Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 2. 2022,
7.29

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,57

5

Natisni članek

Nato vojska kriza Rusija Ukrajina Boris Johnson

Torek, 1. 2. 2022, 7.29

2 leti, 2 meseca

Johnson v Kijevu posvaril Rusijo pred napadom na Ukrajino

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,57

5

Britanski premier Boris Johnson je med današnjim obiskom v Kijevu obljubil podporo Ukrajini in Rusijo posvaril pred napadom na njeno sosedo. Opozoril je, da ruske sile ob ukrajinski meji predstavljajo "jasno in neposredno nevarnost" za Ukrajino. Po telefonu sta se medtem znova pogovarjala ameriški in ruski zunanji minister Antony Blinken in Sergej Lavrov.

"Vidimo kopičenje velikega števila vojakov, vidimo priprave na vse vrste operacij, ki so skladne s skorajšnjo vojaško kampanjo," je dejal Johnson na novinarski konferenci z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim, pri čemer je ruske sile označil za "jasno in neposredno nevarnost" za Ukrajino.

Pri tem je Rusijo pozval, naj umakne vojsko z ukrajinske meje in izbere diplomacijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ukrajinska vojska bo nudila "silovit in krvav odpor", je še dejal britanski premier. To sporočilo mora biti jasno ruski javnosti in "ruskim materam, je opozoril.

"To ne bo vojna med Ukrajino in Rusijo. To bo obsežna vojna v Evropi"

"Ukrajinci se bodo branili do zadnjega," je zatrdil tudi Zelenski. Rusi morajo razumeti, da se bo vojna končala s tragedijo. "Zdaj ne bo enostavne zasedbe mesta ali regije," je poudaril predsednik. "Zato odkrito pravim, da to ne bo vojna med Ukrajino in Rusijo. To bo obsežna vojna v Evropi," je dodal.

Johnson je opozoril, da bi ruska invazija pomenila politično, humanitarno in vojaško katastrofo. Moskvo je posvaril, da so Velika Britanija in zaveznice proti Rusiji pripravile ostre sankcije, ki bi stopile v veljavo takoj, ko bi "prva ruska konica čevlja" prestopila ozemlje Ukrajine, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Britanska zunanja ministrica Liz Truss je v ponedeljek napovedala sprejetje novega zakona, ki bo omogočil zaostritev sankcij proti Rusiji, če bo napadla Ukrajino. Trussova bi morala danes spremljati Johnsona na obisku v Kijevu, a je zaradi okužbe z novim koronavirusom ostala doma v osamitvi.

Johnsonov obisk v Kijevu je del diplomatskih prizadevanj Zahoda, da bi ruskega predsednika Vladimirja Putina odvrnili od morebitnega napada na Ukrajino, ki je po prepričanju zahodnih držav vse bolj verjeten.

Ruslan Stefančuk
Novice "Upamo, da ne bo prišlo do tretje svetovne vojne"

Po telefonu sta se medtem znova pogovarjala ameriški in ruski zunanji minister Antony Blinken in Sergej Lavrov.

Ukrajina, vojaki, Rusija
Novice Blinken znova pozval k umiku ruskih enot na meji z Ukrajino

Rusija vse zanika, predložili številne zahteve 

Odnosi med Zahodom in Rusijo so se znašli na najnižji točki po obdobju hladne vojne, potem ko je Moskva na meji z Ukrajino namestila več deset tisoč svojih vojakov. S tem je spodbudila skrbi, da načrtuje invazijo, članice Nata pa so začele razmišljati o krepitvi svojih sil v regiji.

Rusija vztrajno zanika, da bi ogrožala Ukrajino, noče pa prisotnosti Nata v bližini svojih mej in je tako ZDA kot zavezništvu predložila niz zahtev, vključno z ustavitvijo širjenja na vzhod, zlasti v Ukrajino, ter odpovedjo vzpostavljanju novih vojaških oporišč v nekdanjih sovjetskih republikah.

Sredi iskanja diplomatske rešitve se bosta danes po telefonu znova pogovarjala zunanja ministra ZDA in Rusije, Blinken in Lavrov, ki sta se pred kratkim v živo srečala v Ženevi.

Putin: Zahod je prezrl ruske varnostne zahteve

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes dejal, da Zahod ni upošteval ruskih zahtev po varnostnih zagotovil. V Moskvi skrbno preučujejo odgovore, ki so jih prejeli od ZDA in Nata, a že sedaj je jasno, da so bile ruske skrbi prezrte, je povedal Putin, ki je prvič po tednih stopnjevanja ukrajinske krize komentiral napetosti med Rusijo in Zahodom.

Jens Stoltenberg
Novice Generalni sekretar Nata: Tudi v primeru ruske invazije tega ne bomo storili
Ruski plinovod Severni tok
Novice Je Evropa plinski talec Putinove Rusije?
Volodimir
Novice Ukrajinski predsednik pozval Zahod: Ne ustvarjajte panike
Babin Jar
Novice Babin Jar: srhljiva skrivnost kijevskega obrobja
Letalonosilka
Novice Ukrajinska kriza: Američani v Sredozemlje poslali slavno letalonosilko Harry S. Truman
Ne spreglejte