SiolNET. Novice Svet
5,09

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Madžarska kritika Mladinine naslovnice: kaj pravijo bruseljski nevladniki?

5,09

termometer

Naslovnica tednika Mladina
Madžarsko je razburila naslovnica Mladine, na kateri se prvak SDS Janez Janša, poslanec SDS Branko Grims in evropski poslanec SDS/EPP Milan Zver stiskajo k madžarskemu predsedniku vlade Viktorju Orbanu, ki medtem drži roko v fašističnem pozdravu. Foto: STA

Direktor nevladne organizacije Human Rights Watch (HRW) za evropske medije Andrew Stroehlein je na Twitterju komentiral madžarsko protestno noto Sloveniji zaradi provokativne Mladinine naslovnice. Vladajoča madžarska stranka Fidesz zdaj napada druge članice Evropske unije (EU), ker dovolijo svobodo tiska, je zapisal.

Martyn Roberts, Biljana Poposka-Roberts Trendi Britanska modna skavta v Sloveniji: Ljudje velikokrat ne razumejo namena tednov mode #intervju #video

Madžarsko je razburila naslovnica Mladine, na kateri se prvak SDS Janez Janša, poslanec SDS Branko Grims in evropski poslanec SDS/EPP Milan Zver stiskajo k madžarskemu predsedniku vlade Viktorju Orbanu, ki medtem drži roko v fašističnem pozdravu.

Njihovo veleposlaništvo v Ljubljani je s tako imenovano verbalno noto pri ministrstvu za zunanje zadeve (MZZ) protestiralo zaradi "politično neodgovorne naslovnice Mladine" z 22. marca in ministrstvo prosilo "za pomoč pri preprečevanju podobnih incidentov v prihodnosti".

 

Hiša OHS Dom Odprte hiše Slovenije: glamurozen družinski dom v Trnovem #foto

"Fidesz zdaj napada že druge članice EU"

Nevladna organizacija Human Rights Watch (HRW) se ukvarja z zaščito človekovih pravic na različnih področjih, tudi medijev in svobode tiska. Direktor tega področja za Evropo Andrew Stroehlein, ki ima pisarno v Bruslju, je danes na družbenem omrežju Twitter kritiziral dogajanje v zvezi z Mladinino naslovnico.

"Vladajoča madžarska stranka Fidesz, ki že obvladuje in nadzira domače medije, zdaj napada druge članice Evropske unije (EU), ker dovolijo svobodo tiska," je zapisal.

Novo letališče v Carigradu Istanbulu Novice Letališče, ki namerava postati največje na svetu #video

Šarec: Take Evrope si ne želimo

Ministrstvo za zunanje zadeve, ki ga vodi Miro Cerar, se je po navedbah poslanca SMC na noto Madžarske odzvalo s pojasnilom da "MZZ dosledno spoštuje načelo svobode medijev in svobode izražanja ter ne posega v uredniško politiko posameznih slovenskih medijev niti je ne ocenjuje."

Na včerajšnjem kongresu LMŠ se je ob dejanje Madžarske obregnil tudi premier Marjan Šarec. Dejal je namreč, da se "sosednje države vmešavajo celo v naše medije in želijo, da bi naša vlada zaščitila madžarsko vlado pred našimi mediji".

To je označil za vmešavanje brez primere ter opozoril, da si take Evrope ne želijo, prav tako ne bodo podpirali Evrope, v kateri bo nekdo prevladoval nad drugim.

Anže Kopitar slovenska hokejska reprezentanca Sportal Nad Kopitarjevim reprezentančnim nastopom še vedno vprašaj

Madžarska veleposlanica: Mladina zaničuje Madžare

Edit Szilagyine Batorfi, madžarska veleposlanica v Ljubljani, je v petek za STA pojasnila, kako naj bi naslovnica Mladine kršila načela svobode tiska in svobode izražanja ter škodila "sicer odličnemu sodelovanju obeh držav" (to je veleposlaništvo navedlo v noti).

Veleposlanica pa je zapisala le: "Viktorja Orbana so Madžari tretjič zapored z dvotretjinsko večino izvolili za predsednika vlade. Kar počne Mladina, je omalovaževanje odločitve madžarskega ljudstva, zaničevanje Madžarov. Judovska skupnost na Madžarskem živi v miru, njenih pripadnikov ne napadajo na ulicah, ne vlamljajo v njihova stanovanja, kot se dogaja v nekaterih drugih evropskih državah."

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin