Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
22. 6. 2021,
10.05

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,20

Natisni članek

Koronavirus ljudje mesto ukrepi italija maska

Torek, 22. 6. 2021, 10.05

2 leti, 10 mesecev

Italijani bodo ponekod lahko odvrgli maske, preverite, kje in kdaj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,20
maske Italija | V Italiji so v ponedeljek poročali o 495 novih primerih okužb, skupno so jih doslej potrdili 4,2 milijona, covid-19 pa je terjal skoraj 128 tisoč življenj. | Foto Reuters

V Italiji so v ponedeljek poročali o 495 novih primerih okužb, skupno so jih doslej potrdili 4,2 milijona, covid-19 pa je terjal skoraj 128 tisoč življenj.

Foto: Reuters

V Italiji bodo s prihodnjim tednom na tako imenovanih belih območjih, kjer je možnost prenosa novega koronavirusa najmanjša, ukinili obvezno nošenje mask, je včeraj sporočil minister za zdravje Roberto Speranza. Maske pa bodo še naprej obvezne v zaprtih prostorih, na javnem prevozu in kjer ni možno ohranjati razdalje.

17:33

Izrael

17:32

ZDA

  • 17:59

  • 17:33

    Izrael

     V Izraelu so prvič v zadnjih dveh mesecih potrdili več kot sto novih okužb z novim koronavirusomv enem dnevu. Kot je danes sporočilo izraelsko ministrstvo za zdravje, so v ponedeljek potrdili 125 okužb, od tega večina z različico virusa delta.

    Generalni direktor izraelskega ministrstva za zdravje Hesi Levi je za izraelsko televizijo izjavil, da je okoli 70 odstotkov novih okužb povezanih z različico novega koronavirusa delta. Polovico novookuženih predstavljajo otroci. Tretjina tistih, pri katerih so potrdili okužbo, pa je že bila cepljenih proti covidu-19. Različico delta so najprej odkrili v Indiji in velja za zelo nalezljivo.

    Izraelsko ministrstvo za zdravje je že predlagalo, da bi sedaj okrepili cepljenje najstnikov, starih od 12 do 15 let. Doslej je to veljalo za rizične skupine ter tiste, ki so potovali v tujino.

    V Izraelu z okoli devetimi milijoni prebivalci je prvi odmerek cepiva proti covidu-19 prejelo okoli 5,5 milijona ljudi, več kot 5,1 milijona tudi drugi odmerek.

    V Izraelu so še sredi junija beležili enomestne številke novih okužb z virusom sars-cov-2 dnevno. V nedeljo so v dveh krajih, ko je prišlo do izbruha novih okužb v šolah, ponovno uvedli obvezno nošnjo zaščitnih mask za šolarje. Na državni ravni so obvezne zaščitne maske zaradi majhnega števila novih okužb odpravili pred približno tednom dni.

  • 17:32

    ZDA

    Vlada ameriškega predsednika Joeja Bidna je v ponedeljek objavila načrt razdelitve še 55 milijonov odmerkov cepiv proti covidu-19 tujim državam, s čimer država izpolnjuje obljubo o 80 milijonih odmerkih cepiv za tujino. Biden je prejšnji teden napovedal še nakup 500 milijonov odmerkov, namenjenih tujim državam.

    Od omenjenih 55 milijonov odmerkov jih bo 75 odstotkov namenjenih programu Covax, ki jih bo razdelil glede na potrebe, 25 odstotkov oz. 14 milijonov odmerkov pa bodo ZDA poslale v države po lastni izbiri.

    Covax bo med drugim namenil 14 milijonov odmerkov Latinski Ameriki, 16 milijonov Aziji in deset milijonov Afriki.

    Večinoma gre za cepivo AstraZenece, ki v ZDA ni v uporabi, vendar pa so vključena tudi cepiva Moderne, Pfizerja in Johnson & Johnsona, ki se edina uporabljajo v ZDA.

    Podrobnosti glede razdelitve prvih 25 milijonov odmerkov cepiv za tujino je Bela hiša objavila že v začetku junija.

    V ZDA proti covidu-19 cepili 70 odstotkov starejših od 30 let

    V ZDA so vsaj z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 doslej cepili 70 odstotkov starejših od 30 let. Cilj 70 odstotkov vseh starejših od 18 let pa do 4. julija ne bo dosežen. 

    Bela hiša sedaj priznava, da bodo do takrat to dosegli pri starejših od 27 let. Sedaj se osredotočajo na stare med 18 in 26 let, ki pa ne kažejo velikega navdušenja za cepljenje.

    Bela hiša je poudarila, da cilj 70 odstotkov cepljenega odraslega prebivalstva ni tako pomemben, kot je pomembno to, da se družba in gospodarstvo znova povsem odpirata in da se življenje vrača v normalne tokove.

"Z 28. junijem prekinjamo obvezno nošenje mask na prostem na belih območjih," je sporočil minister za zdravje Roberto Speranza in na Facebooku še dodal, da maske ostajajo, kjer to svetujejo zdravstvena priporočila.

Trenutno so vse regije, z izjemo Doline Aoste, označene kot bela območja, kjer veljajo najmanj stroga pravila. Predvidoma pa se bo na ta seznam v ponedeljek uvrstila tudi Dolina Aoste.

Italijanska vlada je sprva napovedala odpravo obveznega nošenja mask v sredini julija, v ponedeljek pa je strokovna skupina dala zeleno luč za dodatne sprostitve od 28. junija.

Merklovi proti covidu-19 po AstraZeneci v drugo odmerek Moderne

Nemška kanclerka Angela Merkel je prejela tudi drugi odmerek cepiva proti covidu-19. Nemška kanclerka je 16. aprila prejela prvi odmerek cepiva proti covidu-19 britansko-švedskega proizvajalca AstraZeneca, drugi  odmerek, ki ga je prejela pred dnevi, pa je bilo cepivo ameriškega proizvajalca Moderna.

Po cepljenju s prvi odmerkom se je 66-letna Merklova prek Twitterja zahvalila vsem, ki sodelujejo v kampanji cepljenja, in predvsem tistim, ki se cepijo. "Cepljenje je ključ za zaustavitev pandemije," je zapisala.

francija Nemčija
Novice V Franciji maske na prostem nič več obvezne, ukinjajo policijsko uro
Hokej: Slovenija - Francija
Sportal Gledalci morajo na športnih prireditvah še naprej nositi maske
zda
Novice Proticepilci nosijo maske, da se zaščitijo pred cepljenimi ljudmi
Benjamin Savšek
Sportal Danes mu je že čudno, če ne nosi maske
Ne spreglejte