Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Sobota,
6. 4. 2019,
16.00

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

15

Natisni članek

Odprte hiše Slovenije notranja oprema oblikovanje

Sobota, 6. 4. 2019, 16.00

5 let

Odprte hiše Slovenije: glamurozen družinski dom v Trnovem #foto

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

15

Hiša OHS

Sodobna družinska hiša v ljubljanski soseski Trnovo se razteza čez štiri etaže. Njena posebnost je glavni vhod, ki iz garaže vodi v kletne prostore, njeno temeljno oblikovalsko izhodišče pa igra s kontrasti. H kakovosti bivanja pripomore tudi intimni atrij sredi mesta.

V plodnem sodelovanju med lastniki in arhitekturnim birojem Archimetrics je nastal glamurozen interjer družinske hiše, ki ustreza življenjskemu slogu uporabnikov, njihovim navadam in potrebam ter estetskim preferencam. O vsem tem priča že glavni vhod v hišo, ki vodi iz garaže. Tisti iz ulice je v tem primeru stranski oziroma vhod za goste. Zato je bilo pomembno, da so v kleti naredili prezentacijski prostor, ki daje občutek prihoda v dom, sta poudarila arhitekta Tanja Špan Vasiljević in Dare Vasiljević iz biroja Arhimetrics arhitekti.

Pod arhitekturo Trnovskih vil se podpisuje biro za urbanizem, arhitekturo in oblikovanje BCR. | Foto: Pod arhitekturo Trnovskih vil se podpisuje biro za urbanizem, arhitekturo in oblikovanje BCR.

Domovanje je del letošnjega programa festivala Odprte hiše Slovenije (OHS) 2019, ki letos že desetič med 5. in 7. aprilom odpira vrata v kakovostne arhitekturne in prostorske rešitve.

Ob festivalskem jubileju je med 15. marcem in 15. majem v Jakopičevem sprehajališču v Tivoliju na ogled izbor najbolj kakovostnih projektov, vključenih v program OHS. Razstava, ki nosi naslov Arhitektura v družbi - Družba v arhitekturi naslavlja odnos med prostorom in človekom.

Del predstavitve so tudi grafične interpretacije posameznih projektov, ki so nastali v okviru delavnice Razumeti arhitekturo in so jih pripravili študenti in študentke Fakultete za arhitekturo ter Oddelka za krajinsko arhitekturo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani ter Oddelek za arhitekturo Fakultete za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo Univerze v Mariboru. Med razstavo se izvaja tudi javno glasovanje za najboljši projekt, svojega favorita pa je tako mogoče podpreti na Instagramu in Facebooku.

Hiša OHS | Foto: Glavni vhod v domovanje vodi iz garaže v kletne prostore, kar je bil za arhitekta izziv, da v tem delu hiše ustvarita prezentacijske prostore. Prav tako kot v drugih delih hiše pa tudi v vstopni avli vse potrebščine vsakdanjika skrbno skrijeta. | Foto: Glavni vhod v domovanje vodi iz garaže v kletne prostore, kar je bil za arhitekta izziv, da v tem delu hiše ustvarita prezentacijske prostore. Prav tako kot v drugih delih hiše pa tudi v vstopni avli vse potrebščine vsakdanjika skrbno skrijeta.

Ogledala in intenzivni barvni poudarki

Dejstvo, da gre za prostor brez naravne svetlobe, so reševali z ogledali, svetili in intenzivnimi barvanimi poudarki. Vrata v dvigalo so živo rumena, močno vlogo v vizualni atmosferi pa ima tudi barvita tapeta. Tako kot v vseh drugih nadstropjih hiše se tudi v kletnih prostorih nakazuje rdeča nit zasnove: ob barvnih poudarkih in prepletu različnih izbranih materialov so elementi vsakdanjika skrito pospravljeni. Domovanje je brez navlake, pokazano je le to, kar stanovalci želijo pokazati.

Renderji biroja Archimetrics kažejo končno sliko vhodne avle, ki jo zaokrožujejo še rdeča preproga in izbrani stol. | Foto: Arhimetrics Renderji biroja Archimetrics kažejo končno sliko vhodne avle, ki jo zaokrožujejo še rdeča preproga in izbrani stol. Foto: Arhimetrics

Za vrati, prekritimi s tapeto, so v kletnih prostorih servisni prostori in soba za goste, za ogledali so omare in tudi dnevno stranišče.

Iz vhodne avle stopnice vodijo do bivalnega dela hiše, ki se v pritličju odpira na atrij. | Foto: Bojan Puhek Iz vhodne avle stopnice vodijo do bivalnega dela hiše, ki se v pritličju odpira na atrij. Foto: Bojan Puhek

Renderji končne zasnove interjerja, ki bodo z zadnjimi dodanimi kosi pohištva v prihodnjem mesecu postavili še zadnjo piko na i v zasnovi domovanja. | Foto: Renderji končne zasnove interjerja, ki bodo z zadnjimi dodanimi kosi pohištva v prihodnjem mesecu postavili še zadnjo piko na i v zasnovi domovanja.
Renderji | Foto:

Odprte hiše Slovenije
Trendi Oglejte si najbolj fascinantne slovenske hiše #foto

Salonski družabni del

V pritličnem delu je zračno zasnovan bivalni del domovanja. Kot pravi Dare Vasiljević, se jim je zdelo pomembno, da so oblikovali "fluiden, salonski in nevsakdanji prostor". Zgodbo interjerja tudi v tem primeru oblikujejo kontrastni materiali in barve.

