Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 11. 2013,
12.48

Osveženo pred

8 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Izrael zastrupitev

Natisni članek

Petek, 8. 11. 2013, 12.48

8 let, 4 mesece

Izrael "edini osumljenec" za zastrupitev Arafata

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Predstavnik palestinskih oblasti je smrt Jaserja Arafata označil za atentat, kot edinega osumljenca pa razglasil Izrael. V Arafatovih posmrtnih ostankih so našli radioaktivni polonij.

"Izrael je glavni in edini osumljenec v primeru umora Jaserja Arafata in še naprej bomo izvajali temeljito preiskavo, da bi ugotovili ter potrdili vse podrobnosti in elemente tega primera," je dejal Tavfik Tiravi, vodja palestinskega odbora, ki je preiskoval Arafatovo smrt leta 2004. "To je zločin 21. stoletja," je poudaril Tiravi. "Ključni cilj je ugotoviti, kdo stoji za likvidacijo Jaserja Arafata," je dodal.

Palestinski pravosodni minister Ali Mhana je pozval tudi francoske strokovnjake, naj predstavijo svoje ugotovitve glede Arafatove smrti. "Za zdaj nismo prejeli nobenega odgovora francoske strani," je pojasnil Mhana. "Francozom smo poslali pismo, zahtevali, naj pospešijo pošiljanje rezultatov, in še vedno čakamo," je dodal.

Palestinci želijo še poročilo Francozov "Na začetku so nam Francozi dejali, da ne morejo poslati rezultatov, dokler ni vzpostavljeno francosko-palestinsko pravosodno sodelovanje," je še povedal minister. Tiravi je dodal, da "Francija pozna celotno resnico in podrobnosti mučeništva Jaserja Arafata".

Švicarski strokovnjaki ne morejo z gotovostjo potrditi, da je bil polonij vzrok za smrt Arafata, prav tako pa tega ne morejo izključiti, so povedali ob predstavitvi svojih ugotovitev. Strokovnjak za radiacijo Francois Bochud iz univerzitetne bolnišnice v Lozani je pojasnil, da so v Arafatovih posmrtnih ostankih izmerili 20-krat večjo raven polonija, kot jo izmerijo pri svojih raziskavah. "To po definiciji nakazuje na vpletenost tretje strani," je dejal Bochud in dodal: "Naši rezultati ponujajo zmerno podporo teoriji zastrupitve."

Izrael zanika vpletenost v smrt Po Arafatovi smrti na željo njegove vdove Suhe niso opravili obdukcije. Pozneje so se pojavile obtožbe o umoru, zato so njegovo truplo novembra 2012 izkopali. Vzorce za analizo so poleg švicarskim dali še francoskim in ruskim forenzičnim strokovnjakom. Poročilo švicarskih znanstvenikov, objavljeno v medicinski reviji The Lancet, je že oktobra pokazalo, da bi lahko bil Arafat zastrupljen, potem ko so v njegovih krvnih madežih, vzorcih urina in sline na obleki ter ščetki za zobe odkrili sledi visoko radioaktivnega polonija 210. Zatem so švicarski izvedenci preiskali še vzorce Arafatovih posmrtnih ostankov in v njih odkrili osemnajstkrat višjo vrednost polonija, kot je običajna. Izrael sicer kakršnokoli vpletenost v Arafatovo smrt zanika.

Ne spreglejte