Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
24. 3. 2020,
9.50

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Natisni članek

Koronavirus Italija

Torek, 24. 3. 2020, 9.50

4 leta, 1 mesec

Italijanske oblasti kljub upadu novih žrtev ostajajo previdne #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Italijanske zdravstvene oblasti kljub upadu števila novih smrtnih žrtev v zadnjih dneh ostajajo previdne. "Na podlagi teh podatkov si še ne bi smeli delati iluzij," je opozoril vodja instituta za zdravje Silvio Brusaferro. V Italiji so danes pristala še tri ruska letala iljušin il-76 s pomočjo v boju proti novemu koronavirusu, skupaj pa že 14.

Po podatkih, objavljenih v ponedeljek zvečer, je v Italiji v zadnjem dnevu umrl 601 človek, skupno pa je v državi število mrtvih naraslo na 6.077. To je bil drugi dan zapored, da so zabeležili upad smrtnih žrtev. Število potrjenih okužb je naraslo na 63.927. Do sedaj je ozdravelo 7.432 bolnikov.

Španski vojaki
Novice Grozljivo: v zapuščenih domovih za ostarele našli tudi mrtve varovance

"Podatke moramo zelo skrbno preučiti. Šele čez nekaj dni bomo lahko videli, kakšen je trend. Ta teden je zelo pomemben," je, po poročanju STA, pojasnil Silvio Brusaferro za radio Rai 2. Ob tem je Italijane pozval, naj spoštujejo ukrepe za preprečevanje novih okužb. "Neprimerno vedenje bo imelo posledice v prihodnjih tednih," je opozoril.

Šele v ponedeljek ustavili vso ne nujno proizvodnjo in dejavnosti

V boju za zajezitev epidemije novega koronavirusa je Italija, kjer od 10. marca velja karantena, v ponedeljek ustavila vso ne nujno proizvodnjo in dejavnosti. Trgovine, banke, pošte in lekarne ostajajo odprte. Drastični ukrepi bodo v tretjem največjem gospodarstvu v evrskem območju v veljavi najmanj do 3. aprila.

Jelena Dokić
Sportal Razočarana nad pohlepom: To je grozljivo in nepotrebno

Velika večina Italijanov ukrepe spoštuje. Kot kaže anketa, ki jo je minuli konec tedna objavil dnevnik La Repubblica, 94 odstotkov Italijanov meni, da so ukrepi pozitivni ali zelo pozitivni, še navaja STA.

Novice Koronavirus: opozorilo o "časovni bombi" se je uresničilo

V Italiji še tri ruska letala s pomočjo

V bližini italijanske prestolnice Rim so pristala še tri ruska letala iljušin il-76 s pomočjo Italiji v boju proti novemu koronavirusu. Na krovu je bila oprema za diagnosticiranje in razkuževanje, je danes potrdilo rusko ministrstvo za obrambo. Skupno je doslej Rusija v pomoč Italiji poslala 14 letal. Hkrati so v Moskvi napovedali, da se bo akcija nadaljevala.

Ruska letala so pristala v vojaški zračni bazi Pratica di Mare, ki je približno 30 kilometrov jugozahodno od Rima, poročanje ruske tiskovne agencije Tass povzema STA.

Italija | Foto: Reuters Foto: Reuters Pomoč Italiji je v telefonskem pogovoru z italijanskim premierjem Giuseppejem Contejem napovedal ruski predsednik Vladimir Putin.

"Nobene države ne bi smeli v času pandemije pustiti na cedilu," je ob tem izjavil tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Dodal je, da Rusija ne pričakuje nobenih protiuslug. Odnosi med Moskvo in Zahodom sicer veljajo za napete.

Ruska vojska bo nabirala nove izkušnje

V ruski vojski so ob tem sporočili, da zaradi pomoči Italije bojna sposobnost Rusije ne bo nič okrnjena. "Ravno nasprotno; vojska bo na tak način pridobila nove izkušnje," je ocenil vodja enot za radiološko, kemično in biološko zaščito ruske vojske Igor Kirilov.

WHO: Novi podatki o koronavirusu za Italijo prvo znamenje upanja

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) vidi prva znamenja upanja, da so strogi ukrepi omejevanja gibanja v Italiji učinkovali. Število novih okužb in število smrtnih žrtev je v zadnjih dveh dneh rahlo upadlo. A po besedah tiskovne predstavnice WHO Margaret Harris je še prezgodaj govoriti o preobratu.

Harrisova je danes še dejala, da je po svetu po drugi strani število okužb z novim koronavirusom in umrlih čez noč strmo naraslo. WHO naj bi nove podatke objavila danes. Po podatkih organizacije je bilo v ponedeljek zvečer po svetu 335.000 potrjenih okužb z novim koronavirusom in 15.000 smrtnih žrtev. Univerza John Hopkins medtem danes govori že od 385.000 primerih in 16.000 mrtvih.

Omenjene enote imajo na voljo 15 posebnih laboratorijev, od katerih so jih nekaj že poslali v Italijo. Prav tako so na Apeninski polotok že poslali 66 od skupno približno 22 tisoč specialistov.

V Rusiji, državi z največjo površino ozemlja na svetu, so po uradnih podatkih doslej potrdili 438 okužb z novim koronavirusom.

Ne spreglejte