Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
11. 2. 2018,
8.34

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,76

4

Natisni članek

Sirija Izrael Benjamin Netanjahu

Nedelja, 11. 2. 2018, 8.34

6 let, 2 meseca

Izraelski premier Netanjahu: Tega ne bomo dovolili

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,76

4

Benjamin Netanjahu | Foto Reuters

Foto: Reuters

Po sobotni sestrelitvi izraelskega vojaškega letala, ki je napadalo iranske tarče nad Sirijo, je generalni sekretar ZN Antonio Guterres pozval k takojšnji umiritvi razmer v Siriji. Izraelski premier Benjamin Netanjahu se je odzval z besedami, da ne bodo dovolili iranske vojaške navzočnosti v Siriji, pri tem pa je dobil tudi podporo ZDA.

Guterres je po sobotnem dogajanju opozoril pred "naraščanjem napetosti v Siriji in nevarnim razlivanjem konflikta prek njenih meja". Poudaril je, da morajo vse sprte stani v Siriji in regiji spoštovati mednarodno pravo, ter jih pozval k prizadevanjem za takojšnjo in brezpogojno umiritev nasilja.

ZDA Iran pozvale h končanju "zlohotnega" obnašanja

Uradni Washington je podprl izraelsko operacijo. "Preračunljivo stopnjevanje nasilja Irana in njegova ambicija, da bi vsilil svojo prevlado, ogroža vsa ljudstva v regiji, od Jemna do Libanona," je sporočila tiskovna predstavnica zunanjega ministrstva Heather Nauert ter pozvala h končanju "zlohotnega" obnašanja Irana.

Sobotni incident je bil najhujši med Izraelom in Iranom po začetku vojne v Siriji leta 2011. Do njega naj bi prišlo zaradi iranskega drona, ki je vstopil v izraelski zračni prostor. Izrael je nanj odgovoril z napadom na sisteme sirske zračne obrambe in iranske cilje, ki so del iranske vojaške navzočnosti v Siriji.

Po tem napadu pa je sirska vojska sestrelila izraelsko vojaško letalo, ki je strmoglavilo v dolini Jazreel na severu Izraela.

V turški operaciji proti Kurdom v sirski regiji Afrin je bilo medtem v soboto v več napadih ubitih skupno 11 turških vojakov, kar je največ v enem dnevu v tej operaciji. V spopadih s sirskimi režimskimi silami je bilo v severozahodni provinci Idlib medtem ubitih 32 skrajnežev Islamske države (IS).
Ne spreglejte