Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 4. 2016,
15.53

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Turčija migranti begunci

Ponedeljek, 4. 4. 2016, 15.53

6 let, 7 mesecev

V Nemčijo in na Finsko preselili 43 sirskih beguncev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Turčija | Foto Reuters

Foto: Reuters

Iz Turčije so danes preselili prvih 43 sirskih beguncev po uveljavitvi marčevskega dogovora EU in Ankare, in sicer 32 v Nemčijo ter 11 na Finsko. V torek bo sledila še ena skupina, ki jo bodo preselili na Nizozemsko.

Migrante, ki so jih vrnili Turčiji, so zgodaj zjutraj z avtobusi pod strogim policijskim nadzorom pripeljali v pristanišči na Lezbosu in Iosu. Nato so jih vkrcali na ladje proti Turčiji, ki so jih vso pot spremljali čolni turške obalne straže in vojaški helikopter.

 

Kot prve so začeli vračati migrante iz varnih tretjih držav in tiste, ki v Grčiji niso zaprosili za azil. Na ladjah z Lezbosa in Iosa so bili samo moški, med njimi pa le dva Sirca, ki sta se sama odločila za vrnitev v Turčijo. Kot je še povedal tiskovni predstavnik grškega kriznega štaba za soočanje z migracijsko in begunsko krizo Gjorgos Kiricis, so bili preostali iz Pakistana in severnoafriških držav, ki nimajo pravice do azila.

 

Več prošenj za azil na Lezbosu

V centru za registracijo beguncev na Lezbosu so po začetku vračanja migrantov zabeležili veliko povečanje prošenj za azil, s čimer se prebežniki želijo izogniti deportacijam. Grška policija je napovedala, da bodo pred vračanjem nove skupine migrantov najprej obravnavali prošnje za azil. Zaradi večjega števila prosilcev za azil na terenu čim prej potrebujejo strokovnjake za azil iz drugih držav članic EU.

 

Marčni dogovor med EU in Turčijo med drugim predvideva, da bodo vse nezakonite migrante, ki so ali bodo od 20. marca prišli na grške otoke s turškega ozemlja, vrnili v Turčijo. Predvideva tudi rešitev po načelu eden za enega, po katerem bi za vsakega Sirca, ki ga bodo vrnili v Turčijo z grških otokov, drugega Sirca preselili iz Turčije v unijo.

 

Migranti in begunci se želijo izogniti deportacijam, zato so na Lezbosu opazili povečanje prošenje za azil.  | Foto: Reuters Migranti in begunci se želijo izogniti deportacijam, zato so na Lezbosu opazili povečanje prošenje za azil. Foto: Reuters

 

Dogovor, ki bo naredil konec neorganiziranim in nevarnim migracijam

Za vsak čoln nezakonitih migrantov iz Grčije v Turčijo bo iz Turčije v Evropo poletelo letalo preseljenih sirskih beguncev, je v Bruslju zatrdil glavni govorec Evropske komisije Margaritis Schinas. Dodal je, da se številke vrnjenih in preseljenih Sircev prvi dan še ne ujemajo - prvih je 202, drugih 43 -, a cilj je, da bo na koncu upoštevan predviden koncept eden za enega.

 

Dogovor med EU in Turčijo naj bi napravil konec neorganiziranim, kaotičnim in nevarnim nezakonitim migracijam iz Turčije v EU ter jih nadomestil z zakonitim preseljevanjem beguncev v EU. A v Grčijo iz Turčije kljub temu prihajajo novi prebežniki. V zadnjih 24 urah jih je po navedbah grškega kriznega

Ne spreglejte