Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
5. 5. 2021,
9.00

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19

Natisni članek

evropsko prvenstvo Benjamin Savšek

Sreda, 5. 5. 2021, 9.00

2 leti, 11 mesecev

Pogovor z Benjaminom Savškom

Danes mu je že čudno, če ne nosi maske

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19
Benjamin Savšek | Foto Sportida

Foto: Sportida

Slovenski kanuist Benjamin Savšek bo konec tega tedna v Ivrei v Italiji branil naslov evropskega prvaka. A to ne bo samo tekma za naslov evropskega prvaka, ampak bo prvenstvo odločalo tudi o slovenskih potnikih na olimpijske igre v Tokiu.

Letošnjo evropsko prvenstvo ima še toliko večji pomen, saj bodo po tej tekmi znani vsi potniki za olimpijske igre v Tokiu. Med kajakašicami si je mesto že priborila Eva Terčelj, medtem ko je med kajakaši, kanuisti in kanuistkami boj še odprt.

Benjamin Savšek | Foto: Sportida Foto: Sportida

Zbral je že dovolj dobrih občutkov

Med kanuisti se bo za olimpijsko vozovnico boril tudi Benjamin Savšek, ki ima že vrsto medalj z največjih tekmovanj, tako želene olimpijske medalje pa še ne. Beni, kot ga kličejo v športnih krogih, je že dvakrat nastopil na olimpijskih igrah, a ostal praznih rok.

"Tukaj treniram že dober teden. Za zdaj se dobro počutim, proga mi ustreza in konec tedna upam na dobre vožnje," nam je uvodoma povedal Benjamin Savšek, ki bo v Ivrei lovil že tretji zaporedni naslov evropskega prvaka, skupno pa že četrtega.

Savšek je na tej progi nazadnje tekmoval leta 2016. Takrat je za las ostal brez finala, a zagotavlja, da se na progi dobro počuti. "Spodnji del je bolj tehničen, medtem ko je zgornji fizično zahtevnejši. Zdi se mi, da sem s treningi dobil dovolj dobrih občutkov. Zdaj se bom poskušal usmeriti v vsak tek posebej, torej da poskušam čim bolje odpeljati in brez napak."

Če ne nosi maske, se mu zdi že nenavadno Benjamin Savšek | Foto: Grega Valančič/Sportida Foto: Grega Valančič/Sportida

Na evropskem prvenstvu v Ivrei veljajo posebna pravila zaradi pandemije covid-19. Teh se držijo tudi v slovenski ekipi.

"Morem reči, da se strogo držimo pravil. Testiramo se na tri dni in cela slovenska ekipa je v mehurčku. V hotelu imamo rezervirano vse nadstropje samo za našo ekipo. Seveda, obvezno moramo nositi tudi maske … Na vse skupaj sem se že kar navadil. Pravzaprav mi je že kar čudno, če hodim brez maske (smeh, op. p.)."

 

Benjamin Savšek | Foto: Grega Valančič/Sportida Foto: Grega Valančič/Sportida Zaveda se, kaj pomeni ta tekma

Čeprav je lani na evropskem prvenstvu v Pragi drugič zapored osvojil naslov evropskega prvaka, to še nič ne pomeni. Tega se še najbolj zaveda sam, saj to prvenstvo jemlje kot tekmo zase. "Maksimalno se bom poskušal posvetiti svojemu nastopu in svoji vožnji. Želim si dobrih voženj in da so te povsem brez napak. Vemo, to evropsko prvenstvo je še toliko pomembnejše, saj se bomo borili za olimpijsko vozovnico," je dodal 34-letni slovenski kanuist.

Savška v petek dopoldne najprej čakajo kvalifikacije, popoldne so na sporedu ekipne vožnje. V nedeljo ga čakata še polfinalna in finalna vožnja.

Benjamin Savšek
Sportal Slovenci proti Evropi za kolajne, med seboj za olimpijske vozovnice
Ne spreglejte