Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
17. 9. 2021,
7.35

Osveženo pred

2 leti, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,76

28

Natisni članek

ukrepi PCT Italija

Petek, 17. 9. 2021, 7.35

2 leti, 7 mesecev

V Italiji obvezno covidno potrdilo, v Avstriji hitri testi veljavni le 24 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,76

28

Italija maske | V Italiji je cepljenih 40 milijonov ljudi. | Foto Jaka Lopatič

V Italiji je cepljenih 40 milijonov ljudi.

Foto: Jaka Lopatič

V Italiji bo s 15. oktobrom covidno potrdilo o prebolelosti, cepljenju ali testiranju obvezno za vse zaposlene tako v javnem kot zasebnem sektorju. V nasprotnem primeru jim grozi globa. Z ukrepom želi vlada okrepiti cepljenje proti covid-19.

Če javni uslužbenci ne bodo predložili potrdila, jim grozi do tisoč evrov globe

"Obveznost zelenega potnega lista širimo na celotno polje dela, tako javnega kot zasebnega," je na novinarski konferenci odločitev vlade v četrtek pojasnil zdravstveni minister Roberto Speranza. Za to so se po njegovih besedah odločili iz dveh razlogov – da bi delovna mesta postala varnejša in da bi okrepili kampanjo cepljenja.

V skladu z novim zakonom uslužbencem, ki ne bodo predložili potrdila, grozi globa do tisoč evrov. Neupravičena odsotnost z delovnega mesta, ker nekdo ne bi imel ustreznega potrdila, bo lahko vodila v suspenz delavca, poročanje italijanskih medijev povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Fental
Novice Ekstremna celica slovenskih proticepilcev bi pobijala sodržavljane #video

V Italiji cepljenih 40 milijonov ljudi

T. i. zeleni potni list v digitalni obliki ali na papirju je v Italiji že zdaj obvezen za vstop v muzeje, telovadnice, notranje prostore lokalov in podobno. Tudi uporabo covidnega potrdila na delovnem mestu so kljub nestrinjanju znotraj široke koalicije, ki podpira premierja Maria Draghija, že razširili, nova odločitev pa predstavlja še korak naprej.

V 60-milijonski Italiji je v celoti cepljenih približno 40 milijonov ljudi oz. 65 odstotkov prebivalcev. Vlada želi to število dvigniti še za dodatne štiri milijone.

Cepljenje proti covid-19
Novice Nič več PCT, v državni upravi le še PC
Preverjanje PCT pogoja
Novice Inšpektorji intenzivno preverjajo izpolnjevanje pogoja PCT #video

V večini evropskih držav zahtevan PCT-pogoj

Italija sicer ni prva evropska država, ki od zaposlenih zahteva potrdilo PCT. V Sloveniji je covidno potrdilo za vse zaposlene v vseh dejavnostih obvezno od srede. V Grčiji se morajo necepljeni zaposleni od 13. septembra na lastne stroške enkrat ali dvakrat tedensko testirani na novi koronavirus. V Franciji pa covidno potrdilo zahtevajo od vseh, ki imajo pri delu stik z ljudmi.

Avstrija: hitri antigenski test veljaven le 24 ur, spet maske FFP2

Tudi drugod za zajezitev oziroma omejevanje širjenja covid-19 uvajajo nova pravila. V Avstriji s 15. septembrom veljajo naslednje spremembe:

- obdobje veljavnosti hitrih antigenskih testov, ki jih opravijo pooblaščeni organi, se skrajša na 24 ur. Kot dokaz o nizkem epidemiološkem tveganju velja tudi uspešno opravljen covid-19 test v skladu s covid-19 šolskim odlokom za leto 2021/22,
- namesto sedanje obveznosti nošenja običajnih mask čez usta in nos, je načeloma ponovno uveljavljeno nošenje FFP2 mask, ki pa jih ni potrebno nositi otrokom do 6. leta, niti drugih mask čez usta in nos. Običajne maske lahko nosijo otroci od 6. do 14. leta starosti in nosečnice,
- veljavnost potrdil o cepljenju z drugim odmerkom in cepljenju po preboleli okužbi se podaljša (z 270) na 360 dni. Za vsa nadaljnja (poživitvena) cepljenja velja obdobje veljavnosti 360 dni,
- zbiranja ali zborovanja z več kot 25 udeleženci so dovoljena le pod pogojem, da organizator dopusti udeležbo le ob predložitvi dokazila PCT,
- stranke, ki niso cepljene ali prebolele okužbe, morajo pri vstopu in vožnji v nakupovalna središča, tržnice, nositi FFP2 maske. To velja tudi za muzeje, galerije, kulturne razstavne prostore, knjižnice, knjigarne, arhive, dnevne ustanove za starejše in invalide. V prihodnje bo dostop do nočnih gostinskih storitev dovoljen tudi za prebolevnike. V kulturnih ustanovah, v katerih se odvijajo zbiranja, npr. v gledališčih, kinodvoranah, varietejih, kabaretih, koncertnih dvoranah in arenah, je potrebno potrdilo PCT.

