Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 2. 2019,
17.19

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06

Natisni članek

Irska Velika Britanija brexit zakoni

Petek, 22. 2. 2019, 17.19

5 let, 2 meseca

Irska se pripravlja na brexit brez dogovora

Letalski promet med EU in Otokom nemoten tudi v primeru brexita brez dogovora

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06
easyJet | Irska vlada je objavila osnutek zakonov, ki bodo v veljavo stopili, če bo Velika Britanija konec marca EU zapustila brez dogovora. Na fotografiji irski premier Leo Varadkar. | Foto Reuters

Irska vlada je objavila osnutek zakonov, ki bodo v veljavo stopili, če bo Velika Britanija konec marca EU zapustila brez dogovora. Na fotografiji irski premier Leo Varadkar.

Foto: Reuters

Letalski promet med EU in Veliko Britanijo bo potekal nemoteno tudi v primeru izstopa Otoka iz EU brez dogovora, izhaja iz dogovora, ki so ga v Bruslju danes parafirali evropski pogajalci. Letalske družbe z britansko licenco bodo lahko s trenutnimi varnostnimi certifikati v EU poslovale do devet mesecev po brexitu.

Namen dogovora je po navedbah Sveta EU zagotoviti varnost v letalstvu ne glede na razplet. Devet mesecev naj bi bilo dovolj, da letalske družbe z britansko licenco podaljšajo certifikate pri Evropski agenciji za varnost v letalstvu, medtem pa lahko v EU poslujejo nemoteno. Evropska komisija lahko to dobo tudi podaljša. Dogovor morata zdaj potrditi še Evropski parlament in Evropski svet.

Velika Britanija naj bi iz EU izstopila 29. marca. A malo več kot mesec dni pred tem britanski parlament še ni potrdil ločitvenega sporazuma z EU. Glavni kamen spotike je za britanske poslance irsko varovalo, s katerim naj bi se izognili trdi meji na irskem otoku.

Irska se pripravlja na brexit brez dogovora

Irska vlada pa je danes objavila osnutek zakonodaje, ki bo urejala različna področja, če bo Združeno kraljestvo zapustilo Evropsko unijo brez dogovora. Irski zunanji minister Simon Coveney je ob tem posvaril, da bo brexit brez dogovora res slab za vse tri strani – Veliko Britanijo, EU in Irsko.

"Država se bo morda morala soočiti z urgentnimi razmerami, na katere se zdaj čim bolj celovito pripravljamo," je dejal Coveney. "Ne bomo mogli ublažiti vse škode, ki bo nastala, ampak delamo vse, kar je v naši moči," je dodal ter izrazil upanje, da zakonodaje ne bo treba uveljaviti.

Zakonodaja bo uveljavljena v primeru brexita brez dogovora

Leo Varadkar | Foto: Reuters Foto: Reuters Predlagano zakonodajo, ki je sestavljena iz 15 delov, mora zdaj potrditi še irski parlament, uveljavljena pa bo le v primeru brexita brez dogovora. Med drugim zajema področje zdravstva, energetike, potovanj, priseljevanja in davkov. "Delamo vse, da bi se izognili scenariju brez dogovora, ampak moramo biti pripravljeni, če se zgodi," je sporočil irski premier Leo Varadkar.

Pojasnil je, da bodo z zakonodajo v primeru brexita brez dogovora zaščitili pravice državljanov in varnost ter ponudili dodatno podporo podjetnikom in delavcem. Vlada bo tako med drugim poskrbela, da bodo irski pacienti lahko še vedno hodili na zdravljenje v Veliko Britanijo in da jim bodo stroške zdravljenja povrnili.

Ne spreglejte