Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
23. 4. 2013,
7.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Kanada terorizem

Torek, 23. 4. 2013, 7.21

8 let

Iran zanikal vpletenost v načrtovani napad v Kanadi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Dva v Kanadi živeča tujca sta bila aretirana in obtožena načrtovanja terorističnega napada na potniški vlak, domnevno s pomočjo iranske celice Al Kaide.

Osumljenca, šlo naj bi za 30-letnega Čiheba Esegajra in 35-letnega Raeda Jaserja, sta bila aretirana v Montrealu in Torontu.

Njun načrt naj bi bil iztiriti vlak družbe Via Rail Canada nekje na območju Toronta, vendar ni jasno, kdaj. Osumljenca bodo nemudoma zaslišali.

Iz kanadske policije so sporočili, da sta imela osumljenca, ki nista državljana Kanade, podporo Al Kaide v Iranu, pri tem pa so poudarili, da ni dokazov, da bi ju podpirala država Iran, kjer se napetosti med Al Kaidinimi salafisti in državnimi šiiti zaostruje. Čeprav Iran uradno ne dovoljuje delovanja Al Kaide v svoji državi, naj bi v državi dopuščal bivanje vidnih članov te organizacije, predvsem družinskih članov nekdanjega voditelja Osame bin Ladna.

Iran je kakršnokoli povezavo med osumljencema in državo že zanikal. Zunanji minister Ramin Mehmanparast je na novinarski konferenci dejal, da se politika ekstremistov ne sklada s politiko Irana, Kanado pa je obtožil iranofobnega delovanja v zadnjih nekaj letih.

Napad načrtovan na progi proti ZDA Osumljenca naj bi sicer načrtovala napada na določeni progi (Toronto - Ontario - New York City), ne pa še tudi na določenem vlaku, saj je bil načrt še v zgodnji fazi priprave in še ni predstavljal neposredne nevarnosti javnosti.

Pri primeru so sodelovali tudi ameriški agenti FBI, za zdaj pa kot kaže ni povezave med napadom v Bostonu in aretacijo dveh osumljencev v Kanadi. Osumljenca naj bi policija spremljala že več kot eno leto, saj sta redno spremljala aktivnosti in vozni red vlakov v Torontu.

Po 11. septembru se s terorizmom ukvarja tudi Kanada Kanada se sicer po 11. septembru 2001 tako kot v ZDA ukvarja s poskusi napadov. Pred nekaj meseci so med pobitimi islamskimi skrajneži, ki so zavzeli črpališče plina v Alžiriji, odkrili trupli dveh kanadskih državljanov Alija Medleja in Xristosa Katsiroubasa.

Kanadska policija je leta 2006 onemogočila oziroma preprečila načrtovane napade na borzo v Torontu, sedež tajne službe in vojaško oporišče. Teroristi so napade načrtovali, da bi dosegli umik kanadske vojske iz Afganistana.

Esegar, eden od osumljencev, naj bi bil doktorski študent na univerzi v Quebecu od leta 2010, kjer naj bi sodeloval v raziskavah nanosenzorjev, ki jih uporabljajo v medicini in pri proizvodnji nanoizdelkov kot so na primer računalniški čipi.

Ne spreglejte