Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
22. 12. 2020,
9.20

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,58

Natisni članek

WHO Južna Koreja Koronavirus COVID-19

Torek, 22. 12. 2020, 9.20

3 leta, 4 mesece

BioNTech in Pfizer lahko v sredo začneta distribucijo cepiva v EU, v Srbijo cepivo prispelo danes

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,58
Cepivo na Kitajskem | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ameriški Pfizer in nemški BioNTech lahko prve odmerke svojega cepiva proti covidu-19 na območju Evropske unije začneta dostavljati v sredo, so povedali v BioNTechu. Do sobote bi jih morali dostaviti v vse članice povezave, tako da bi cepljenja lahko začeli v nedeljo, je povedal glavni finančnik podjetja Sierk Poeting.

18:55

Cepil se je tudi Fauci

17:20

Cepivo že v Srbiji

16:43

Kolona tovornjakov vse daljša

16:09

Švedska vztraja pri svojem

15:36

V BiH umrlo 86 ljudi

15:30

Sporna tržnica na Tajskem

15:05

Bruselj za odpravo prepovedi

14:31

J.Koreja z ukrepi za praznike

14:03

Okužen tudi Dodik

11:45

WHO sklical izredni sestanek

09:22

Na Tajvanu prvič po aprilu

  • 18:55

    Cepil se je tudi Fauci

    V ZDA so se po tednu dni cepljenja proti covidu-19 s cepivom podjetij Pfizer in BioNTech začela tudi cepljenja s cepivom Moderne in ameriškega Nacionalnega inštituta za zdravje ZDA. Med prvimi se je s tem cepivom danes proti covidu-19 javno cepil direktor Inštituta za alergije in nalezljive bolezni Anthony Fauci.

    Fauci se je cepil v neposrednem prenosu v Washingtonu skupaj s zdravstvenimi delavci in visokimi predstavniki vlade, kot je minister za zdravje Alex Azar. "Upam, da bo moje cepljenje simbol za celotne ZDA, da izjemno zaupam v varnost in učinkovitost cepiva," je dejal 80-letni Fauci, ki mu Američani glede koronavirusa na splošno veliko bolj zaupajo kot kateremukoli drugemu politiku.

    "Rad bi vzpodbudil vsakega, ki ima priložnost, naj se cepi, da državo prekrijemo s tančico zaščite, ki bo končala pandemijo," je še dejal Fauci, ki se je kot član ekipe Bele hiše proti koronavirusu prijemal za čelo ob nekaterih izjavah predsednika ZDA Donalda Trumpa.

    Trump je pred volitvami razmišljal, da bi Faucija odpustil zaradi njegovega vztrajanja pri znanosti in dejstvih v času, ko je predsednik vztrajal, da ukrepi proti pandemiji niso potrebni, saj da bo izginila sama od sebe.

    Trump je danes v znanem slogu na Twitterju pohvalil svojo vlado. "Neverjetno, koliko ljudi se cepi v rekordnem številu. Naša država in svet bosta kmalu videla velik čudež, ki ga je dosegla Trumpova vlada. Rekli so, da to ni mogoče storiti!," je med drugim tvitnil Trump.

    Po podatkih univerze Johns Hopkins se je z novim koronavirusom doslej v ZDA okužilo 18 milijonov ljudi, za covidom-19 pa jih je umrlo že skoraj 320.000. Smrtnost naj bi bila glede na danes objavljene podatke Centra za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC) še višja.

    CDC ocenjuje, da bo letos v ZDA prvič doslej umrlo več kot tri milijone ljudi. Uvodne številke o smrtnosti za letos govorijo o 3,2 milijona mrtvih, kar je 400.000 več kot leta 2019. Kar 15-odstotni porast smrtnosti ne morejo pripisati drugemu kot koronavirusu. Gre za največji letni skok smrtnosti od leta 1918, ko so ameriški vojaki umirali na evropskih bojiščih prve svetovne vojne, v ZDA pa civilisti zaradi španske gripe. Takrat je smrtnost od leta 1917 poskočila za kar 46 odstotkov, piše STA.

  • 17:20

    Cepivo že v Srbiji

    V Srbijo je danes dopoldne prispelo prvih 4875 odmerkov cepiva Pfizerja in BioNTecha proti covidu-19, cepljenje pa naj bi začeli prihodnji teden, je danes sporočil predstavnik srbskega ministrstva za zdravje. Srbija je prva država na Zahodnem Balkanu, ki je prejela cepivo, piše STA.

    Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Mirsad Đerlek je pojasnil, da bo danes znano, koga bodo najprej cepili, saj se bo prvič sestala koordinacijska skupina za cepljenje. Skupina bo tudi pripravila operativni načrt cepljenja v letu 2021, ki pa se bo spreminjal v skladu s prilivom cepiv in ciljnimi skupinami, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

    Dodal je, da v januarju pričakujejo še okoli 21.000 odmerkov cepiva Pfizerja in BioNTecha, da pa nadaljujejo intenzivne pogovore o dobavi ruskega cepiva Sputnik V. in cepiva kitajskega farmacevtskega velikana Sinopharm.

    Vlada države z okoli sedem milijonov prebivalcev sicer še ni objavila načrta cepljenja, a je dala vedeti, da bodo imeli prednost oskrbovanci v domovih za ostarele, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

    V začetku meseca je Srbija prejela tudi okoli 20 odmerkov ruskega cepiva Sputnik V. za teste v laboratoriju, vendar Agencija za zdravila zelene luči za njegovo uporabo še ni dala.

    Srbske oblasti so sicer že napovedale, da bodo v letu 2021 prejeli skupno 1,8 milijona odmerkov cepiva proti covidu-19, še piše STA.

    Od začetka epidemije so v Srbiji potrdili 307.827 okužb z novim koronavirusom, umrlo je 2782 bolnikov. V zadnjih 24 urah so potrdili 4080 novih okužb, umrlo je 49 bolnikov s covidom-19, poroča Tanjug.

  • 16:43

    Kolona tovornjakov vse daljša

    Zaradi zaprtja meje med Veliko Britanijo in Francijo v pristanišču Dover na jugovzhodu Otoka čaka več kot 1500 tovornjakov, številka pa se še povečuje. Pogovori za odprtje meje, ki jo je Francija zaprla po odkritju novega seva koronavirusa v Veliki Britaniji, sicer potekajo. Odpravo prepovedi transporta je danes priporočila tudi Evropska komisija.

    Francija se je za zaprtje meje z Veliko Britanijo odločila po tem, ko so na Otoku odkrili nov sev koronavirusa, ki naj bi se po prvih ugotovitvah širil precej hitreje od doslej znanih.

    Britanski premier Boris Johnson je v ponedeljek po poročanju francoske tiskovne agencije AFP zatrdil, da bodo zapleti na meji s Francijo rešeni v nekaj urah ter da so dobavne verige v državi močne in robustne. Kljub temu v pristaniškem mestu Dover na prehod meje po poročanju BBC trenutno čaka že več kot 1500 tovornjakov, številka pa se še povečuje, piše STA.

    Po navedbah AFP britanske oblasti razmišljajo tudi o uvedbi hitrih testov za voznike tovornjakov, če bi to francoske oblasti prepričalo v odprtje meje.

    Evropska komisija je danes priporočila usklajen pristop glede potovanja in transporta. Odsvetuje vsa nenujna potovanja v Veliko Britanijo in iz nje, a obenem poziva k olajšanju nujnih potovanj in tranzita potnikov ter k odpravi prepovedi potovanj z letalom ali vlakom.

    Prevoz tovora bi se moral po mnenju Bruslja nadaljevati neprekinjeno, v skladu s smernicami glede zelenih pasov, saj je ne nazadnje treba zagotoviti pravočasno razdelitev cepiv proti covidu-19.

    Pozivu k sprostitvi tovornega prometa so se v ponedeljek pridružili tudi v Mednarodni zvezi za cestni prevoz (IRU). Dobava osnovnih dobrin, predvsem hrane in zdravil, je po njihovih navedbah ogrožena na obeh straneh Rokavskega preliva. Ukrepi prinašajo veliko negotovost tako za voznike kot podjetja, blokade in dolge kolone tovornjakov pa se bodo s francosko-britanske meje hitro preselile tudi drugam po Evropi, so posvarili, še piše STA.

  • 16:09

    Švedska vztraja pri svojem

    Švedska vztraja pri svojem mehkem pristopu k boju proti Švedski premier Stefan Löfven je danes zagotovil, da Švedska ostaja pri svojem mehkem pristopu k boju proti novemu koronavirusu. V zadnjem času so sicer uvedli nekaj strožjih ukrepov.

    Löfven je dejal, da razume vprašanja o spremembi strategije boja proti covidu-19. "Ne, v osnovi je to enaka strategija, in sicer kar se da omejiti širjenje," je poudaril za švedsko javno televizijo SVT. "Seveda mora obstajati možnost za spremembe glede na razmere," je dodal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

    Švedska se v nasprotju z drugimi državami ni zatekla k strogim ukrepom za zajezitev novega koronavirusa in se je predvsem zanašala na odgovorno ravnanje državljanov, saj je izdajala le priporočila. Oblasti so ob porastu okužb pozivale k večji osebni požrtvovalnosti, med drugim z omejevanjem stikov.

