Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
7. 2. 2022,
11.15

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,88

15

Natisni članek

covidno potrdilo PCT Izrael COVID-19

Ponedeljek, 7. 2. 2022, 11.15

2 leti, 2 meseca

Izrael opušča covidna potrdila

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,88

15

Izrael. covid-19 | V Izraelu so v nedeljo potrdili 33.394 novih okužb z novim koronavirusom, kar je bistveno manj od prejšnjih vrhuncev, ko so v enem dnevu dosegli tudi do 85 tisoč novih okužb. | Foto Reuters

V Izraelu so v nedeljo potrdili 33.394 novih okužb z novim koronavirusom, kar je bistveno manj od prejšnjih vrhuncev, ko so v enem dnevu dosegli tudi do 85 tisoč novih okužb.

Foto: Reuters

Izrael je kljub rekordnemu številu covidnih bolnikov skoraj opustil politiko covidnih potrdil. Doslej so morali Izraelci s covidnimi potrdili dokazovati, da so cepljeni proti covid-19 ali da so prebolevniki, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Od danes velja, da covidna potrdila niso več obvezna, izjema so večji dogodki, kot so poroke. To v resnici pomeni, da lahko od zdaj vsakdo obišče restavracijo, kino ali hotel brez covidnega potrdila ali dokazila o negativnem testu na novi koronavirus. Sprememba pravil pomeni tudi, da necepljenim osebam ob odhodu iz Izraela ne bo več treba dokazovati, da so njihovi testi na novi koronavirus negativni.

covid testiranje
Novice Novi podatki: to so včerajšnje okužbe

Število okužb upada

Ublažitev ukrepov v Izraelu prihaja kljub temu, da se trenutno v bolnišnicah zdravi več kot 1.200 covidnih bolnikov, kar je največ od začetka pandemije v državi z 9,4 milijona prebivalcev.

V Izraelu so v nedeljo potrdili 33.394 novih okužb z novim koronavirusom, kar je bistveno manj od prejšnjih vrhuncev, ko so v enem dnevu dosegli tudi do 85 tisoč novih okužb.

Grčija in Portugalska rahljata omejitve za vstop v državo

Potnikom, ki so bili v celoti cepljeni proti covidu-19 ali so pred kratkim preboleli, od danes pri vstopu na Portugalsko ne bo več treba predložiti dokazila o nedavnem negativnem testu. Prav tako je od danes olajšano tudi potovanje v Grčijo, saj Atene od cepljenih oseb, ki želijo vstopiti v državo, ne bodo več zahtevale negativnih testov.

Za vstop v Portugalsko bo tako po novem zadostovalo dokazilo o popolnem cepljenju v skladu s pravili Evropske unije ali potrdilo, da je oseba v zadnjih šestih mesecih prebolela covid-19, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Prejšnji predpis, ki je začel veljati 1. decembra lani, je od vseh obiskovalcev Portugalske, starejših od 12 let, zahteval, da predložijo dokazilo o nedavnem negativnem testu na novi koronaviruso. Lizbona je to pravila uvedla ob razglasitvi izrednih razmer v državi zaradi covid-19.

Medtem so grške oblasti sporočile, da od danes naprej za vstop v državo zadostuje evropsko digitalno potrdilo o cepljenju.

Pred tem je Grčija decembra uvedla zahtevo po dodatnem testiranju za cepljene potnike z namenom, da omeji širjenje okužb z novim koronavirusom. Takrat so enostransko potezo Aten kritizirale druge države EU.

Za necepljene potnike pa vseeno velja, da morajo ob vstopu v Grčijo še vedno imeti negativen PCR test, ki ni starejši od 72 ur, ali negativen hitri antigenski test, ki ni starejši od 24 ur. Enako velja tudi za potnike, katerih potrdilo o cepljenju v njihovi državi ni več veljavno, poroča dpa.

cgler
Novice Minister Cigler Kralj: Ženo je skoraj kap, ko sem ji to povedal #video
Ne spreglejte