Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
13. 10. 2013,
13.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Irska IMF pomoč

Nedelja, 13. 10. 2013, 13.31

8 let

Irska – prva država, ki bo zapustila posojilno shemo?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Irska je po oceni vlade na dobri poti, da sredi decembra stopi izpod rešilnega okrilja EU in IMF. To ne pomeni konca finančnih težav, le izrednega stanja v gospodarstvu bo konec.

Premier Enda Kenny je prepričan, da je Irska tik pred tem, da si znova zagotovi gospodarsko suverenost in neodvisnost. "Danes lahko potrdim, da je Irska na poti k izhodu iz programa EU in IMF 15. decembra. In ne bomo šli nazaj," je poudaril na nacionalni konferenci svoje stranke Fine Gael.

"To ne bo pomenilo, da je naših finančnih težav konec. Še vedno imamo dolgo pot pred sabo," je opozoril.

Prihodnji proračun bo težak Kenny je tako priznal, da bo prihodnji državni proračun, ki ga bo vlada predstavila v torek, težak. V njem bo še za dodatnih 2,5 milijarde evrov zvišanj davkov in zmanjšanj porabe. Premier je napovedal, da bo država prihodnje leto zaključila s proračunsko luknjo v višini 4,8 odstotka BDP ter da bo vlada do konca leta objavila nove srednjeročne gospodarske načrte.

Irski rešilni paket vreden 85 milijard avrov Dublin je leta 2010 zaprosil za pomoč EU in Mednarodnega denarnega sklada (IMF). Rešilni paket je bil vreden 85 milijard evrov, v zameno pa je morala država pristati na stroge varčevalne ukrepe. A položaj se izboljšuje. Irska je v drugem letošnjem četrtletju izšla iz recesije z 0,4-odstotno gospodarsko rastjo, ki sta jo poganjala predvsem gradbeni in izvozni sektor.

Prva država, ki bo zapustila posojilno shemo Če bo država decembra resnično zapustila posojilno shemo, ji bo to uspelo kot prvi med štirimi državami EU, ki so prejele podoben paket. Poleg Irske so bile to še Ciper, Grčija in Portugalska. Pomoč EU si je zagotovila tudi Španija, a gre za drugačen paket, saj je Madrid potreboval pomoč le za banke.

Ne spreglejte