    V petek so prvič od začetka epidemije priporočili nošenje zaščitnih mask na sredstvih javnega potniškega prometa.

    Jeseni pa so uvedli tudi nekaj obvezujočih ukrepov. Od konca novembra se lahko na javnih krajih zbira le do osem ljudi.

    Švedski premier je danes napovedal preiskavo v domovih za ostarele, v katerih so zabeležili skoraj polovico vseh smrtnih žrtev zaradi covida-19 v državi. Poseben odbor pa bo preučil tudi, ali je treba spremeniti ustavo, da bodo imele prihodnje vlade več pooblastil ob podobnih krizah, piše STA.

  • 15:36

    V BiH umrlo 86 ljudi

    V Bosni in Hercegovini je covid-19 v zadnjih 24 urah zahteval 86 življenj, kar je največ v enem dnevu doslej. Po okoli 3400 testih so potrdili 674 novih okužb, so sporočile zdravstvene oblasti.

    V Federaciji BiH je umrlo 62 bolnikov s covidom-19, v Republiki srbski 22 ter v distriktu Brčko dva, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

    V BiH je doslej zaradi covida-19 umrlo 3715 bolnikov, potrdili pa so skupno 107.000 okužb.

    Kljub velikemu številu smrti med bolniki epidemiologi ocenjujejo, da so okužbe z novim koronavirusom v državi pod nadzorom, saj je število dnevnih okužb že skoraj dva tedna pod 900 in ne narašča.

    V Federaciji BiH bo tudi med prihajajočimi prazniki v veljavi nočna prepoved gibanja. V Republiki srbski tega ukrepa niso uvedli, so pa gostinski lokali lahko odprti do 22. ure, piše STA.

  • 15:30

    Sporna tržnica na Tajskem

    Število okužb z novim koronavirusom, povezanih z ribjo tržnico na Tajskem, je danes preseglo tisoč, so sporočile oblasti, ki razmišljajo o širjenju omejitev.

    Okužbo, povezano z ribjo tržnico v provinci Samut Sakhon jugozahodno od prestolnice Bangkok, so prvič potrdili prejšnji četrtek. Do danes so jih po 6156 testih potrdili že 1063. Večinoma so okuženi delavci migranti, ki prihajajo iz sosednjega Mjanmara in ki delajo na ladjah in v tovarnah, povezanih z več milijardno tajsko industrijo morske hrane, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

    Tajski premier Prayut Chan-o-Cha je v televizijskem nagovoru danes napovedal ukrepanje proti tistim, ki v državo pripeljejo nezakonite migrante, saj je zadnji izbruh okužb z novim koronavirusom povezan predvsem z njimi.

    Predstavnik mreže za človekove pravice delavcev migrantov Suthasinee Bik je dejal, da so mjanmarski delavci v karanteni zaskrbljeni. Želijo, da okužene ločijo od ostalih, piše STA.

    Lokalne oblasti so sporočile, da je stopnja okužb v zvezi s tržnico okoli 28-odstotna. Sprva so govorili o 40-odstotni stopnji.

    Ribjo tržnico in njeno okolico so v soboto zaprli, tako da več tisoč prebivalcev območja ne sme zapustiti. Namestnik premierja Prawit Wongsuwan je dejal, da oblasti še niso odločile o nadaljnjih karantenskih ukrepih, prav tako ne o usodi praznovanja novega leta.

    Tajska je bila sicer prva država, v kateri so odkrili novi koronavirus izven Kitajske, kjer naj bi se prvič pojavil. A potem so širjenje virusa precej dobro omejili. Do tega izbruha so zabeležili le okoli 4300 primerov okužbe in 60 smrti zaradi covida-19. Danes so poročali o skupno 5716 okužbah.

    Tajska ima 2400 kilometrov dolgo mejo z Mjanmarom, kjer od avgusta poročajo o porastu okužb z novim koronavirusom. Še vedno jih dnevno potrdijo okoli tisoč, piše STA.

  • 15:05

    Bruselj za odpravo prepovedi

    Evropska komisija je danes priporočila usklajen pristop glede potovanja in transporta v odziv na nov sev koronavirusa, ki se je močno razširil v Združenem kraljestvu. Odsvetuje vsa nenujna potovanja v Veliko Britanijo in iz nje, a obenem poziva k olajšanju nujnih potovanj in tranzita potnikov ter k odpravi prepovedi potovanj z letalom ali vlakom.

