Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 11. 2012,
8.56

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Izrael spopadi Palestina

Četrtek, 15. 11. 2012, 8.56

5 let, 8 mesecev

Izrael nadaljuje napade na Gazo; nove žrtve

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Izrael je nadaljeval zračne napade na območje Gaze, ki so od srede po palestinskih podatkih terjali že 15 mrtvih, od tega je bilo v četrtek po do sedaj zbranih podatkih že sedem mrtvih.

Izraelsko letalstvo je od srede napadlo 225 ciljev v Gazi, z območja pa so medtem palestinski borci na jug Izraela izstrelili več kot 130 raket, ki so terjale tri smrtne žrtve, so navedli izraelski viri.

V enem dnevu ranjnenih okoli 150 prebivalcev Gaze V 22 urah izraelskih zračnih napadov, ki so se začeli z ubojem poveljnika vojaškega krila palestinskega gibanja Hamas, Ahmeda Džabarija, je bilo poleg tega doslej ranjenih okoli 150 prebivalcev Gaze.

Na drugi strani pa so v raketnem obstreljevanju palestinskih borcev na izraelski strani umrli trije ljudje. Umrli so po tem, ko je v neko stavbo na jugu Izraela priletela palestinska raketa. Gre za prve izraelske žrtve po novem valu nasilja, ki je zajel območje. Pred zadnjimi smrtnimi žrtvami pa je bilo na strani Izraelcev sicer ranjenih 16 ljudi. Kot so navedli v izraelski vojski, je na jug judovske države padlo najmanj 138 raket, medtem ko so jih 81 prestregli.

Hamas se je zaobljubil, da bo nadaljeval upor proti Izraelu Po včerajšnjem uboju vodje vojaškega krila gibanja Hamasa Al Džabarija se je gibanje Hamas zaobljubilo, da bo nadaljevalo z uporom proti Izraelu. Izraelski premier Benjamin Netanjahu je po včerajšnji smrti visokega poveljnika vojaškega krila palestinskega gibanja Hamas Ahmeda Saida Khalila Al Džabarija povedal, da je Izrael pripravljen razširiti svoje operacije v Gazi. Džabari je umrl v izraelskih zračnih napadih, spopadi pa so se nadaljevali v noč. "Hamasu in drugim terorističnim organizacijam smo poslali jasno sporočilo," je povedal premier Netanjahu v televizijskem prenosu. "Če bo potrebno, so izraelske obrambne sile pripravljene tudi razširiti operacijo. Storili bomo vse, da bomo zaščitili naše državljane," je še dejal.

Palestinci so jezni in obljubljajo maščevanje Pred bolnišnico, kamor so odpeljali Džabarija, se je pozneje po napadu zbrala množica ljudi, ki je vzklikala slogane o maščevanju. Poleg Džabarija pa so jo v letalskih napadih skupili tudi civilisti, med njimi tudi otroci, ki so jih prav tako prepeljali v bolnišnico v mestu Gaza. "Izrael bo obžaloval trenutek, ko so se odločili za to," je povedal tiskovni predstavnik gibanja Hamas Abu Zuhri. "Napadi so odprli vrata pekla," pa se je po uboju njihovega vodje oglasil Hamas. "Umor je prestopil vse meje, kar si razlagamo kot razglasitev vojne," so sporočili iz brigade Ezedine Al Kasam.

Po zadnjih informacijah izraelskega ministrstva za zdravstvo naj bi v napadih umrlo deset ljudi, več kot 40 pa jih je ranjenih.

Egipt sklical izredno sejo Varnostnega sveta Nov spopad na Bližnjem vzhodu pa je spodbudil Varnostni svet Združenih narodov (ZN), ki je na pobudo Egipta sklical izredno sejo. Riyad Mansour, stalni opazovalec za Palestino pri ZN-u, je pred svojimi kolegi povedal, da se je Izrael "vulgarno in javno bahal o bojih s Palestinci". Povedal je še, da so bili v izraelskih napadih na Gazo ubiti tudi enajstmesečni dojenček, dva otroka in nosečnica. Po njegovem mnenju pa so izraelski napadi povezani s palestinsko prošnjo za status države nečlanice v ZN, ki naj bi jo Generalna skupščina ZN obravnavala 29. novembra.

Nasprotovala pa mu je predstavnica ZDA Susan Rice, ki je branila izraelsko operacijo. "Za nasilje Hamasa in drugih terorističnih organizacij, ki se izvršuje proti izraelskim državljanom, ni nobenega opravičila," je povedala Riceova.

Predstavnik ameriškega ministrstva za zunanje zadeve Mark Toner pa je tudi dejal, da ZDA spodbuja Izrael, da poskuša prizanesti čim večjemu številu civilistov. "Hamas trdi, da deluje v interesu Palestincev, vendar se vključuje v nasilne spopade, ki nasprotujejo palestinskemu obstoju," je še povedal.

Arabska liga bo zasedala v soboto Sosednji Egipt je napade že obsodil kot nevarnost regionalni varnosti in odpoklical svojega veleposlanika v Izraelu, hkrati pa k srečanju pozval tudi Arabsko ligo. Zunanji ministri Arabske lige se bodo o krizi v Izraelu pogovarjali na zasedanju v soboto. Napade je obsodil tudi palestinski predsednik Mahmud Abas, britansko zunanje ministrstvo pa je obe strani pozvalo, da se vzdržita nadaljnjih spopadov, da bi preprečili še hujši konflikt, ki si ga nihče ne želi.

Zanimivo je, da je izraelski predsednik Šimon Peres o operaciji, v kateri so ubili Džabarija, obvestil tudi ameriškega predsednika Baracka Obamo. Povedal mu je, da je Džabari ubil številne ljudi, izraelski napad pa je samo odgovor na palestinsko obstreljevanje iz Gaze. "Izraelu ni v interesu, da bi zanetil vojno, v preteklih petih dneh pa so bili v Izraelu številni spopadi, zaradi česar matere in otroci ne morejo mirno spati," je povedal Peres.

Ne spreglejte