SiolNET. Novice Svet
0,43

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Italijansko tožilstvo zaslišalo kapitanko ladje Sea Watch

0,43

termometer

Carola Rackete
Carola Rackete je konec junija brez dovoljenja Italije z ladjo, na kateri so bili prebežniki, vplula v pristanišče na Lampedusi. Foto: Reuters

Italijansko tožilstvo v sicilijanskem mestu Agrigento je danes zaslišalo nemško kapitanko Carolo Rackete, ki je konec junija z ladjo Sea Watch 3 z rešenimi prebežniki na krovu brez dovoljenja italijanskih oblasti vplula v pristanišče na Lampedusi. Odločitev, ali bodo sodili kapitanki, bodo predvidoma sprejeli konec poletja.

Nevladna organizacija Sea Watch hitre odločitve tožilstva o ponovnem zaslišanju Carole Rackete ne pričakuje, so pa prepričani, da bo sodišče tako kot vedno doslej spoznalo, da so delovali v skladu z zakonom. Za nemško organizacijo je pomembno tudi, da ji bodo italijanske oblasti vrnile zaplenjeno ladjo Sea Watch 3, s katero je Racketejeva brez dovoljenja vplula v pristanišče na Lampedusi.

Ladja nemške človekoljubne organizacije Sea Watch Novice Kapitanka ladje Sea Watch 3 po prejetju groženj na varnem

Racketejeva pozvala EU, naj odpre svoje meje za tisoče beguncev iz Libije

Racketejeva je danes dopoldne prispela na sodišče v spremstvu dveh odvetnikov, izjav pred zaslišanjem pa ni želela dajati. Po zaslišanju, ki je trajalo tri ure, je pozvala EU, naj konča notranje spore glede prebežnikov, ki jih rešujejo na morju, in odpre svoje meje za begunce iz Libije.

Racketejeva je danes pozvala EU, naj odpre svoje meje za tisoče beguncev iz Libije. Racketejeva je danes pozvala EU, naj odpre svoje meje za tisoče beguncev iz Libije. Foto: Reuters

"Zame je zelo pomembno, da opozorim, da to ne bi smela biti zgodba o meni kot osebi, ampak o problemu," je dejala Racketejeva. Opozorila je, da bi morali iz Libije nujno evakuirati na tisoče beguncev ter pozvala EU, naj se čim hitreje dogovorijo o porazdelitvi rešenih prebežnikov.

Tožilstvo kapitanki očita, da je pomagala pri nezakonitih migracijah in da ni upoštevala navodil italijanskih oblasti. Najverjetneje so tožilci Racketejevo vprašali, zakaj ni pri reševanju prebežnikov počakala na libijsko obalno stražo ter zakaj je odplula proti Italiji namesto proti Libiji ali Tuniziji. Odločitev, ali bodo kapitanki sodili ali jo oprostili, bodo predvidoma sprejeli šele po koncu poletja.

Sea Watch 3 Novice Kapitanki reševalne ladje Sea Watch 3 odpravili hišni pripor

AI: Kapitanka ni naredila nič narobe

Nevladna organizacija Amnesty International (AI) je danes pozvala k oprostitvi nemške kapitanke. "Carola Rackete ni naredila nič narobe. Po mednarodnem in italijanskem pravu je obvezno reševati življenja in poiskati varno pristanišče," je zapisala Elisa De Pieri iz AI.

31-letna kapitanka je konec junija z ladjo Sea Watch 3, na krovu katere je bilo več deset prebežnikov, brez dovoljenja vplula v pristanišče na Lampedusi, ob tem pa zadela ladjo finančne policije. Oblasti so jo aretirale in odredile hišni pripor, ki ga je sodišče kasneje odpravilo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin