Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Sreda,
24. 6. 2015,
11.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Grčija bankrot Anže Burger

Sreda, 24. 6. 2015, 11.55

8 let

Kaj se bo zgodilo, če bo Grčija bankrotirala

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Grčiji zmanjkuje časa: do konca junija mora Mednarodnemu denarnemu skladu (IMF) vrniti več kot 1,5 milijarde evrov. Poglejmo, kaj se bo zgodilo, če tega ne stori.

Posojilodajalci oziroma EU od države ob Egejskem morju za izplačilo zadnjega obroka (v višini 7,2 milijarde evrov) iz drugega svežnja pomoči Grčiji terjajo reforme.

Če dogovora ne bo in Grčija ne bo dobila teh 7,2 milijarde evrov, egejska država najverjetneje ne bo mogla vrniti denarja IMF. V tem primeru ji grozi bankrot oziroma default. To so pojasnila ekonomista Anžeta Burgerja, kaj se bo zgodilo z Grčijo v tem primeru.

Kaj je bankrot države oziroma default?

Default se razglasi, ko država ni sposobna odplačevati svojih dolgov. Če Grčija IMF do 30. junija ne bo vrnila skoraj 1,6 milijarde evrov, bo IMF razglasil egejsko državo za plačilno nesposobno.

Se bo Grčija po razglasitvi defaulta lahko financirala na finančnih trgih?

Ne. Z razglasitvijo defaulta bo država med Jonskim in Egejskim morjem odrezana od finančnih trgov, kar zadeva novo zadolževanje, ki ga potrebuje za financiranje tekočih obveznosti. Bo lahko grška država po razglasitvi plačilne nesposobnosti izpolnjevala svoje obveznosti do državljanov?

Grčiji bo zmanjkovalo denarja za pokojnine, plače v javnem sektorju in socialne transferje.

Bo razglasitev plačilne nesposobnosti vplivala na izredna likvidnostna sredstva (mehanizem ELA), s katerim Evropska centralna banka (ECB) pomaga grškim bankam?

Izredna likvidnostna sredstva so vezana na plačilno sposobnost države, tako da bodo grške banke praviloma odrezane od te pomoči, ki jo zagotavlja ECB. V zadnjih tednih se grške banke, s katerih grški varčevalci množično dvigujejo svoje prihranke, izključno držijo nad vodo s pomočjo ELA.

Koliko časa lahko Grčija zdrži v defaultu?

Grčija ima načeloma primarni javnofinančni presežek, ki sicer ni velik. Brez obveznosti plačevanja obresti na javni dolg lahko Grčija v tem letu pokriva svoje tekoče obveznosti za financiranje delovanja javnega sektorja. Težava Grčije je, da vsak mesec prihajajo dospetja preteklih zadolževanj. To so milijardni zneski, ki jih egejska država nima. Vsak mesec je treba obnoviti zapadel dolg. Če je država odrezana od finančnih trgov, bo morala tudi za te dolgove razglasiti plačilno nesposobnost oziroma default. To se potem akumulira.

Je plačilo dolga IMF nujna za grško vrnitev na finančne trge?

Da. To je pogoj za vrnitev na finančne trge. IMF vztraja, da se obveznosti poravnavajo. Če IMF ne bo vztrajal, so bo pojavila težava moralnega hazarda. Številne države prav tako ne bi več plačevale zapadlih obveznosti. To bi bil konec zaupanja v trg državnih obveznic in porušitev celotnega sistema kapitalskih trgov.

Ne spreglejte