Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
13. 2. 2022,
11.38

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,67

22

Natisni članek

COVID-19 cepljenje voznik protest mejni prehodi Kanada

Nedelja, 13. 2. 2022, 11.38

2 leti, 2 meseca

Kanadska policija razgnala protestnike na meji z ZDA

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,67

22

Kanada | Foto Reuters

Foto: Reuters

Kanadska policija je danes po dolgotrajnih poskusih vendarle uspela razgnati množico protestnikov proti epidemiološkim ukrepom, ki so vzpostavili blokado na mostu Ambassador na ključnem mejnem prehodu med Kanado in ZDA. Most sicer še vedno ostaja zaprt, poroča britanski BBC.

V drugi največji kanadski provinci Ontario so oblasti v petek razglasile izredne razmere, tamkajšnje vrhovno sodišče pa je odredilo, naj se konča blokada transporta čez mejni most Ambassador med kanadskim mestom Windsor in Detroitom v ZDA.

V soboto zjutraj je policija začela z izvajanjem ukrepov za odstranitev protestnikov in njihovih vozil, številni so na ukaz policije mirno zapustili protest. Ko pa se je razširila novica o ukrepanju policije, je začelo prihajati še več protestnikov in množica se je povečala, poroča britanski BBC.

Število protestnikov se je nato v noči na nedeljo zmanjšalo z nekaj sto na približno nekaj deset tistih, ki so se bili pripravljeni upreti nočnim temperaturam, ki so se spustile do 17 stopinj Celzija pod ničlo.

Protest Kanada
Novice Proticepilska blokada v ZDA in Kanadi: zapirajo se avtomobilske tovarne #video

Danes zjutraj je na mostu tako ostalo le še okrog trideset ljudi in policija je nadaljevala z ukrepanjem. Tokrat so aretirali nekaj tistih, ki še vedno niso hoteli oditi, in odstranili še nekaj preostalih vozil.

protest Kanada vozniki | Foto: Reuters Foto: Reuters Policija v Windsorju je danes na Twitterju opozorila ljudi, naj se izogibajo območju okrog mostu Ambassador: "Na območju demonstracij se bo nadaljevalo izvajanje nadzora in ničelna toleranca do nezakonitih dejavnosti."

Protesti po vzoru kanadskih so se sicer razširili tudi v več drugih državah, vključno s Francijo, Nizozemsko, Švico, Avstralijo in Novo Zelandijo. V vseh državah se je na protestih zbralo po več tisoč ljudi, marsikje je morala posredovati tudi policija.

Doslej so izvedli le malo aretacij, soočenje med policijo in protestniki pa je na mrtvi točki. | Foto: Reuters Doslej so izvedli le malo aretacij, soočenje med policijo in protestniki pa je na mrtvi točki. Foto: Reuters

Most Ambassador je sicer ključen tako za kanadsko kot ameriško avtomobilsko industrijo, saj čezenj preide več kot 25 odstotkov blaga, ki ga izvažata obe državi. Poleg tega ostajata blokirana še mejna prehoda v Alberti, ob meji z ameriško zvezno državo Montano, ter v Manitobi, ki meji na Severno Dakoto.

Pariz
Novice Policija nad konvoj svobode tudi s solzivcem #video

Protesti po vzoru kanadskih so se razširili tudi v več drugih držav, vključno s Francijo, Nizozemsko, Švico, Avstralijo in Novo Zelandijo. V vseh državah se je na protestih zbralo po več tisoč ljudi, marsikje je morala posredovati tudi policija.

protest
Novice V Nemčiji znova izbruhnili protesti
Protestniki v Bruslju
Novice V Bruslju množični protesti proti covidnim ukrepom
Justin Trudeau
Novice Justin Trudeau ima covid-19
Ne spreglejte