Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Jančič

Torek,
14. 9. 2021,
22.22

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,91

67

Natisni članek

SMC LMŠ Zdravko Počivalšek Marjan Šarec

Torek, 14. 9. 2021, 22.22

1 leto, 4 mesece

Pred kongresom: Ali lahko Počivalšek še prehiti Šarca?

Peter Jančič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,91

67

Marjan Šarec, Zdravko Počivalšek, Miro Cerar | Foto Peter Jančič

Foto: Peter Jančič

V začetku lanskega leta je Zdravko Počivalšek zavrnil ponižujočo ponudbo Marjana Šarca, da bi praktično razpustil svojo stranko, na predčasnih volitvah pa bi nastopili kar za LMŠ. Šarcu za to idejo tudi ni uspelo "kupiti" poslancev SMC mimo Počivalška. SMC še obstaja. Jutri pa bo na kongresu stranke glavna dilema, kako vstopiti v volilno leto. SMC je stranka ekstremov. Leta 2014 je iz nič dosegla 34,5 odstotka na volitvah poslancev. Tak skok ni uspel še nikomur. Po raziskavah javnega mnenja jo trenutno podpirata okoli dva odstotka volivcev. Zaradi volilnih dosežkov v preteklosti ima relativno veliko denarja za kampanje pred volitvami prihodnje leto.

Po raziskavah javnega mnenja SMC ni najbolje kazalo že pred prejšnjimi volitvami, ko jih je vodil takratni premier Miro Cerar. A so na volitvah z 9,75 odstotka presenetljivo prehiteli Levico Luke Meseca in dosegli skoraj enak rezultat kot SD, ki jo danes vodi Tanja Fajon. Zadnje raziskave, ki so bile objavljene 1. junija 2018, so SMC kazale med 4,2 in 7,7 odstotka. Z 9,75 odstotka se je 3. junija odrezala krepko bolje, kot so kazale te meritve. Najboljši rezultat med vsemi kandidati v SMC je z 19,7-odstotno podporo dosegel Zdravko Počivalšek

Katera od liberalnih strank bo po vaši oceni najuspešnejša na prihodnjih parlamentarnih volitvah?

  • LMŠ
    5,09 %
    469 glasov
  • SMC
    17,81 %
    1643 glasov
  • SAB
    1,64 %
    151 glasov
  • morebitna nova liberalna stranka
    75,46 %
    6960 glasov
Oddanih 9223 glasov

Ko Počivalšek prevzame stranko "brez volivcev"

Posnetek je iz kongresa septembra 2019, ko je Počivalšek postal predsednik SMC. | Foto: Peter Jančič Posnetek je iz kongresa septembra 2019, ko je Počivalšek postal predsednik SMC. Foto: Peter Jančič

Več o meritvah pred volitvami leta 2018 si lahko preberete tukaj: ŠE ZADNJE RAZISKAVE: JANŠA NA VRHU, SPODAJ PRECEJŠNJA NEGOTOVOST. Razplet volitev je pokazal, da SMC ni muha enodnevnica, kot so bile pred tem Pozitivna Slovenija Zorana Jankovića, Zares Gregorja Golobiča ali Državljanska Lista Gregorja Viranta. Vse omenjene stranke so bile uspešne na enih samih volitvah, potem pa so izginile iz parlamenta. Na volitvah prihodnje leto bo na preizkušnji, ali so več kot za enkratno uporabo, LMŠ Marjana Šarca. Deleži se tej stranki že dalj časa nižajo.

Sodelovanje z LMŠ v preteklosti pa je imelo posledice tudi za druge. Po zadnjih volitvah, ko je SMC vstopila v manjšinsko vlado Marjana Šarca, so jim deleži v raziskavah javnega mnenja strmoglavili, in v začetku leta 2019, ko je Šarec presenetil z odstopom in SMC ponižal s ponudbo, da lahko njihovi kandidati na predčasnih volitvah nastopijo na njegovi listi, sta meritvi Ninamedie in Mediane SMC kazali izpad parlamenta. Podpiralo jih je le 2,4 in 2,5 odstotka volivcev. A to je bil še dober rezultat. Septembra 2019, ko je Cerar Počivalšku predajal stranko, bi jih po meritvah Ninamedie in Mediane volilo le med 0,6 in 1,2 odstotka volivcev. Še več kot polovica manj.

Rezultat ta teden, ko bi po meritvah Mediane za delo SMC volila dva odstotka volivcev, s tega vidika niti ni slab.

Tanja Fajon, Marjan Šarec, Luka Mesec
Novice Delo: SDS navzgor, KUL navzdol, SAB izjema

Po podpori volivcev je SMC nizko, povsem drugačen pa je položaj, ko gre za finance. Po prihodkih je med vsemi strankami na četrtem mestu, po bilančnem rezultatu pa je bila ob koncu lanskega leta celo na drugem mestu, takoj za SDS Janeza Janše. Po obeh kriterijih je SMC pred LMŠ Marjana Šarca, ki je bila sicer uspešnejša na zadnjih volitvah poslancev, a manj uspešna na volitvah občinskih svetov po državi. Podatki za večje stranke so takšni:

 

 

Prihodki so pri vseh strankah posledica rezultatov na državnih in lokalnih volitvah, stranke dobivajo mesečne dotacije, ki so v največjem delu sorazmerne z doseženim deležem na volitvah. Da je bilančno stanje SMC višji od številnih drugih strank, pa je predvsem posledica nizkih stroškov: stranka ni veliko porabljala in ima s skoraj 600 tisoč evri bilančnega presežka dovolj denarja za kampanje v prihodnjem letu. Zaradi tega je tudi bolj zanimiva za resna povezovanja kot tiste stranke, ki imajo v blagajnah praznino in kvečjemu še kakšno kačo. Kot smo poročali poteka več procesov združevanj in povezovanj. Najbližje izvedbi je, ko gre za SMC, povezovanje s stranko predsednika državnega sveta Alojza Kovšce.

 

Zdravko Počivalšek
Novice SMC se združuje s stranko predsednika državnega sveta

 

Ne spreglejte