Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
16. 9. 2021,
19.31

Osveženo pred

2 leti, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,34

33

Natisni članek

kongres vlada Janez Janša Janez Janša Zdravko Počivalšek

Četrtek, 16. 9. 2021, 19.31

2 leti, 7 mesecev

Počivalšek: Za nami je pekel, pred nami pa strm klanec #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,34

33

Prvak SMC Zdravko Počivalšek je na kongresu menil, da je bila odločitev za vstop v vlado Janeza Janše pravilna. Zdaj so po njegovem mnenju na prelomnici, ko bodo tisti, ki so preživeli boje in pritiske, zakorakali na pot z novimi partnerji in zavezniki. "Za nami je pekel, pred nami pa strm klanec, ki ga bomo skoraj zagotovo prehodili skupaj," pravi.

Predsednik SMC in gospodarski minister je v nagovoru udeležencem programskega kongresa SMC v Celju spomnil na čas vstopa v vlado Janeza Janše po tistem, ko je predsednik LMŠ Marjan Šarec "v najtežjih trenutkih za državo vrgel puško v koruzo" ter odstopil kot predsednik vlade. SMC je bila po Počivalškovem mnenju motor oblikovanja Janševe vlade, ki jo je pričakal eden od najtežjih izzivov naše generacije, epidemija bolezni covid-19.

Zdravko Počivalšek in Janez Janša
Novice Janša se je SMC zahvalil za pogum in politično suverenost

Leva omrežja so po njegovih besedah po uspešni zajezitvi prvega vala epidemije sprožila popolno politično vojno.

"Danes je povsem jasno, da smo se pravilno odločili, ko nismo vrgli puške v koruzo. To je bila pomembna odločitev, ker smo s tem izkazali odgovornost do države in državljanov. Danes se vidi, kako ključno je bilo skozi epidemijo skrbeti za ravnotežje in rezultate," je dejal.

Pomembna se mu zdita povezovanje in sodelovanje z drugimi

V teh zapletenih razmerah je imela SMC po njegovem mnenju ključno vlogo pri skrbi za ekonomski vidik koronske krize. Kot politični partner gospodarstva so skrbeli za ohranjanje delovnih mest in kondicijo naših podjetij, je dodal.

Zdravko Počivalšek
Novice Pomemben dan za SMC in Zdravka Počivalška

Da bi jim prihodnje leto uspelo, pa je po njegovem mnenju "pomembno povezovanje in sodelovanje z drugimi, ki z njimi delijo podobne poglede in vrednote". SMC namreč načrtuje združitev z zunajparlamentarno stranko Gospodarsko aktivno stranko (GAS) ter povezovanje in sodelovanje z nekaterimi drugimi strankami.

SMC je po prepričanju predsednika na prelomnici, od katere je odvisna prihodnost liberalnega centra v našem političnem prostoru.

Marjan Šarec, Zdravko Počivalšek, Miro Cerar
Novice Pred kongresom: Ali lahko Počivalšek še prehiti Šarca?

Počivalšku mandat za dogovor o združevanju, povezovanju in sodelovanju

Delegati so predsedniku Počivalšku podelili mandat za dogovor o združevanju, povezovanju in sodelovanju s sorodnimi strankami. Sprejeli so tudi manifest in programska izhodišča za volitve ter dobili pripombe, s katerimi bodo izhodišča dopolnili.

Počivalšek je v izjavi po kongresu, ki je v drugem delu potekal za zaprtimi vrati, povedal, da je navdušen nad energijo, ki jo je pokazal kongres. Utrip, ki so ga pokazali članice in člani, je po njegovih besedah temelj, na osnovi katerega bodo prihodnje leto na državnozborskih volitvah igrali glavno vlogo.

Kongres je Počivalška pooblastil, da s sorodnimi strankami nadaljuje pogovore in se dogovori o združevanju ter povezovanju in sodelovanju.

V prihodnjem obdobju bo intenziviral pogovore z nekaj strankami. Z eno, in sicer Gospodarsko aktivno stranko (GAS), se pogovarjajo o združitvi, z dvema strankama pa delajo na predvolilnem povezovanju. Skupaj s temi tremi strankami in še nekaj neodvisnimi župani po Počivalškovih navedbah delajo na oblikovanju liberalnega centra. Nazadnje predvidevajo dogovarjanje o sodelovanju z morebitno skupno listo za volitve prihodnje leto.

Združitveni kongres z GAS bi lahko bil, če se bodo o tem dogovorili, do konca leta. Tudi o odločitvah povezovanja in sodelovanja bo odločal kongres, je poudaril Počivalšek.

"Naša stranka je bila, je in bo odprta za pogovore in sodelovanje z vsemi, ki so usmerjeni v razvoj za dobrobit Slovenije," je še zagotovil v odgovoril na vprašanje o morebitnem povezovanju tudi s parlamentarnimi strankami. Dodal je, da ne izključujejo nikogar.

Na Počivalškov predlog so danes izvolili tudi 10 novih članov sveta.

Ne spreglejte