SiolNET. Novice Svet
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Italijanska vlada sprejela protimafijski zakonik

4

termometer

Vlada italijanskega premiera Silvia Berlusconija je sprejela protimafijski zakonik, v katerem so združeni vsi zakoni za boj proti organiziranemu kriminalu, prinaša pa tudi nekaj novosti.

Kot je ob sprejetju pojasnil pravosodni minister Angelino Alfano, želi Italija z novim zakonikom "boj proti mafiji narediti še učinkovitejši". Med novosti zakonika spada oblikovanje banke podatkov za nadzor nad javnimi naročili. Z njo želi vlada preprečiti, da bi z mafijo povezana podjetja dobila javna naročila. Poleg tega zakonik vsebuje nove smernice glede upravljanja s premoženjem, zaseženim mafiji. "Zakone, ki so bili sprejeti v zadnjem letu, smo združili in racionalizirali," je pojasnil premier Berlusconi. Nov zakonik bo po njegovem mnenju poskrbel za nove spodbude v boju proti organiziranemu kriminalu. Od začetka mandata vlade prijeli 8466 mafijcev Od začetka mandata vlade pred tremi leti so sicer prijeli 8466 mafijcev, za rešetkami se je znašlo tudi 32 od 34 najbolj iskanih mafijskih šefov. Rezultate po navedbah vlade že kaže tudi akcija proti gospodarskim interesom mafije. V okviru boja proti organiziranemu kriminalu so tako od leta 2008 zasegli premoženje v vrednosti 21,5 milijarde evrov.

Maroni upa na široko podporo v parlamentu "Novi zakonik je dragocen inštrument, s katerim lahko pravosodje naredi svoj boj proti mafiji še bolj učinkovit," je ob tem dejal notranji minister Roberto Maroni. V parlamentu upa na široko podporo, da bi tako lahko zakonik v dveh mesecih spravili skozi parlamentarno proceduro.

Maroni je poleg tega izrazil prepričanje, da bodo do konca mandata za zapahe spravili vse preostale mafijske šefe. "Za to je nujno potrebno učinkovito sodelovanje med vlado, varnostnimi silami in državnim tožilstvom," je še dejal Maroni.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin