Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
26. 6. 2024,
6.33

Osveženo pred

2 dneva, 10 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,69

Natisni članek

oprostilna sodba žvižgači svoboda WikiLeaks Julian Assange

Sreda, 26. 6. 2024, 6.33

2 dneva, 10 ur

Julian Assange pred ameriškim sodiščem priznal krivdo in se po 14 letih vrnil domov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,69
Julian Assange | 52-letni Assange je na Severne Marianske otoke prispel iz Velike Britanije, kjer je bil zadnjih pet let zaprt in se boril proti izročitvi ZDA po tem, ko je dosegel dogovor s pravosodnim ministrstvom ZDA, da mu ne bo treba v ameriški zapor. | Foto Reuters

52-letni Assange je na Severne Marianske otoke prispel iz Velike Britanije, kjer je bil zadnjih pet let zaprt in se boril proti izročitvi ZDA po tem, ko je dosegel dogovor s pravosodnim ministrstvom ZDA, da mu ne bo treba v ameriški zapor.

Foto: Reuters

Ustanovitelj WikiLeaksa Julian Assange je danes v skladu z dogovorom z ameriškimi oblastmi na tihomorskih Severnih Marianskih otokih priznal krivdo za sodelovanje v zaroti za širjenje zaupnih informacij. Sodišče ga je nato obsodilo na 62 mesecev zapora, kolikor jih je preživel za zapahi na Otoku, zdaj pa je Assange že prispel domov v Avstralijo. Poleg žene Stelle ga je pričakala množica podpornikov. Assange se po dolgi poti, ki jo je začel z izpustitvijo iz zapora v ponedeljek, ni pojavil pred mediji. Njegova žena je javnost prosila, naj mu dajo čas za okrevanje.

Sporazum o priznanju krivde je aktivistu, ki so ga skoraj 14 let preganjali zaradi objave več sto tisoč zaupnih ameriških dokumentov, omogočil, da se iz izgnanstva vrne v rojstno Avstralijo, poročajo tuje tiskovne agencije. 

Po pristanku je dvignil pest in poljubil ženo 

Assange je v Canberro prispel po dolgem poletu z ameriških tihomorskih Severnih Marianskih otokov, kjer je v skladu z dogovorom priznal krivdo, sodišče pa ga je obsodilo na zaporno kazen za čas, ki ga je že preživel za zapahi v Angliji.

52-letni aktivist, ki je zadnjih pet let preživel v strogo varovanem zaporu Belmarsh blizu Londona, je po pristanku v domovini dvignil pest in poljubil ženo, poročajo tuje tiskovne agencije.

Avstralski premier Anthony Albanese je dejal, da je že govoril z Assangeem, ta pa se mu je po navedbah odvetnice Jennifer Robinson zahvalil, ker da mu je rešil življenje. Avstralska vlada z Albanesejem na čelu si je že dlje časa javno prizadevala, da ZDA opustijo pregon avstralskega državljana.

Po pristanku se ni pojavil pred mediji 

Assange se po pristanku ni pojavil pred mediji. Izjavo je podala njegova žena Stella, zahvalila se je vsem, ki so sodelovali pri njegovi osvoboditvi, obenem pa prosila, naj v tem času spoštujejo zasebnost družine Assange.

Ob tej priložnosti je poudarila, da je primer njenega moža očiten napad na novinarstvo, premiki v smeri izpustitve pa so se začeli šele po odločitvi sodišča v Združenem kraljestvu, ki je Assangeu dalo možnost pritožbe na izročitev v ZDA.

Stella Assange je hkrati izrazila upanje, da bo Julian oproščen, saj da je v interesu vseh medijev, da se spremeni zakonodaja o vohunjenju, na podlagi katere so ZDA preganjale njenega moža. Meni, da bi bilo bolje, da bi Washington opustil pregon v celoti.

Zadnjih pet let je bil zaprt v Združenem kraljestvu 

52-letni Assange je na ameriško tihomorsko ozemlje Severni Marianski otoki prispel iz Združenega kraljestva, kjer je bil zadnjih pet let zaprt in se boril proti izročitvi ZDA. V ponedeljek so nepričakovano sporočili dogovor, s katerim so ZDA pristale, da bodo v zameno za priznanje krivde po skoraj 14 letih opustile pregon svetovno znanega aktivista in novinarja.

