Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 5. 2014,
12.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

volitve

Četrtek, 8. 5. 2014, 12.41

8 let

Južnoafriški ANC dobil manj glasov kot na prejšnjih volitvah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Na sredinih splošnih volitvah v Južni Afriki je vladajoči Afriški nacionalni kongres (ANC) zagotovo zmagal, a z manj podpore kot pred petimi leti.

Po preštetju približno tretjine glasovnic je ANC dobil 58,5 odstotka glasov. Leta 2009 je zbral 65,9 odstotka glasov. To kaže določen upad podpore vladajoči stranki, ki ji bo, kot kaže, prvič po padcu apartheida pred 20 leti podpora padla pod simboličnih 60 odstotkov.

Manj kot 60 doseženih odstotkov bi lahko pomenilo tudi pretrese v stranki in dvome o vodenju predsednika stranke Jacoba Zume, ki bo sicer najverjetneje prav tako osvojil drugi mandat predsednika države.

Zuma: Volilna pravica ena najpomembnejših pravic Zuma je sicer ob oddaji glasu v svoji domači vasi priznal, da je bila kampanja zahtevna, a obenem izrazil prepričanje, da bo ponovno izvoljen. Ljudi je na volitve pozval z besedami, da je volilna pravica ena najpomembnejših pravic.

Čeprav je podpora ANC padla, pa je še vedno enkrat višja od podpore, ki jo uživa največja opozicijska stranka, Demokratično zavezništvo (DA). Vendar pa je ta stranka na račun padca podpore ANC zabeležila enega največjih uspehov v svoji zgodovini. Podporo si je okrepila na 27 odstotkov oz. kar za deset odstotnih točk glede na leto 2009. Voditeljica DA Hellen Zille je še v sredo "skromno" napovedovala, da bo stranka dosegla največ 23 odstotkov podpore.

Rekordna volilna udeležba Volitev se je udeležilo rekordno število od skupno 25 milijonov volilnih upravičencev; volilna udeležba naj bi bila namreč kar 70-odstotna. Prvič so volili tudi tisti, ki so bili rojeni v svobodni Južni Afriki, torej po koncu apartheida.

Skupno se je za 400 sedežev v narodni skupščini potegovalo 33 različnih strank. Volivce v parlamentu trenutno zastopa 13 strank.

Ne spreglejte