SiolNET. Novice Svet
5,11

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Letališče, ki namerava postati največje na svetu #video

5,11

termometer

S prometnega carigrajskega letališča Atatürk je včeraj vzletelo zadnje potniško letalo. Promet se seli na novo, modernejše letališče, ki je državo stalo 10,5 milijarde evrov, projekt pa so očrnile smrti na gradbišču.

Hiša OHS Dom Odprte hiše Slovenije: glamurozen družinski dom v Trnovem #foto

Novo letališče je Turčija odprla že oktobra lani, polni zagon pa se je odmaknil zaradi zastojev pri gradnji. Od 35.000 delavcev, ki so gradili letališče, jih je umrlo kar 30, po navedbah sindikatov pa je številka precej večja. Organizirani so bili tudi protesti, ki pa so jih oblasti pod železno roko Recepa Tayyipa Erdogana zatrle in priprle več deset delavcev.

Na letališču, ki so ga začeli graditi leta 2015, je zdaj končana prva faza, vredna 10,5 milijarde evrov. V tej fazi so odprli stavbo glavnega terminala, ki bo lahko sprejela 90 milijonov potnikov na leto. Omenimo, da sta jih toliko do zdaj letno prepeljali obe mednarodni letališči v Carigradu. 

Martyn Roberts, Biljana Poposka-Roberts Trendi Britanska modna skavta v Sloveniji: Ljudje velikokrat ne razumejo namena tednov mode #intervju #video

Ambiciozni cilji Turkov

V prihodnjih letih imajo v načrtu gradnjo še enega terminala, 88 zračnih mostov, dveh pristajalno-vzletnih stez, parkirišča za 12 tisoč vozil. Posledično naj bi se v desetih letih promet na letališču povečal na 200 milijonov potnikov, s čimer bi letališče postalo največje na svetu.

Ta status trenutno pripada letališču v ameriški Atlanti (lani 107 milijonov potnikov), na drugem mestu je pekinško letališče (100 milijonov potnikov). Carigrad, kot omenjeno že zgoraj, zdaj letno prečka skupno 90 milijonov potnikov.

1 / 4
2 / 4
3 / 4
4 / 4

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin