Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
15. 9. 2021,
22.55

Osveženo pred

2 leti, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,14

36

Natisni članek

Miro Cerar Stranka modernega centra Zdravko Počivalšek SMC

Sreda, 15. 9. 2021, 22.55

2 leti, 7 mesecev

Pomemben dan za SMC in Zdravka Počivalška

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,14

36

Zdravko Počivalšek | Naš cilj je, da se kot stranka profiliramo v centru in z gospodarsko noto," pravi predsdnik SMC in gospodarski minister Zdravko Počivalšek. | Foto STA

Naš cilj je, da se kot stranka profiliramo v centru in z gospodarsko noto," pravi predsdnik SMC in gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

Foto: STA

Danes bo v Celju potekal 4. kongres stranke Stranke modernega centra (SMC). Ključna točka kongresa bo združevanje in povezovanje SMC s sorodnimi strankami. Dogovori o združevanju z Gospodarsko aktivno stranko (GAS), ki jo vodi predsednik državnega sveta Alojz Kovšca, so tako že v teku, mandat za dokončno združitev pa bo po pričakovanjih Počivalšek dobil na današnjem kongresu. Poleg tega je igri še povezovanje SMC z SLS, Zelenimi Slovenije in Novo SLS v gibanju Povežimo Slovenijo.

Marjan Šarec, Zdravko Počivalšek, Miro Cerar
Novice Pred kongresom: Ali lahko Počivalšek še prehiti Šarca?

Na programskem kongresu SMC o mandatu za dogovor o združevanju in povezovanju

"Na kongresu bomo postavili izhodišča za nove volitve, predebatirali in izvedli povezovanje s sorodnimi in podobno mislečimi strankami ter dopolnili kadrovsko strukturo organov stranke," je predsednik stranke SMC Zdravko Počivalšek napovedal v intervjuju za Siol.net in dodal:

"To stranko bom pripeljal na volitve in verjamem, da bomo vse ukrepe za prihodnost pripravljali v soglasju in v dobrobit te stranke. To sem na kongresu leta 2019 ob izvolitvi tudi obljubil."

Predsednik SMC in gospodarski minister Počivalšek bo od delegatov kongresa danes predvidoma prejel mandat za združitev SMC z zunajparlamentarno Gospodarsko aktivno stranko (GAS) v liberalno-gospodarsko usmerjeno stranko. Do konca leta bo združitveni kongres.

Počivalšek odprt za pogovore in oblikovanje skupne liste

Počivalšek želi dobiti mandat tudi za povezovanje pred volitvami z nekaterimi lokalnimi strankami in listami. Neuradno naj bi se o tem že pogovarjali s Celjsko županovo listo Bojana Šrota in nekaterimi drugimi na lokalnem nivoju ter stranko Zeleni Slovenije.

V SMC so odprti tudi za pogovore o sodelovanju v projektu Povežimo Slovenijo. Vse pogovore o sodelovanju in povezovanju sicer vodijo s ciljem oblikovanja skupne liste za parlamentarne volitve, še pišejo v STA.

Na kongresu tudi Janša in Cigler Kralj

Na kongresu bodo sprejeli tudi manifest stranke in programska izhodišča, ki bodo temelj volilnega programa. Ta so Zeleni in digitalni prehod gospodarstva, družbe in države, nadaljevanje debirokratizacije, razvoj za vse regije, stanovanjska politika, celovita demografska politika ter potencial logistike, medicinske konoplje in slovenskega lesa.

V prvem delu kongresa, ki bo odprt za javnost, bodo sodelovali gostje iz drugih političnih strank. Predsednik SDS in premier Janez Janša bo zbrane nagovoril, pričakovati je tudi podpredsednika NSi Janeza Ciglerja Kralja. Drugi del kongresa bo interne narave, so zapisali v STA.

Novice Počivalšek odkrito o Janši, Šarcu in Cerarju: To lahko povem brez dlake na jeziku #video

Možna je tudi ponovna sprememba imena

"Naš cilj je, da se kot stranka profiliramo v centru in z gospodarsko noto. Se pravi podobni, liberalno-gospodarsko misleči se bomo povezali v stranko, ki se bo imenovala tako, kot se zdaj imenuje, ali pa bomo ime spremenili. Ne bomo se povezovali s tistimi, ki imajo drugačne programe, ne zavračamo pa sodelovanja. Popolnoma odprta vrata puščamo sodelovanju v gibanju Povežimo Slovenijo, a prvi koraki bodo konsolidacija stranke, povezovanje s podobno mislečimi, promocija programa, s katerim gremo na volitve, in iz teh izhodišč narediti platformo za širše sodelovanje tudi s podobno mislečimi centrističnimi strankami," je še povedal.

Stranko ustanovili pred volitvami leta 2014

SMC je bila pod imenom Stranka Mira Cerarja ustanovljena leta 2014. Na predčasnih volitvah julija istega leta je stranka zmagala z 34,49 odstotka glasov. Za stranko, poimenovano po predsedniku Miru Cerarju, je glasovalo 301.563 volivcev.

Kongres SMC 2014 | Foto:

Na lokalnih volitvah 2014 ni bil za župana izvoljen noben njen kandidat, na volitvah v Evropski parlament istega leta pa so ostali brez evropskih poslancev.

Katera od liberalnih strank bo po vaši oceni najuspešnejša na prihodnjih parlamentarnih volitvah?

  • LMŠ
    5,09 %
    469 glasov
  • SMC
    17,81 %
    1643 glasov
  • SAB
    1,64 %
    151 glasov
  • morebitna nova liberalna stranka
    75,46 %
    6960 glasov
Oddanih 9223 glasov
Tanja Fajon, Marjan Šarec, Luka Mesec
Novice Delo: SDS navzgor, KUL navzdol, SAB izjema

Na naslednjih volitvah dobili 9,75 odstotka glasov

Leta 2018 so sledile še ene predčasne volitve, na katerih je stranka SMC dobila 9,75 odstotka glasov ali 86.868 glasov volivcev in se tako uvrstila na četrto mesto.


 | Foto:

SMC za seboj pustila LMŠ, Levico in SAB

Na lokalnih volitvah 2018 je stranka dobila dva županska mandata, in sicer v Osilnici in v Mariboru, po odstotku glasov za občinske in mestne svetnike pa se je s 4,13 odstotki in 91 izvoljenimi svetniki uvrstila na šesto mesto, pri čemer je, kot je razvidno iz spodnje tabele, med drugim za seboj pustila Listo Marjana Šarca (53 svetniških mandatov), Levico (41 svetniških mandatov) in Stranko Alenke Bratušek (sedem svetniških mandatov). 

Foto: Državna volilna komisija | Foto: Foto: Državna volilna komisija

V letu 2019 so na evropskih volitvah znova ostali brez izvoljenega evropskega poslanca. Na kongresu stranke, ki je sledil istega leta, je njeno krmilo iz rok Mira Cerarja prevzel Zdravko Počivalšek.

Ne spreglejte