Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Petek,
8. 11. 2019,
7.31

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,73

11

Natisni članek

Donald Trump ZDA predsedniške volitve Michael Bloomberg

Petek, 8. 11. 2019, 7.31

4 leta, 5 mesecev

Je to človek, ki lahko zatrese ameriško politiko?

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,73

11

Michael Bloomberg | Bloomberg je 14. najbogatejši človek na svetu. Pod palcem ima 53 milijard dolarjev oziroma 48 milijard evrov. | Foto Reuters

Bloomberg je 14. najbogatejši človek na svetu. Pod palcem ima 53 milijard dolarjev oziroma 48 milijard evrov.

Foto: Reuters

Poslovnež in nekdanji župan New Yorka se aktivno pripravlja na kandidaturo na ameriških predsedniških volitvah, ki bodo naslednje leto, poroča New York Times. Kandidirati namerava na listi demokratov.

Po nekaterih informacijah naj bi Bloomberg, ki se kot poslovnež ukvarja predvsem z naložbami v finančnem in medijskem sektorju, že ta teden uradno vložil kandidaturo, čeprav je eden od njegovih svetovalcev dejal, da 77-letni milijarder še ni sprejel dokončne odločitve.

Donald Trump mlajši Junior Jr.
Novice Trump mlajši objavil ime žvižgača v ukrajinski aferi

O kandidaturi razmišljal že leta 2016

Bloomberg je že leta 2016 razmišljal o predsedniški kandidaturi, a se za ta korak na koncu ni odločil. V predsedniški tekmi je podpiral demokratko Hillary Clinton, ki jo je na volitvah premagal kandidat republikancev Donald Trump. Bloomberg zdaj meni, da tudi Joseph BidenBernie Sanders in Elizabeth Warren niso dovolj močni demokratski kandidati, da bi lahko kateri od njih dejansko premagal Trumpa.

"Vse bolj ga skrbi, da noben iz trenutnega nabora kandidatov ne more premagati Trumpa," je na Twitterju zapisal Bloombergov predstavnik za stike z javnostjo Howard Wolfson.

Donald Trump
Novice Kdo ima čez lužo dovolj streliva, da spodnese Trumpa? #video

Bloomberg lahko ogrozi najpomembnejše demokrate

Njegov vstop v tekmo bi po pisanju New York Timesa v demokratski stranki povzročil velik pretres, saj bi s svojimi sredinskimi političnimi pogledi, velikim osebnim bogastvom in dobrimi povezavami z ameriškimi elitami lahko postal glavni kandidat za demokratskega predstavnika v predsedniški tekmi, s tem pa bi prej ali slej iz tekme izpadli vsi trije zgoraj našteti kandidati.

Donald Trump
Novice Trump mora plačati dva milijona dolarjev

Potencialni šibki točki: bogastvo in politična preteklost

Analitiki pričakujejo, da se bodo njegovi konkurenti znotraj demokratske stranke v napadih na Bloomberga osredotočili predvsem na njegovo izjemno bogastvo, saj se v levem delu stranke, katerega predstavnika sta predvsem Sanders in Warrenova, krepi debata o neenakosti v ZDA in preveliki moči najbogatejših.

Kot demokratskemu kandidatu mu verjetno tudi ni v prid dejstvo, da je bil za newyorškega župana dvakrat zapored izvoljen na listi republikancev.

 

 

Ne spreglejte