Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
28. 10. 2016,
12.54

Osveženo pred

7 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,15

Natisni članek

Islamska država terorizem Mosul

Petek, 28. 10. 2016, 12.54

7 let, 6 mesecev

Islamska država: Usmrtili bomo vsakogar, ki bo imel pri sebi telefon

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,15
Islamska država | Foto Reuters

Foto: Reuters

Teroristična skupina Islamska država je v preteklem tednu sredi bojev za iraško mesto Mosul ubila najmanj 232 ljudi, so danes v Ženevi sporočili Združeni narodi. Opozorili so, da so verjetno številke še višje.

"Preteklo sredo je bilo po naših podatkih ubitih 232 civilistov. Od tega jih je bilo 190 nekdanjih pripadnikov iraških varnostnih sil," je v Ženevi povedala tiskovna predstavnica ZN Ravina Shamdasani. To se je zgodilo v Mosulu in njegovi okolici. IS prebivalce iz okolice Mosula sili, da se umaknejo v mesto, je še povedala Shamdasanijeva.

V ZN so hkrati opozorili, da želi IS na ta način uporabiti civiliste za živi ščit pred napredujočimi iraškimi silami, ki jih podpirajo tudi koalicijske sile z ZDA na čelu. Ubili naj bi predvsem tiste ljudi, ki so se uprli zahtevanim preselitvam, in tiste, ki so bili kdaj pripadniki iraških varnostnih sil, je še povedala.

Bitka za Mosul se je začela sredi oktobra, iraške sile pa zdaj čistijo območje v okolici drugega največjega iraškega mesta, ki ga je IS zasedla pred dvema letoma. V ofenzivi sodeluje okoli 30 tisoč iraških vojakov ob podpori 60-članske mednarodne koalicije pod vodstvom ZDA. Po ocenah ZN je v Mosulu okoli 1,5 milijona prebivalcev in do pet tisoč džihadistov. Še okoli dva tisoč jih naj bi bilo v širšem območju tega mesta.

Islamisti izvajajo vedno hujše nasilje nad civilisti

Civilisti, ki jim je uspelo pobegniti iz Mosula, poročajo, da se voditelji Islamske države pripravljajo tako na silovito bojevanje kot tudi na svoj pobeg. Iz Rake v Siriji je tako v Mosul v zadnjih dneh prišlo na stotine borcev, na drugi strani pa so si nekateri džihadisti obrili brade in tako poskrbeli za spremembo svojega videza, kar bi jim lahko omogočilo lažji pobeg.

Islamisti medtem nad prebivalci mesta izvajajo vedno hujše nasilje. Civilistom so med drugim prepovedali uporabo mobilnih telefonov in napovedali, da bodo usmrtili vsakega, ki ga bo imel pri sebi, poroča CNN. Kljub temu so se po besedah prič v mestu začeli pripravljati na oborožen spopad z islamisti.

Napade na islamiste izvajajo predvsem ostrostrelci, v ponedeljek pa je v spopadih med uporniki in islamisti umrlo pet pripadnikov Islamske države.

Ne spreglejte