Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
25. 7. 2017,
18.31

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

ameriške volitve Rusija Donald Trump Jared Kushner

Torek, 25. 7. 2017, 18.31

6 let, 7 mesecev

Jared Kushner zanikal zaroto z Rusi tudi v predstavniškem domu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Jared Kushner | Foto Reuters

Foto: Reuters

Svetovalec in zet ameriškega predsednika Jared Kushner je danes članom odbora za obveščevalne zadeve v predstavniškem domu ameriškega kongresa za zaprtimi vrati zanikal kovanje zarote z Rusi pred lanskimi volitvami, kot je to storil že v ponedeljek v sorodnem senatnem odboru.

Kushnerja niso zaslišali javno in pod prisego, zaradi tega se mu ni potrebno bati nobenih posledic, če jim morda česa ni povedal po resnici. Predsednik Donald Trump je v jutranji ofenzivi tvitanja med drugim poudaril, da se je Kushner izjemno odrezal, ker je zanikal, da bi koval zaroto z Rusi. Kushner je priznal štiri srečanja z Rusi pred volitvami in zatrdil, da na njih ni bilo nič neprimernega.

Na zaslišanje še Trumpov sin

Trump se je norčeval, da bodo sedaj na zaslišanje v okviru tega lova na čarovnice poklicali še njegovega 11-letnega sina Barrona. Njega ne bodo, bodo pa v sredo v pravosodnem odboru senata njegovega prvorojenca Donalda Trumpa mlajšega, ki je priznal sestanek lani junija z rusko pravnico, obveščevalcem in poslovneži, da bi dobil umazanijo o demokratski predsedniški kandidatki Hillary Clinton.

Te menda potem ni dobil, čeprav Trumpovi kritiki opozarjajo, da se je kmalu zatem sprožila kampanja širjenja laži o Clintonovi po internetu in objave ukradenih informacij s strežnika demokratske stranke na WikiLeaksu. Ameriški obveščevalci trdijo, da so to počeli ruski hekerji po navodilu Kremlja, da pomagajo Trumpu.

Kushner je bil na omenjenem sestanku skupaj z mlajšim Trumpom in tedanjim šefom kampanje Paulom Manafortom, ki se otepa prihoda na kongresna zaslišanja, zato je senatni odbor za pravosodje danes izdal uradni poziv, da pride, ali pa se sooči s posledicami. V tem odboru jih ne zanima le pletenje vezi z Rusijo pred volitvami, ampak tudi Manafortovo lobiranje za Rusijo proti sankcijam zaradi Ukrajine.

V pravosodnem odboru senata bodo zaslišali tudi Donalda Trumpa mlajšega, prvorojenca ameriškega predsednika Donalda Trumpa. | Foto: Reuters V pravosodnem odboru senata bodo zaslišali tudi Donalda Trumpa mlajšega, prvorojenca ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Foto: Reuters

Trumpovi podporniki v medijih, kot je Sean Hannity na televiziji Fox News, trdijo, da je Ukrajina pomagala na volitvah Clintonovi, čeprav kot kaže ni bila zelo uspešna. Trump je danes ogorčeno tvital, da njegov pravosodni minister ne preiskuje Clintonove in Ukrajine.

Predsednik jezen na pravosodnega ministra

Predsednik, ki se huduje nad nepooblaščenim uhajanjem informacij v javnost, je spravil v javnost, da je zelo jezen na Jeffa Sessionsa, ker se je izločil iz vseh preiskav ruske afere. Ameriški mediji na podlagi "zaupnih virov" poročajo, da Trump razmišlja o tem, da bi Sessionsa odpustil. Novi direktor za komunikacije Bele hiše Anthony Scaramucci je zjutraj za konservativni radio povedal, da je Trump jezen na Sessionsa in da morata urediti nesoglasja. Dejal je, da bo do tega prišlo kmalu. Tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Huckabee Sanders je to potrdila na televiziji Fox News.

Svetovalci mu pravijo, naj raje počaka in palico prihrani za posebnega tožilca Roberta Muellerja, ker odpustitev Sessionsa ne bi imela nobenega smisla, le v večje težave bi ga spravila, kot se je zgodilo po odpustitvi direktorja FBI Jamesa Comeya. Sessions nima nič z rusko afero, zamenjal pa bi ga namestnik Rod Rosenstein, ki je Trumpa razjezil z imenovanjem Muellerja, potem ko ga je Trump skušal uporabiti kot izgovor za odpustitev Comeya.

V primeru, da odpusti svojega prvega in dolgo časa edinega podpornika v ameriškem senatu Sessionsa, pa bi se morda opogumili tudi senatni republikanci in mu delali težave s potrditvijo naslednika. Dokler naslednika po Trumpovem okusu ne bi bilo, bi zadeve vodil Rosenstein.

Nekaj časa se je ugibalo, da bo namesto Sessionsa položaj prevzel nekdanji newyorški župan Rudy Giuliani, ki ni neumen in je nemudoma izjavil, da bi se tudi sam izločil iz preiskav ruske afere, kot se je Sessions, ter si s tem elegantno brez zamere zaprl vrata v Trumpovo pravosodno ministrstvo.

Giulianijev kolega v zagovarjanju Trumpa na televizijah, nekdanji predsednik predstavniškega doma kongresa Newt Gingrich pa ima za vse skupaj en nasvet. Pravi, da Trumpa in njegovo namigovanje o odpustitvi Sessionsa ni potrebno resno jemati, ker predsednik menda ne misli resno. Gingrich mora ostati zvest predsedniku, sicer se ne bo selil v Vatikan, kamor je Trump kot veleposlanico poslal njegovo tretjo soprogo Calisto.

Ne spreglejte