    Do konca decembra za državljane Združenega kraljestva še vedno velja pravilo prostega gibanja v EU, zato jim članice unije ne morejo zavrniti vstopa. Po izteku prehodnega obdobja pa bo tudi za Združeno kraljestvo veljalo priporočilo začasne prepovedi nenujnih potovanj v EU iz tretjih držav, ki ga je unija uvedla marca za zamejitev novega koronavirusa, so pojasnili v komisiji.

    V tem kontekstu komisija v skladu s previdnostnim načelom do nadaljnjega odsvetuje vsa nenujna potovanja v Združeno kraljestvo in iz njega. Obenem poudarja, da je treba državljane EU in Združenega kraljestva, ki potujejo v svojo državo članico ali državo bivališča, ter državljane tretjih držav, ki uživajo pravice prostega gibanja po EU, izvzeti iz nadaljnjih začasnih omejitev, če se testirajo ali če gredo v karanteno.

    S ciljem zagotoviti nujna potovanja in tranzit domov komisija poziva k ustavitvi kakršnih koli prepovedi transportnih storitev, kot so potovanja z letali ali vlaki. Tudi prevoz tovora se mora nadaljevati neprekinjeno, v skladu s smernicami glede zelenih pasov, saj je ne nazadnje treba zagotoviti pravočasno razdelitev cepiv proti covidu-19, izpostavlja komisija.

    Potniki z bistveno funkcijo, na primer zdravstveno osebje, naj opravijo test PCR ali hitri antigenski test v 72 urah pred odhodom, ukrepa karantene pa naj se za te potnike med opravljanjem bistvene funkcije ne zahteva, priporoča komisija.

    Zaposleni v transportu v EU naj bodo izvzeti iz ukrepov prepovedi potovanj ter zahtev testiranja in karantene, ko potujejo čez mejo do plovila ali vozila. Če članica v posebnih okoliščinah glede na položaj med EU in Združenim kraljestvom v prihodnjih dneh zahteva hitri antigenski test za zaposlene v transportu, to ne sme povzročiti motenj v prometu.

    Poleg tega komisija priporoča, naj članice olajšajo tranzit potnikov, še posebej v primeru nujnih potovanj, in naj torej ne zahtevajo karantene. Zahteva se lahko test, a oblasti morajo o takšni zahtevi obvestiti vnaprej ali ponuditi testiranje med potovanjem.

    Komisija nacionalne zdravstvene organe tudi poziva, naj okrepijo prizadevanja za analizo virusa, tako da bodo lahko hitro prepoznale primere novega seva. Poziva tudi k takojšnji identifikaciji oseb, ki so v minulih 14 dneh potovale v Združeno kraljestvo ali iz njega ali so v tesnem stiku s potrjenimi primeri, ter k zagotovitvi ustreznega odzivanja s testi PCR, osamitvijo in okrepljenim sledenjem stikom.

    O priporočilu bodo danes popoldne razpravljali veleposlaniki članic EU na zasedanju, ki se začne ob 16. uri. Poleg usklajevanja odzivanja na covid sta na dnevnem redu še dve temi: stanje v pogajanjih EU in Združenega kraljestva po brexitu ter instrument za okrevanje in odpornost, piše STA.

  • 14:31

    J.Koreja z ukrepi za praznike

    Južna Koreja je v prizadevanjih za zajezitev širjenja novega koronavirusa danes napovedala omejitev druženj na do pet ljudi med božičnimi in novoletnimi prazniki. Kot je sporočil premier Čung Sje Kjun, bodo nova pravila veljala od četrtka do 3. januarja.

    Ti ukrepi bodo od srede veljali v prestolnici Seul in okolici, danes pa so jih razširili še na preostalo državo. V tem času bodo zaprti tudi smučišča in drugi zimskošportni objekti, poročanje južnokorejske tiskovne agencije Yonhap povzema STA.

    Južna Koreja upa, da ji bo uspelo zajeziti večanje števila okužb, ki je prejšnji teden začelo naraščati. Pet dni zapored so namreč potrdili po več kot tisoč novih okužb. V ponedeljek in danes so zaznali rahel upad števila okužb, in sicer so jih potrdili 926 oz. 869, a oblasti opozarjajo, da je to lahko tudi posledica manjšega števila testiranj ob koncu tedna.

    Država z 52 milijoni prebivalcev velja za zgled pri odzivanju na pandemijo covid-19. Južni Koreji se je za zdaj uspelo izogniti večji ustavitvi javnega življenja. Do zdaj so potrdili malo manj kot 51.500 okužb z novim koronavirusom, za covid-19 je umrlo 722 ljudi, piše STA.

