Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 1. 2024,
14.57

Osveženo pred

3 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,17

Natisni članek

nezakoniti migranti migracije notranji minister Boštjan Poklukar

Torek, 16. 1. 2024, 14.57

3 mesece, 2 tedna

Notranji ministri Hrvaške, Italije in Slovenije potrdili dobro sodelovanje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,17
Matteo Piantedosi in Boštjan Poklukar | Na srečanju v Buzetu so ministri govorili tudi o aktualnem dogajanju na zahodnobalkanski migracijski poti.  | Foto Daniel Novakovič/STA

Na srečanju v Buzetu so ministri govorili tudi o aktualnem dogajanju na zahodnobalkanski migracijski poti.

Foto: Daniel Novakovič/STA

Hrvaška, Italija in Slovenija uspešno sodelujejo pri soočanju z izzivom migracij, so se danes v Buzetu strinjali notranji ministri držav Davor Božinović, Matteo Piantedosi in Boštjan Poklukar. Napovedane mešane patrulje treh policij so še v fazi usklajevanja, naslednje srečanje v tem formatu pa bo marca na Brdu pri Kranju, je še pojasnil Poklukar.

Ministri so na novinarski konferenci v hrvaški Istri povedali, da je zahodnobalkanska migracijska pot še naprej aktivna, in to podkrepili s številkami nedovoljenih prehodov meja oziroma pridržanih tihotapcev. Nihče od nas ne misli, da lahko težave rešimo sami, je novinarjem povedal Matteo Piantedosi in ob tem opozoril, da je omenjena migracijska pot zanimiva tudi nevarnim posameznikom in da je ta nadzor pomemben tudi v luči domnevne teroristične grožnje.

Poklukar je zadovoljen s sodelovanjem notranjih ministrov

Boštjan Poklukar je izrazil zadovoljstvo s sodelovanjem notranjih ministrstev in policij, katerih predstavniki so tudi v rednih stikih. S kolegoma iz Italije in Hrvaške se je minister strinjal, da so obstoječi ukrepi notranjega nadzora takšni, da ne povzročajo težav državljanom.

Migranti
Novice Hrvaška še vedno premalo učinkovita pri preprečevanju nezakonitih migracij

Začasni nadzor na mejah s Hrvaško in Madžarsko je Slovenija uvedla 21. oktobra lani, tako kot Italija na meji s Slovenijo. Obe državi sta kot razlog navedli grožnje javnemu redu in notranji varnosti v EU, razmere na Bližnjem vzhodu in v Ukrajini ter preprečevanje terorizma. Nadzor sta sprva uvedli za deset dni, a sta ga zatem večkrat podaljšali, Slovenija nazadnje decembra lani do 22. junija letos.

Mešane patrulje

Ministri so se na prejšnjem srečanju novembra lani v Trstu dogovorili za skupne koordinacijske centre policij, redna srečanja ministrov ter šefov policij in vzpostavitev trilateralnih mešanih patrulj. Glede teh je Poklukar danes dejal, da usklajevanja med policijami še vedno potekajo. Kot je dodal, pa bilateralne patrulje dajejo rezultate.

migranti, nezakonit prehod meje, tihotapljenje ljudi
Novice Število nezakonitih prehodov meje se je skoraj podvojilo

Poklukar je danes ponovil podatek, da je slovenska policija lani zabeležila več kot 60 tisoč nezakonitih vstopov v državo, kar je še enkrat več kot leta 2022. Piantedosi je medtem izpostavil informacijo, da so italijanski mejni organi od ponovne uvedbe nadzora preverili 160 tisoč ljudi in 96 tisoč vozil, identificirali 1.600 nezakonitih migrantov ter 900 ljudem zavrnili vstop v državo. Slovenija je v tem času na mejah z Madžarsko in Hrvaško zavrnila 700 oseb.

Gostitelj današnjega srečanja Davor Božinović je najavil tudi naslednje srečanje v tem formatu, ki bo 21. in 22. marca, ko bo Brdo pri Kranju že sicer gostilo notranje ministre zahodnobalkanskih držav. Sodelovanje s temi državami je namreč po prepričanju treh ministrov ključno za uspešen nadzor nad nedovoljenimi migracijami.

Slovenska policija je lani zabeležila 60.587 nezakonitih vstopov v državo, kar je še enkrat več kot leta 2022. Od tega jih je bila večina, 58.193, na meji s Hrvaško, ki je od 1. januarja 2023 zadolžena za varovanje zunanje schengenske meje na Zahodnem Balkanu. 

Nezakonite migracije so težava celotne Evrope, pomembno vlogo pri upravljanju migracij pa bo v prihodnje imel pakt o azilu in migracijah, o katerem so članice EU decembra lani dosegle politični dogovor. Predvidoma naj bi v praksi zaživel maja 2026.
Boštjan Poklukar
Novice Poklukar razkril, koliko oseb bi sprejeli v okviru migracijske solidarnosti EU
Gerhard Karner, Boštjan Poklukar in Davor Božinović
Novice Ministri Salzburškega foruma si želijo rešitve za schengenski prostor
Boštjan Poklukar
Novice Minister Poklukar zanikal politične pritiske na policijo
Italjija. Meja.
Novice Italijani poslali vojsko na mejo s Slovenijo
Ne spreglejte