Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 4. 2015,
12.53

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Jemen Al Kaida zaporniki

Četrtek, 2. 4. 2015, 12.53

4 leta, 7 mesecev

Jemenski uporniki vdrli v Aden, zasegli predsedniško palačo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Sile uporniških Hutijev so prodrle v središče Adna na jugu Jemna, ki je veljalo za trdnjavo predsednika Abedraba Mansurja Hadija, ter zasegle predsedniško palačo. V spopadih je bilo ubitih 44 ljudi.

Uporniki so v središče pristaniškega mesta ob Rdečem morju prodrli kljub letalskim napadom zavezništva pod vodstvom Savdske Arabije v podporo jemenski vladi. Po navedbah prebivalcev Adna so uporniki najprej osvojili diplomatsko četrt Hor Maksar in četrt Crater, nato pa še predsedniško palačo. Tja naj bi, med drugim s tanki, vdrlo več deset Hutijev in njihovih podpornikov.

Predsednik Hadi je pobegnil v Savdsko Arabijo V spopadih za Aden med uporniki in silami, ki podpirajo predsednika Hadija je bilo po navedbah zdravnikov in predstavnika vojske ubitih najmanj 44 ljudi. Med njimi naj bi bilo 18 civilistov, šest pripadnikov milic, zvestih Hadiju, ter 20 upornikov. Hadi je v Aden iz prestolnice Sana pobegnil februarja, prejšnji teden, ko so se uporniki nevarno približali mestu, pa je pobegnil tudi iz Adna in se zatekel v Savdsko Arabijo.

V tej državi so medtem zabeležili prvo žrtev, odkar je zavezništvo pod vodstvom Savdske Arabije 26. marca začelo letalske napade na položaje jemenskih upornikov. Na vojake, ki so stražili mejo na nadzorni točki Al Hasn v pokrajini Asir na jugozahodu Savdske Arabije, so streljali z goratega območja v Jemnu. Posredovale so savdske kopenske sile in v medsebojnem obstreljevanju, ki je sledilo, je bil ubit vojak, deset jih je bilo ranjenih.

Al Kaida na jugu Jemna osvobodila 300 zapornikov Pripadniki jemenske veje teroristične mreže Al Kaida so pred tem vdrli v zapor v pristaniškem mestu Al Mukala in osvobodili kakih 300 zapornikov, večinoma svojih borcev. Med izpuščenimi je tudi eden od vodij Al Kaide v Jemnu Halid Batarfi, ki je bil v zaporu več kot štiri leta. V spopadih, ki so ob tem izbruhnili, je bilo ubitih pet zapornikov in dva paznika.

V mesto na jugovzhodu Jemna so borci Al Kaide vdrli z več strani, pri tem pa so se spopadli z vladnimi silami, ki so ga branile. Po navedbah oblasti so spopadi izbruhnili tudi v pristanišču in bližini predsedniške rezidence v mestu. Al Kaida naj bi zasegla tudi sedež tamkajšnje radijske postaje, ki je po napadu prenehala oddajati.

Jemenska veja Al Kaide je sicer dejavna predvsem na jugu in vzhodu države. Opazovalci svarijo, da bi lahko teroristična mreža izkoristila trenutne kaotične razmere v državi in se okrepila.

Ne spreglejte