  • 14:03

    Okužen tudi Dodik

    Predsedujoči predsedstvu BiH Milorad Dodik je bil na testu pozitiven na novi koronavirus, so danes sporočili iz univerzitetnega kliničnega centra v Banjaluki, kjer se zdravi od nedelje. Srbski član predsedstva BiH ima pljučnico in težje diha, ima pa tudi bolečine v želodcu, so sporočili. Dodali so, da je njegovo zdravstveno stanje stabilno.

    Sporočili so še, da je bil to njegov tretji test na okužbo in da prejema ustrezno terapijo, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

    Že nekateri lokalni mediji so pred tem poročali, da ima Dodik pljučnico, a tega v bolnišnici v ponedeljek še niso potrdili. Takrat so sporočili, da so ga v bolnišnico sprejeli v nedeljo zvečer zaradi zdravstvenih težav, potem ko je bil pet dni v samoizolaciji zaradi stika z osebo, ki je bila okužena z novim koronavirusom. V bolnišnico so ga prepeljali zaradi slabosti in težav z želodcem.

    Ni znano, kje se je 61-letni politik okužil, niti kdo je bila okužena oseba, s katero je bil v stiku. V samoizolaciji je bil od srede. Pred tem se je v ponedeljek in torek sestal z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom, ki je bil na uradnem obisku v BiH, piše STA.

  • 13:55

    Okužen tudi Dodik

    Predsedujoči predsedstvu BiH Milorad Dodik je bil na testu pozitiven na novi koronavirus, so danes sporočili iz univerzitetnega kliničnega centra v Banjaluki, kjer se zdravi od nedelje. Srbski član predsedstva BiH ima pljučnico in težje diha, ima pa tudi bolečine v želodcu, so sporočili. Dodali so, da je njegovo zdravstveno stanje stabilno.

  • 11:45

    WHO sklical izredni sestanek

    Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) bo sklicala sestanek članic iz Evrope, na katerem bodo razpravljali, kako ukrepati glede novega seva novega koronavirusa, je danes sporočil regionalni direktor WHO Hans Kluge.

    Poudaril je še, da organizacija zelo pozorno spremlja širjenje novega seva, ki se prenaša hitreje in je bolj nalezljiv od doslej znanih, za zdaj pa je njegovo glavno žarišče v Veliki Britaniji.

  • 09:22

    Na Tajvanu prvič po aprilu

    Na Tajvanu so danes potrdili prvi lokalni prenos okužbe z novim koronavirusom po aprilu. S tem se je po 253 dneh končalo obdobje, ko je bil otok, ki velja za zgled pri odzivanju na pandemijo covid-19, brez virusa, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

    Kot so sporočile tamkajšnje zdravstvene oblasti, je bila na testiranju pozitivna ženska v 30. letih, potem ko je bila v stiku s tujim pilotom, ki dela za tajvansko letalsko družbo.

Izvršni direktor nemškega biotehnološkega podjetja Sean Marett pa je povedal, da bo do konca leta za članice unije na voljo 12,5 milijona odmerkov cepiva, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Odmerke cepiva sedaj hranijo v tovarni Pfizerja v Puursu v Belgiji, piše STA.

V BioNTechu tudi pravijo, da bi lahko v šestih tednih cepivo prilagodili novemu seva virusa, ki so ga ugotovili v Veliki Britaniji. Soustanovitelj podjetja Ugur Sahin je ob tem pojasnil, da gre za izključno tehnična razmišljanja, saj prilagoditev cepiva ni zgolj tehnično vprašanje, ampak je odvisna tudi od stališča regulatorja. Ob tem je menil, da je velika verjetnost, da bi bilo že sedanje cepivo učinkovito proti novemu sevu koronavirusa.

Velika verjetnost, da ne novi sev že v Nemčiji

Predsednik nemškega Inštituta Robert Koch Lothar Wieler je medtem danes ocenil, da obstaja zelo velika verjetnost, da je novi sev virusa že v Nemčiji, čeprav tega še niso potrdili. V Veliki Britaniji se je namreč pojavil že septembra, okužbe z njim pa so potrdili že na Nizozemskem in Danskem.

Cepivo Pfizerja in BioNTecha je prvo cepivo proti covidu-19, ki so ga doslej odobrili v Evropski uniji. V ponedeljek je zeleno luč cepivu najprej prižgala Evropska agencija za zdravila (Ema), nato pa je Evropska komisija izdala dovoljenje za njegovo pogojno uporabo na območju EU, še piše STA.

Ne spreglejte