SiolNET. Novice Svet
0,30

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Je Uber s skrivnim programom želel izriniti konkurenco?

0,30

termometer

 | Foto: Reuters
Foto: Reuters

Uberju očitajo uporabo skrivnega programa, s katerim naj bi želel izpodriniti svoje tekmece med ponudniki prevozov Lyft.

Ponudnik prevozov prek mobilne aplikacije Uber naj bi s programsko opremo, imenovano Hell (Pekel), skrito sledil voznikom, ki so delali za konkurenčno podjetje Lyft, in jih nadzoroval, poroča britanski medij The Guardian.

Uber je z računalniškim programom sledil lokacijam Lyftovih voznikov v ZDA. Pridobili so podatke, kateri vozniki so delali tako za Uber kot za Lyft. Tem voznikom so ponudili več prevozov in jim tako onemogočili delo za konkurenčno podjetje.

Lyft je tako kot Uber poundnik prevozov prek mobilne aplikacije. Je veliko manj razširjen kot Uber, trenutno deluje le v nekaterih mestih v ZDA, Uber pa v več državah po vsem svetu.

S programsko opremo Hell so nadzorovali Lyftove voznike. | Foto: Reuters S programsko opremo Hell so nadzorovali Lyftove voznike. Foto: Reuters

Uber je pridobil informacije o tem, koliko Lyftovih voznikov je na voljo in kakšno ceno prevoza ponuja določen voznik. Uber naj bi sporni program uporabljal med letoma 2014 in 2016, za uporabo tega skrivnostnega nadzorovalca pa je vedelo le malo Uberjevih ljudi. 

Ameriško podjetje obtožb o zlorabi skrivnega programa še ni komentiralo, poroča The Guardian.

Ameriško start-up podjetje se zadnje čase srečuje s pogostimi obtožbami. | Foto: Reuters Ameriško start-up podjetje se zadnje čase srečuje s pogostimi obtožbami. Foto: Reuters

Uber je deležen vse pogostejših obtožb v številnih državah, češ da spodbuja nelojalno konkurenco, nezakonit prevoz potnikov, nekdanja uslužbenka pa je podjetje obtožila tudi spolne diskriminacije in nadlegovanja. 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin