrbijo za najmlajše na porodniškem oddelku, pa tudi za malo starejše.

Mnogo otrok, ki so zaradi vojne že morali zapustiti državo, si želi le miru in tega, da bi se vrnili v svoj običajen vsakdan in živeli brez strahu, kdaj bosta na njihovo šolo padla raketa ali tankovski izstrelek.

"Želim si samo domov, ne želim, da v moji državi divja vojna," je povedala devetletna deklica Tatiana, ki se ji je življenje zaradi vojne čez noč obrnilo na glavo. Zdaj živi v enem od začasnih prebivališč na meji med Ukrajino in Moldavijo, kjer pomagajo beguncem, ki so se tja zatekli z otroki.

Aeroflot boeing 777
Avtomoto Ruski Aeroflot odletel proti Italiji, ni se dobro končalo

Mnogo otrok se rodi v zakloniščih

Otroci se rojevajo tudi v zakloniščih, kjer je zaradi težav pri pridbivanju opreme zanje slabo poskrbljeno. Na fotografiji sta novorojeni dvojčici, ki ostajata v otroškem zavetišču Ohmadet v mestu Kijev.

V isti otroški bolnišnici v središču Kijeva so prizori mater, ki objemajo svoje novorojence, nekaj povsem običajnega.

Tako se v zakloniščih v skorajda nemogočih razmerah rojevajo otroci, nad njimi pa divja vojna med ukrajinskimi in ruskimi vojaki.

Nosečnice so zbrane v improvizirani bolnišnici v mestu Keršov v Ukrajini, kjer v skupnih prostorih upajo na čimprejšnji konec ruske ofenzive.

Otroci zapuščajo vojno območje in mnogo izmed njih se jih mora ločiti od svojih staršev, predvsem od svojh očetov.

"Moj oče je ostal v Kijevu. Ostal bo tam in prodajal stvari in oskrboval vojsko, morda bo pomagal našim herojem ali pa se celo bojeval," je povedal eden izmed fantov, ki z mamo beži z vojnega območja.

Kijev
Novice Črne napovedi Američanov: bojijo se najhujšega

Mame z otroki prebežijo čez mejo, v Moldavijo ali pa na Poljsko, kjer so prepuščeni sami sebi. Zanje se trudijo poskrbeti mednarodne organizacije in države, v katere prebežijo, ki zagotavljajo begunska središča.

Otroci se znajdejo po svoje

Mnogo otrok je zaradi razmer in okoliščin ostalo v mestih, kjer pa jim skrbniki in starši prepovedujejo, da bi odšli ven ali se približevali oknom. Zato so primorani ostati v stanovanjih, kjer tudi praznujejo rojstne dni. Ljudmila, na primer, je svoji hčerki pripravila presenečenje za njen tretji rojstni dan.

tank
Avtomoto Kaj pomenijo? Ruski tanki s skrivnostnimi belimi oznakami.

"Vojna traja šele pet dni, mi pa smo zelo utrujeni. Radi bi se vrnili v normalno življenje. Stanje spremljamo vsak dan in želimo, da svet izve, zakaj nas je Rusija napadla. Z možem delava od doma, v trgovino nisva šla že od četrtka, saj je na ulici prenevarno. Morda bomo zapustili mesto in odšli v drugo državo. Tudi moj mož, ki je IT-strokovnjak, se je pripravljen boriti," je za CBS News povedala Ljudmila.

Otroci, ki so v času vojne ostali brez brezskrbnega otroškega življenja in šolanja, se v zakloniščih igrajo različne igre ter si čas krajšajo s pesmimi.

Tisti, ki so ostali ujeti in čakajo dan, ko bodo spet lahko odšli iz zaklonišč, so se morali znajti po svoje. Improvizirali so tudi z ležišči in si jih uredili s tistim, kar jim je uspelo prinesti s seboj iz svojih domovanj.

Ne spreglejte