Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
21. 4. 2014,
9.01

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

trajekt Južna Koreja nesreča nesreča brodolom

Ponedeljek, 21. 4. 2014, 9.01

5 let, 2 meseca

Južnokorejska predsednica ravnanje kapitana trajekta primerjala z umorom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Južnokorejska predsednica je ravnanje kapitana ponesrečenega trajekta primerjala z načrtnim umorom, ker so potniki ostali ujeti v notranjosti ladje. "Vsi odgovorni bodo odgovarjali," je dejala.

"Ravnanje kapitana in nekaterih članov posadke je popolnoma nerazumljiva in ga, tako kot umora ne moremo tolerirati," besede predsednice Park Guen Hye navajajo tamkajšnji mediji.

Poudarila je, da bodo kazensko odgovarjali vsi, ki so odgovorni za to tragično nesrečo, v kateri še vedno pogrešajo 238 ljudi, 64 pa so jih že našli mrtvih. "Ne le moje srce, ampak srca vseh Južnokorejcev so bila strta in napolnjena s šokom in jezo," je še dejala južnokorejska predsednica na srečanju z visokimi predstavniki njenega kabineta.

"Kapitan po nepotrebnem odlašal z evakuacijo" V četrtek, dan po nesreči, je bila sicer tudi sama tarča kritik. Svojci žrtev, večinoma otrok, ki so šli na izlet, so ogorčeno očitali oblastem, da so se slabo in napačno odzvale na nesrečo, potem ko je postalo jasno, da so številni zaradi navodil posadke ostali znotraj ladje in čakali na pomoč, a se je ladja prej potopila in jih ujela v notranjosti.

Predsednica Parkova je danes še poudarila, da je povsem jasno, da je kapitan trajekta Lee Joon Seok po nepotrebnem odlašal z evakuacijo potnikov, medtem ko se je trajekt že potapljal in jih nato zapustil ter pobegnil z ladje s člani posadke. "To je popolnoma nedojemljivo, tako pravno kot etično," je dejala.

Kapitana Leeja so v soboto tudi uradno aretirali, skupaj s krmarko, relativno neizkušeno tretjo častnico, ki je v času nesreče vodila ladjo. Danes pa je tožilstvo pripor zahtevalo še za štiri člane posadke, tri častnike in enega strojnika. Obtoženi so malomarnosti in kršitve pomorske zakonodaje.

Kapitan je povedal, da se je za evakuacijo odločil šele 40 minut po nesreči, ker se je bal, da bodo ljudje poskakali v mrzlo morje, kjer so tudi močni tokovi.

Potapljači in reševalci so doslej s trajekta, ki se je potopil v sredo, potegnili 64 trupel, še vedno pa pogrešajo 238 ljudi. Možnosti, da bi še našli kakega preživelega v kakem zračnem žepu ladje, praktično ni več.

Na trajektu je bilo sicer skupno 476 ljudi, med njimi 320 dijakov ter 15 učiteljev. Po nesreči so jih rešili le 174.

Trajekt najverjetneje ni trčil v čer Zakaj se je trajekt nenadoma potopil, še niso ugotovili, so pa že skoraj izključili možnost trka v čer. Po ocenah južnokorejskih oblasti je najverjetnejši vzrok, da se je ladja prevrnila, nenadna ostra sprememba smeri.

Podatki namreč kažejo, da je trajekt, ko je plul mimo skupine otočkov, nenadoma ostro zavil v desno, to pa je destabiliziralo ladjo.

Ne spreglejte