Površine, ki delujejo hladno, mehča les, črno monolitnost prostora razbijajo elegantno modra, bela, v prihodnje tudi rdeči elementi. Svoje k salonski dnevni sobi pripomore tudi njena neposredna povezava z atrijem, obkrožena z bambusom in lesenim podom, ki deluje intimno in pomirjajoče.

Hiša OHS | Foto:

Otroška soba v prvem nadstropju

V prvem nadstropju so otroška soba, še ena soba za goste in dnevni kot z delovnimi površinami. Uživaška pa je tudi kopalnica z izbrano kadjo in umivalnikom.

Dnevni kotiček z delovnimi površinami v prvem nadstropju. | Foto: Bojan Puhek Dnevni kotiček z delovnimi površinami v prvem nadstropju. Foto: Bojan Puhek

Hiša OHS | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek

Tudi ta del domovanja je oblikovan izjemno zračno, prostori resnično dihajo. Vse življenjske potrebščine, od zobne ščetke naprej, pa so tudi tu skrbno shranjeni v omarah, ki jih zapirajo različne materialne interpretacije in strukture.

Otroška soba. | Foto: Otroška soba.

Hiša OHS | Foto:

Hiša OHS | Foto:

Intima na vrhu domovanja

Do zadnje etaže družinske hiše ob dvigalu vodijo tudi roza stopnice in stena. Te napovedujejo prihod v odprto zasnovano spalnico z garderobo in kopalnico, kjer se sprehajamo po tapisonu.

V zgornjo etažo, kjer je spalnica s kopalnico, vodijo rožnate stopnice in hodnik.  | Foto: Bojan Puhek V zgornjo etažo, kjer je spalnica s kopalnico, vodijo rožnate stopnice in hodnik. Foto: Bojan Puhek

Hiša OHS | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek

Ena od značilnosti hiše je tudi, da ima vsaka etaža svojo talno oblogo, pri čemer je zgornja v intimnih prostorih, kjer človek veliko hodi bos, najmehkejša, je poudarila Tanja Špan Vasiljević. Bližje kot se premikamo oblakom, bolj mehko postaja, poetiko zasnove še opredelita arhitekta.

Hiša OHS | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek

Hiša OHS | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek

Taktilnost prostora

Ob mehkih tleh k taktilnosti prostora svoje pripomore še žametna postelja velikih dimenzij, obkrožena z zavesami, ki imajo v tem primeru vlogo slike. Barvne poudarke so tudi v tej etaži dosegli s tapeto iz sveta narave.

Odprto zasnovana spalnica z garderobo se nadaljuje v prostorno kopalnico.

Intenzivni vizualni poudarek tudi v zgornji etaži sooblikujejo tapete. | Foto: Bojan Puhek Intenzivni vizualni poudarek tudi v zgornji etaži sooblikujejo tapete. Foto: Bojan Puhek

Pametno upravljanje

H kakovosti uporabniške izkušnje v domovanju pripomorejo tudi pametne instalacije, ki ob povečani stopnji udobnosti in enostavni uporabi zagotavljajo tudi energetsko učinkovitost in omogočajo oddaljeno upravljanje prek pametnih telefonov, tablic ali osebnih računalnikov. Hiša OHS | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek

V domovanju je tako na primer mogoče z enim ukazom, poimenujmo ga na primer odhod od doma, vzpostaviti stanje, ki ga želimo ob zaklepanju vrat. To so ugasnjene luči po vsej stavbi, v poletnem času spuščene žaluzije, da se notranjost ne segreva, in vklopljen alarm. Dostopni pa so tudi že glasovni ukazi. Del pametnega sistema te ljubljanske hiše pa je tudi elektronska ključavnica, ki prinaša možnosti oddaljenega odklepanja.

Preberite še:

Trendi Hiša nad Igom, ki jo je navdihnilo lastnikovo bivanje na Švedskem (foto)
Stanovanje Mali nebotičnik
Trendi Zračno in svetlo stanovanje v ljubljanskem Malem nebotičniku
Odprte hiše Slovenije
Trendi Prenova ljubljanske podstrehe: nekoč prostor za služkinje, zdaj sodoben lesen dom #foto
Trendi Stanovanje v ljubljanski vili, kjer pozabite na zunanji svet
Trendi Mansardno stanovanje v središču Ljubljane, ki je nastalo iz dotrajanega podstrešja
Ne spreglejte