Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 1. 2024,
15.56

Osveženo pred

3 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01

Natisni članek

nadzor državne meje meja italija

Sreda, 17. 1. 2024, 15.56

3 mesece, 1 teden

Italija še za pet mesecev podaljšala nadzor na meji s Slovenijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01
Mejni prehod | Italija je začasni nadzor na meji s Slovenijo uvedla 21. oktobra, istočasno je Slovenija znova uvedla nadzor na mejah s Hrvaško in Madžarsko. | Foto STA

Italija je začasni nadzor na meji s Slovenijo uvedla 21. oktobra, istočasno je Slovenija znova uvedla nadzor na mejah s Hrvaško in Madžarsko.

Foto: STA

Italija je še za pet mesecev podaljšala nadzor na meji s Slovenijo, je po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa danes sporočil italijanski notranji minister Matteo Piantedosi. Ukrep stopi v veljavo v petek, razlog za podaljšanje ostaja povečana teroristična nevarnost.

Piantedosi je povedal, da je Italija o nameri že obvestila Evropsko komisijo in članice unije. Način nadzora bo po ministrovih navedbah še naprej takšen, da bo kar najmanj oviral čezmejno gibanje in prehod blaga čez mejo.

"Še vedno obstaja povečano tveganje infiltracije teroristov med migrante, ki na nezakonit način pridejo v Italijo, pri čemer je dejstvo, da največ ljudi, ki pridejo po balkanski poti, prečka kopensko mejo s Slovenijo," je dejal italijanski notranji minister.

Italija je začasni nadzor na meji s Slovenijo uvedla 21. oktobra, istočasno je Slovenija znova uvedla nadzor na mejah s Hrvaško in Madžarsko. Slovenija je medtem nadzor na mejah z južno in vzhodno sosedo že decembra podaljšala do 22. junija, kot razlog pa prav tako navedla povečano teroristično nevarnost v Evropi.

Piantedosi je v torek po srečanju s kolegoma iz Slovenije in Hrvaške Boštjanom Poklukarjem in Davorjem Božinovićem v Buzetu izpostavil informacijo, da so italijanski mejni organi od ponovne uvedbe nadzora preverili 160 tisoč ljudi in 96 tisoč vozil, identificirali 1.600 nezakonitih migrantov ter 900 ljudem zavrnili vstop v državo.

Hrvaška policija migranti
Novice Na posvetu o vladni strategiji za priseljevanje poudarili pomen urejenih zakonitih migracij
Matteo Piantedosi in Boštjan Poklukar
Novice Notranji ministri Hrvaške, Italije in Slovenije potrdili dobro sodelovanje
migranti, nezakonit prehod meje, tihotapljenje ljudi
Novice Število nezakonitih prehodov meje se je skoraj podvojilo

 

Ne spreglejte