WikiLeaks je s pomočjo pripadnice ameriške vojske Chelsea Manning leta 2010 objavil množico dokumentov o ameriških vojnah v Iraku in Afganistanu. Julian Assange je takrat postal junak borcev za svobodo govora in mednarodno prepoznavna oseba, ZDA pa so proti njemu sprožile pregon. | Foto: Reuters WikiLeaks je s pomočjo pripadnice ameriške vojske Chelsea Manning leta 2010 objavil množico dokumentov o ameriških vojnah v Iraku in Afganistanu. Julian Assange je takrat postal junak borcev za svobodo govora in mednarodno prepoznavna oseba, ZDA pa so proti njemu sprožile pregon. Foto: Reuters Avstralec je tako danes na sodišču v kraju Saipan v zahodnem Pacifiku sprejel obsodbo na pet let in dva meseca zapora, pri čemer se mu je upošteval enak čas, ki ga je preživel v zaporu v Združenem kraljestvu.

To otočje so izbrali, ker Assange naj ne bi želel v celinski del ZDA, hkrati pa je to ozemlje še najbližje Avstraliji. Ameriško pravosodno ministrstvo je nato pojasnilo, da se Assange v ZDA lahko odslej vrne samo z dovoljenjem oblasti.

Končno svoboden

WikiLeaks je s pomočjo pripadnice ameriške vojske Chelsea Manning leta 2010 objavil množico dokumentov o ameriških vojnah v Iraku in Afganistanu. Assange je takrat postal junak borcev za svobodo govora in mednarodno prepoznavna oseba, ZDA pa so proti njemu sprožile pregon.

 

Zadnjih pet let je prebil v strogo varovanem zaporu Belmarsh na obrobju Londona, pred tem pa je sedem let preživel v izgnanstvu na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu, dokler mu niso odvzeli azila in ga aprila 2019 zaprli.

Julian Assange
Novice Assange zmagal v boju proti izročitvi v ZDA

Avstralski premier zadovoljen z izpustitvijo Assangea

Avstralski premier Anthony Albanese je danes izrazil veliko zadovoljstvo ob izpustitvi  Assangea. Kot je dejal, se pogledi na dejavnosti avstralskega aktivista razlikujejo, a da je neizpodbitno dejstvo, da se je postopek proti njemu vlekel predolgo, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Avstralski premier Anthony Albanese novinarjem dejal, da je zelo zadovoljen z razpletom, prepričan pa je tudi, da si njegov pogled deli velika večina sonarodnjakov, ki bodo nedvomno veseli konca sage, ki Assangeu omogoča združitev z družino. | Foto: Guliverimage Avstralski premier Anthony Albanese novinarjem dejal, da je zelo zadovoljen z razpletom, prepričan pa je tudi, da si njegov pogled deli velika večina sonarodnjakov, ki bodo nedvomno veseli konca sage, ki Assangeu omogoča združitev z družino. Foto: Guliverimage Albanese je novinarjem dejal, da je zelo zadovoljen z razpletom, prepričan pa je tudi, da si njegov pogled deli velika večina sonarodnjakov, ki bodo nedvomno veseli konca sage, ki Assangeu omogoča združitev z družino.

Assangea sta na poletu z ameriškega ozemlja v zahodnem Pacifiku spremljala avstralska veleposlanika v ZDA in Združenem kraljestvu, še navaja AFP.

Vloga žvižgačev v predvolilnih bojih

Ameriški predsednik Joe Biden ni komentiral aktualnih postopkov. Politični analitiki v ZDA menijo, da je bila odločitev za dogovor z Assangeom pametna politična poteza v smislu pomiritve leve volilne baze, ki se ne strinja s politiko Bidnove vlade glede podpore Izraelu v času vojne v Gazi.

Dogajanja ni komentiral niti njegov izzivalec na novembrskih predsedniških volitvah Donald Trump, ki je v preteklosti dejal, da ima rad platformo WikiLeaks. Ta je Trumpu leta 2016 pomagala do izvolitve za predsednika z objavo ukradenih komunikacij demokratske stranke. Trump Assangeu kljub temu kasneje ni z ničimer pomagal. Leta 2019 je velika porota v ZDA potrdila obtožnico v 18 točkah in Assangeu je grozil dosmrtni zapor.

Nekdanji podpredsednik Mike Pence je medtem na omrežju X zapisal, da je dogovor o priznanju krivde sramota za vse, ki služijo v oboroženih silah ZDA.

Julian Assange
Novice Trumpovo sprenevedanje: nekoč oboževal WikiLeaks, danes o njem ne ve nič
Julian Assange
Novice Stella Assange potrdila dogovor z ZDA o priznanju krivde
Assange shod Ljubljana
Novice V Ljubljani shod v podporo Assangeu: "Na kocki je usoda svetovnega novinarstva"
Julian Assange
Novice Začelo se je zaslišanje o izročitvi ustanovitelja Wikileaksa Assangea ZDA
Trendi Assange se je v zaporu poročil s svojo izbranko #video
Ne spreglejte