Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
16. 9. 2021,
19.08

Osveženo pred

2 leti, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,40

41

Natisni članek

Zdravko Počivalšek SMC Janez Janša Janez Janša

Četrtek, 16. 9. 2021, 19.08

2 leti, 7 mesecev

Janša se je SMC zahvalil za pogum in politično suverenost

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,40

41

Zdravko Počivalšek in Janez Janša | Foto STA

Foto: STA

Premier in predsednik SDS Janez Janša je na kongresu koalicijske partnerice SMC v Celju poudaril predvsem vlogo SMC pri sestavi aktualne koalicije ter se ji zahvalil za pogum in politično suverenost. Opozoril je na ugodne gospodarske kazalnike kljub epidemiji bolezni covid-19 ter dejal, da so glede tega v tem mandatu uresničili tisto, kar so obljubljali.

Janez Janša je v nagovoru spomnil, da je bil predsednik SMC Zdravko Počivalšek gospodarski minister tudi v mandatih prejšnjih vlad. Ugodni gospodarski kazalniki so tako po njegovem mnenju tudi njegova zasluga. A v aktualnem mandatu so tiste stvari, ki so jih o gospodarskem razvoju in ustvarjanju ugodnejšega okolja obljubljali v začetku sestave koalicije, po Janševih trditvah uresničili.

Pred njimi je še nekaj odločitev v DZ, sicer pa so "kljukice narejene pri vseh ključnih točkah", ki jih je v koalicijsko pogodbo prispevala tudi SMC.

Po Janševem mnenju je Počivalškova zasluga, da jim je lani v obdobju epidemije uspelo najti ravnotežje med zdravstvenimi in drugimi ukrepi, ki so gospodarstvo ohranili v dobrem stanju. Morda bomo imeli tudi zgodovinsko nizko brezposelnost, je dodal.

Zdravko Počivalšek
Novice Pomemben dan za SMC in Zdravka Počivalška

SMC je po Janševem mnenju lani ob sestavi vlade naredila velik korak v smislu stabilizacije slovenskega političnega prostora v prihodnje. "Da je nekdo sposoben sodelovanja, pa mora biti suveren," je poudaril. To po njegovih besedah pomeni, da odločaš sam, da ne odločajo ne mediji ne strici iz ozadja ali druge stranke. V Sloveniji je v zadnjih dveh desetletjih izključevanje postalo norma, ugotavlja premier.

"Če bi SMC in druge stranke koalicije lani vztrajali pri tem, danes ne bi govorili o šestodstotni gospodarski rasti, ampak o dolgi recesiji, tako kot smo govorili po zadnji gospodarski in finančni krizi," je še poudaril Janša in se zahvalil za ta pogumni korak, ki je bil tudi simbolno izjemno pomemben.

Ko se neki narod bojuje za lastno suverenost, se plača tudi ceno, je ob tem ugotavljal in dodal, da je ceno plačala tudi SMC. "Posebej predsednik, ta je bil izpostavljen brutalnim napadom, ki so celo mene, ki sem vsega vajen, presenetili," je priznal Janša. Spomnil je, da se je to dogajalo v obdobju epidemije in da so se celo napori za obvarovanje zdravja razglašali za kriminalno dejanje. A ceno se je splačalo plačati, verjame Janša, ki je ob tem SMC čestital za suverenost. Prepričan je, da bo stranka lahko na tej podlagi gradila v prihodnje ter da ima njen program močnejšo podporo javnosti, kot jo kažejo javnomnenjske ankete.

Marjan Šarec, Zdravko Počivalšek, Miro Cerar
Novice Pred kongresom: Ali lahko Počivalšek še prehiti Šarca?

Sicer pa so po Janševih besedah znova soočeni s tem, da branijo temeljne ustavne vrednote in norme, tudi pred dogodki, kot so bili na sredinih protestih pred DZ, ki so vsega obsojanja vredni.

Tudi podpredsednik koalicijske NSi in minister za delo Janez Cigler Kralj je v nagovoru na kongresu poudaril, da jih v aktualni vladi poleg sodelovanja druži politična vrednota svobode. Po njegovem mnenju je v tem partnerstvu, ki ga ustvarjajo leto in pol, to dobro udejanjeno. "To partnerstvo je prebrodilo zahtevne čase, v katerih smo pokazali, da znamo stopiti pred slovenski narod in ga zaščititi," je poudaril Cigler Kralj.

Po njegovih besedah jih čakajo izzivi, ki jih lahko premagajo tisti, ki so tako prekaljeni skupaj v zahtevnih časih epidemije. Navedel je predvsem demografske smernice, ki bodo krojile trg dela, socialne in družinske zadeve ter enake možnosti. SMC je zaželel vse dobro in dober rezultat na prihodnjih volitvah.

Današnjega kongresa SMC v Celju se poleg funkcionarjev SMC udeležujejo tudi nekateri drugi politiki, med drugim predsednik DS Alojz Kovšca, predsednik SLS Marjan Podobnik, predsednik Zelenih Slovenije Andrej Čuš ter župan Mestne občine Celje Bojan Šrot. Prisoten je tudi državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Jelko Kacin.

Zbrane je nagovoril predsednik OZS Branko Meh, videti pa je bilo mogoče tudi nekatere druge predstavnike gospodarstva.

Kongresa se udeležuje nekaj več kot 200 članov SMC in več kot 100 gostov.

Ne spreglejte