Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
23. 6. 2024,
13.37

Osveženo pred

1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,21
orožje Vojna v Ukrajini Ukrajina Aleksandar Vučić Srbija

Natisni članek

Nedelja, 23. 6. 2024, 13.37

1 mesec

Iz Srbije prek tretjih držav v Ukrajino za 800 milijonov evrov orožja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,21
Aleksandar Vučić | Srbija je ena od držav, ki ne podpirajo sankcij proti ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu. | Foto Reuters

Srbija je ena od držav, ki ne podpirajo sankcij proti ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu.

Foto: Reuters

Srbija je od začetka ruske invazije na Ukrajino izvozila za 800 milijonov evrov orožja, ki ga je prek tretjih držav prejel Kijev, razkriva britanski časnik Financial Times. Srbski predsednik Aleksandar Vučić je navedbe delno potrdil in ocenil, da ni njegova odgovornost, kaj naredijo države z orožjem, ki so ga kupile od srbskih podjetij.

Večinoma naj bi šlo za strelivo, ki so ga kupile evropske države in ga nato dobavile Ukrajini. Srbija je tako okrepila svojo proizvodnjo in posredno pomagala Ukrajini, čeprav je Srbija ena od držav, ki ne podpirajo sankcij proti ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu in Rusiji, danes poročajo srbski mediji.

"To je del gospodarskega preporoda in je za nas pomembno. Da, izvažamo strelivo. Ne moremo izvažati v Ukrajino ali Rusijo, ampak smo imeli veliko pogodb z Američani, Španci, Čehi in drugimi. Kaj pa naredijo s tem, je njihova stvar," je dejal Vučić.

Dodal je, da tudi če ve, kje pristane to strelivo, to ni njegova odgovornost. "Moja skrb je, da zakonito prodajamo svoje strelivo. Moramo poskrbeti za svoje ljudi. To je vse, kar lahko povem. Imamo prijatelje v Kijevu in Moskvi. To so naši slovanski bratje," je še povedal.

Potrdil je še, da je vrednost orožja verjetno pravilna in da gre za orožje, ki so ga izvozili v zadnjih od dveh do treh letih.

Nataša Pirc Musar
Novice Predsednica republike v Kijev na podpis varnostnega sporazuma z Ukrajino
Vladimir Putin
Novice Vladimir Putin Južno Korejo svari pred dobavo orožja Ukrajini
Kaspersky Lab, Kaspersky
Novice ZDA so prepovedale prodajo ruskega protivirusnega programa Kaspersky
Ne spreglejte