Grčija: omejitve za necepljene do 31. marca 2022

Poleg tedenskega testiranja, ki ga morajo necepljeni zaposleni od 13. septembra v Grčiji opraviti na lastne stroške, ukrepi za necepljene državljane obsegajo še sledeče omejitve:

- necepljeni nimajo dostopa do zaprtih prostorov restavracij, kavarn, gostiln, barov, klubov, športnih stadionov. Dostop do telovadnic, gledališč in kinematografov, muzejev je le z negativnim hitrim testom, opravljenim v zadnjih 48 urah,
- necepljeni zaposleni v javnem in zasebnem sektorju bodo morali enkrat tedensko opraviti en hitri test. Stroške 10 evrov bodo pokrili sami. Necepljeni učitelji bodo morali opraviti dva hitra testa na teden. Cena 20 evrov na teden. 
- samotestiranje za učence je na voljo brezplačno. Študenti morajo opraviti 2 hitra antigenska testa tedensko na lastne stroške, 
- necepljeni akademiki, zaposleni v turizmu, gostinstvu, televiziji, filmu, gledališču, glasbi in plesu, bodo morali oddati dva negativna hitra testa tedensko, prav tako na lastne stroške,
- tisti, ki potujejo s kakršnimikoli prevoznimi sredstvi do namembnih območij na celini ali otokih, morajo opraviti negativen hitri test, vsaj 48 ur pred odhodom,
- cepljeni ali prebolevniki covid-19, imajo dostop do vseh zaprtih prostorov, seveda z dokazilom. 14 dni po končanem celotnem cepljenju in 6 mesecev od prebolele bolezni.

Grški mediji že poročajo, da so lastniki restavracij in drugih gostinskih objektov nad ukrepi ogorčeni in se pritožujejo, da si ne morejo privoščiti zavrnitve strank po dolgi zimski zapori, ki je mnoge pripeljala na rob gospodarskega zloma. Napovedujejo izredno težko prihajajočo zimo, saj se različica delta v Grčiji hitro širi. Poročajo tudi o napovedih, da se bodo šolski razredi zaprli le, če bo s koronavirusom okuženih več kot 50 odstotkov učencev ali študentov. Znanstveniki in učitelji pričakujejo, da se bodo učilnice spremenile v žarišča okužb s koronavirusom.

V Kuvajtu že tretji odmerek za kronično bolne, sproščali bodo tudi ukrepe  

V Kuvajtu, kjer živi dobre 4 milijone ljudi, je na primer zgodba povsem drugačna. Z visoko precepljenostjo prebivalstva se je število novih okužb znižalo na najnižjo raven doslej z le še 0,03 odstotka okuženimi. 

Na Ministrstvu za zdravje Kuvajta so zato osebam s kroničnimi obolenji že ponudili tretji odmerek cepiva proti covid-19. V naslednjem obdobju bodo k tretjemu cepljenju pozvali tudi študente in učitelje. Cepiva proti covid-19 imajo v Kuvajtu dovolj.

Kuvajt, Združeni arabski emirati in Katar so doslej cepili že med 70 in 80 odstotki prebivalstva, zato se je število novih okužb s koronavirusom v vseh treh državah močno zmanjšalo. Tako v Kuvajtu kot Združenih arabskih emiratih, kjer se dnevno število okužb giblje okoli 600 in število dnevno ozdravljenih za več kot 100 presega število obolelih, zato že načrtujejo še dodatna postopna sproščanja nekaterih omejitvenih ukrepov za ponoven zagon in okrevanje gospodarstva.  

Zdravko Počivalšek
Novice Počivalšek: Za nami je pekel, pred nami pa strm klanec #video

 

Ne spreglejte