Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
22. 11. 2018,
16.42

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

23

Natisni članek

Viktor Orban arbitraža OECD Hrvaška

Četrtek, 22. 11. 2018, 16.42

5 let, 5 mesecev

Orban izgubil živce: "Hrvaška je izdala Madžarsko"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

23

Viktor Orban | Odnosi med Hrvaško in Madžarsko so se očitno spet zaostrili. Na fotografiji madžarski premier Viktor Orban. | Foto Reuters

Odnosi med Hrvaško in Madžarsko so se očitno spet zaostrili. Na fotografiji madžarski premier Viktor Orban.

Foto: Reuters

Hrvaška je pred dnevi obnovila tiralico za predsednikom uprave madžarske energetske družbe Mol Zsoltom Hernadijem, zaradi česar naj bi bil jezen madžarski premier Viktor Orban. Madžarski predsednik vlade je namreč prepričan, da Hrvaška pri zamenjavi Hernadija ni ravnala džentelmensko, saj je Madžarska prižgala zeleno luč za vstop Hrvaške v OECD.

Odnosi med Hrvaško in Madžarsko so že dolgo napeti zaradi odnosov med madžarskim Molom in hrvaško energetsko družbo Ina ter zaradi hrvaških zahtev za izročitev predsednika uprave Mol Zsolta Hernadija. Napeti odnosi med državama so bili po poročanju časnika Jutarnji list vidni tudi v madžarski blokadi hrvaškega članstva v Organizaciji za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD).

Nikola Gruevski
Novice Madžarska zavrnila Makedonijo, obsojeni nekdanji premier ostaja v Budimpešti

Orban: Hrvaška je izdala Madžarsko

Odnosi med državama so se sicer izboljšali po 12. septembru, ko so poslanci vladajoče hrvaške stranke HDZ v Evropskem parlamentu nasprotovali sprožitvi postopka proti Madžarski zaradi kršitve temeljnih evropskih vrednot. Madžarska vladajoča stranka Fidesz je bila z njihovo potezo zadovoljna. Odnos Madžarske do hrvaškega vstopa v OECD se je po omenjenem glasovanju spremenil.

Zdaj madžarski mediji poročajo, da je madžarski premier Viktor Orban jezen na Hrvaško zaradi obnovljene Interpolove rdeče tiralice za Hernadijem. Pričakoval je namreč, da bo Zagreb opustil zahtevo po izročitvi Hernadija v zameno za madžarsko soglasje članstvu Hrvaške v OECD. Orban je celo izjavil, da je "Hrvaška izdala Madžarsko".

Hrvaška, obala, morje
Novice Madžarska naj ne bi več nasprotovala članstvu Hrvaške v OECD

Zagreb izročitev Hernadija zahtevala že od leta 2011

Hrvaška očita Hernadiju, da je z deset milijoni evrov podkupil nekdanjega hrvaškega premierja Iva Sanaderja, da bi Molu prepustil upravljavske pravice v Ini. Zagreb izročitev Hernadija, ki velja za enega od najvplivnejših Madžarov in med drugim tudi Orbanovega prijatelja, zahteva že od leta 2011.

Hrvaške oblasti šefu madžarskega Mola Zsoltu Hernadiju očitajo, da je podkupil nekdanjega hrvaškega premierja Iva Sanaderja, da bi ta Molu prepustil upravljavske pravice v hrvaški Ini. | Foto: Reuters Hrvaške oblasti šefu madžarskega Mola Zsoltu Hernadiju očitajo, da je podkupil nekdanjega hrvaškega premierja Iva Sanaderja, da bi ta Molu prepustil upravljavske pravice v hrvaški Ini. Foto: Reuters

Orban je konflikt s Hrvaško doslej ocenjeval kot gospodarski in poslovni spor, a je tudi opozoril, da je Hrvaška zdaj dvignila spor na politično raven, ki bo "upravičil močnejše korake Madžarske". Madžarski premier je nezadovoljen tudi zato, ker so hrvaške oblasti v okviru preiskave v korupcijski aferi Spice v družbi Podravka zaslišale predsednika uprave madžarske banke OTP Sandorja Csanyija.

Orban je potrdil, da bo Hrvaško obiskal v začetku decembra, ko se bo srečal s hrvaškim kolegom Andrejem Plenkovićem. Poudaril je, da je on džentelmen ter da Madžarska ne bo več ovirala hrvaškega članstva v OECD. Hrvaški mediji zdaj poročajo, da je Slovenija edina država, ki še stoji na poti Hrvaške v OECD.

Violeta Bulc
Novice Bulčeva bi lahko predlagala, naj komisija obravnava poročilo #arbitraža

Slovenija vztraja, da Hrvaška mora spoštovati vladavino prava

Hrvaški minister za gospodarstvo Darko Horvat je novinarjem v Zagrebu povedal, da za Orbanovo jezo ni nobene potrebe. Kot je dejal, ne iz medijev ne iz drugih oblik komunikacije ni razbral, da bi madžarski premier kazal "kakršnokoli posebno jezo". Po Horvatovem mnenju Orban ne bi potrdil, da bo v začetku decembra prišel na Hrvaško, če bi bil jezen.

O vnovični tiralici za Hernadijem je dejal, da gre za čisto pravosodno vprašanje. Na novinarski konferenci na sedežu hrvaške vlade je povedal še, da bo hrvaška vlada v naslednjih nekaj mesecih končno odločila, ali bo od Mola odkupila delnice Ine.

Violeta Bulc
Novice Verica Trstenjak: Komisarka je naredila premalo za interese Slovenije #arbitraža

Horvat je še izrazil upanje, da bo tudi Slovenija sledila Madžarski in odpravila nasprotovanje vstopu Hrvaške v OECD. Meni, da bi Hrvaška nato sredi prihodnjega leta lahko umaknila vse blokade in začela resne pogovore o vstopu v OECD.

Na slovenskem zunanjem ministrstvu so medtem pojasnili, da se stališče Slovenije ni spremenilo in da Slovenija vztraja, da je spoštovanje načela vladavine prava pogoj za članstvo v OECD. Hrvaška z nespoštovanjem arbitražne razsodbe o meji med državama tega pogoja ne izpolnjuje, so poudarili.

Ne spreglejte