Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
25. 6. 2024,
7.15

Osveženo pred

3 dni, 5 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,99

Natisni članek

Chelsea Manning ZDA Julian Assange

Torek, 25. 6. 2024, 7.15

3 dni, 5 ur

Stella Assange potrdila dogovor z ZDA o priznanju krivde

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,99
Julian Assange | Assange se že več kot desetletje bori proti izročitvi ZDA, marca pa je višje sodišče v Londonu dovolilo celovito obravnavo njegove pritožbe. | Foto Reuters

Assange se že več kot desetletje bori proti izročitvi ZDA, marca pa je višje sodišče v Londonu dovolilo celovito obravnavo njegove pritožbe.

Foto: Reuters

Stella Assange, žena ustanovitelja WikiLeaksa Juliana Assagea, je danes potrdila dogovor s pravosodnim ministrstvom ZDA, po katerem bo njen mož priznal krivdo, a se izognil zaporu. Assange naj bi medtem že prispel v Bangkok, od koder bo kasneje odšel na Severne Marijanske otoke, ameriško ozemlje v Tihem oceanu, kjer bodo dogovor formalizirali.

Dogovor, po katerem bo Assange priznal krivdo, a le v eni točki obtožnice, povezani z ameriškim zakonom o vohunjenju, naj bi pred ameriško zvezno sodnico Ramono Manglono na Severnih Marijanskih otokih formalizirali v sredo zjutraj po lokalnem času. Sodnica naj bi mu izrekla 62 mesecev zaporne kazni, pri čemer naj bi se mu upošteval čas, ki ga je že prebil za zapahi v Veliki Britaniji.

To pomeni, da se bo lahko 52-letnik po obravnavi vrnil v rodno Avstralijo. Njegova žena Stella je v pogovoru za BBC potrdila dogovor s pravosodnim ministrstvom ZDA, a poudarila, da mora dogovor še formalizirati sodišče na ameriškem ozemlju. "Ko ga podpiše sodnik, bo uradno resničen," je dejala.

Assange že na Tajskem

Ob tem je pojasnila, da bo po izpustitvi prednostna naloga, da si njen mož opomore, saj se je njegovo zdravstveno stanje v zaporu precej poslabšalo, tako fizično kot psihično, poroča BBC.

Assange naj bi medtem že pristal na letališču v Bangkoku, od koder naj bi kasneje poletel proti Severnim Marijanskim otokom. Njegovo skorajšnjo izpustitev so medtem pozdravili Združeni narodi, pri čemer so opozorili, da je pregon Assangea sprožil vrsto pomislekov glede spoštovanja človekovih pravic.

18 točk

Ameriška obtožnica proti Assangeu sicer vsebuje 18 točk. Pravosodno ministrstvo ZDA ga med drugim obtožuje, da je od leta 2009 skupaj z vojakinjo Chelsea Manning s pomočjo spletne strani WikiLeaks zarotniško razkril več deset tisoč zaupnih poročil o vojni v Afganistanu, več sto tisoč poročil o vojni v Iraku in več sto tisoč poročil State Departmenta o zapornikih v Guantanamu.

Že več kot desetletje se bori proti izročitvi ZDA. Zadnjih pet let je prebil v strogo varovanem zaporu Belmarsh na obrobju Londona, pred tem pa sedem let v izgnanstvu na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu, dokler mu niso odvzeli azila in ga aprila 2019 zaprli.

Ne spreglejte