SiolNET. Novice Svet
0,59

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Na Hrvaškem kot dokaz okužbe s koronavirusom od danes zadostuje hitri test

0,59

termometer

Hrvaška covid
Kot so pojasnili na HZJZ, so novosti posledica hitrejšega širjenja okužb zaradi nove koronavirusne različice omikron, saj so kapacitete testiranja omejene. Foto: STA

Na Hrvaškem od danes kot dokaz za to, da je oseba obolela za covid-19, ni več potreben pozitiven PCR-test, ampak zadostuje že hitri antigenski test. Na podlagi pozitivnega hitrega testa lahko na Hrvaškem od zdaj prebolevniki tudi pridobijo covidno potrdilo, ki pa velja le na Hrvaškem in ne drugod v EU.

Omenjene spremembe pravil je v posodobljenih priporočilih za testiranje objavil hrvaški zavod za zdravstveno zavarovanje. Obenem je objavil tudi manjše spremembe glede izolacije oziroma karantene.

Kot so pojasnili na HZJZ, so novosti posledica hitrejšega širjenja okužb zaradi nove koronavirusne različice omikron, saj so kapacitete testiranja omejene. Obenem je treba skrajšati izolacijo in karanteno, da bi zagotovili delovanje družbe na splošno, zdravstvenega sistema in drugih bistvenih storitev.

Hrvaška covid-19 Novice Rekord na Hrvaškem: od polnoči zaradi omikrona z masko tudi k maši

Za pridobitev potrdila o prebolelosti potreben test v zdravstveni ustanovi

Glavna novost, ki jo izpostavljajo hrvaški mediji, je, da pozitivne rezultate hitrih antigenskih testov ni več treba potrjevati še s PCR-testi. A za pridobitev potrdila o prebolelosti ne bodo zadostovali navadni komercialni testi za domačo uporabo, ampak le testi, opravljeni v pooblaščenih zdravstvenih ustanovah.

Da ne bi bilo treba vsem hoditi na posebne točke za testiranje, za kar potrebujejo napotnico, so v torek 560 tisoč antigenskih testov razdelili družinskim zdravnikom ter drugim zdravnikom na primarni ravni, kot so zobozdravniki, ginekologi in izbrani pediatri, je za javno HRT pojasnila epidemiologinja HZJZ Dijana Mayer.

Karantena za nekatere ni več obvezna

Karantena za osebe, ki so bile v tesnem stiku z okuženim, bo po novem trajala sedem dni, če so bile pred več kot štirimi meseci polno cepljene proti covid-19 ali so tega prebolele. Za osebe, cepljene s poživitvenim odmerkom, ter tiste, ki so covid-19 prebolele in se nato še cepile, karantena ni več obvezna. Prav tako ni več obvezna za vse, ki so bili polno cepljeni ali so covid-19 preboleli pred manj kot štirimi meseci.

Je pa ključno, kot poudarjajo na HZJZ, da te osebe opravijo hitri test prvi dan po tesnem stiku in nato še od pet do sedem dni po njem. A testirajo se lahko doma z navadnimi, komercialnimi testi.

Pozitivni na testiranju, ki so asimptomatski ali imajo le blažje simptome, morajo glede na priporočila HZJZ le še v sedemdnevno izolacijo, če so cepljeni s poživitvenim odmerkom, so covid-19 preboleli in se nato še cepili ali pa so bili polno cepljeni oziroma so covid-19 preboleli pred manj kot štirimi meseci. V nasprotnem primeru izolacijo traja deset dni, tako kot do zdaj.

Izrael covid Novice V Izraelu spet rekordno število okužb s koronavirusom Hrvaška koronavirus Novice Na Hrvaškem omejeno zbiranje ljudi, v Nemčiji v restavracijo le s pogojem PC+

V Avstriji zabeležili rekordno število okužb z novim koronavirusom

Avstrija se je danes pridružila številnim evropskim državam, ki beležijo rekordno število novih primerov okužbe z novim koronavirusom. V državi so v zadnjih 24 urah zabeležili 17.006 okužb, kar je skoraj dvakrat več, kot so jih zabeležili pred tednom dni, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kljub rekordnemu številu okužb stanje v bolnišnicah v državi ostaja stabilno. Število hospitaliziranih bolnikov in bolnikov, ki potrebujejo intenzivno nego se je v državi celo nekoliko zmanjšalo. V bolnišnicah je 909 covidnih bolnikov, od tega 242 na intenzivni negi.

O večini primerov poročajo iz dežel Salzburg, Tirolska in Dunaj. Prejšnji dnevni rekord je Avstrija dosegla 19. novembra, ko so zabeležili 15.800 primerov okužbe z novim koronavirusom.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin