Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 6. 2018,
14.30

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07

Natisni članek

jedrski sporazum Iran ZDA Donald Trump

Torek, 5. 6. 2018, 14.30

5 let, 10 mesecev

Iran obvestil IAEA o načrtih za nove zmogljivosti za bogatenje urana

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07
Iranska zastava | Foto Reuters

Foto: Reuters

Iran je obvestil Mednarodno agencijo za jedrsko energijo (IAEA), da je začel izvajati načrt za povečanje svojih zmogljivosti za bogatenje urana, je danes sporočil podpredsednik in vodja iranske agencije za jedrsko energijo Ali Akbar Salehi. Dodal je, da je Iran pismu o začetku nekaterih dejavnosti IAEA poslal v ponedeljek.

"Če bodo dovoljevali pogoji, bomo morda jutri zvečer v Natanzu lahko napovedali odprtje centra za izdelovanje novih centrifug za bogatenje urana," je še dejal Ali Akbar Salehi.

Na napovedi Irana se je danes že odzval izraelski premier Benjamin Netanjahu, ki je dejal, da je namen iranskega bogatenja urana uničenje Izraela. "Pred dvema dnevoma je ajatola Hamenej, iranski vrhovni voditelj, potrdil svojo namero, da uniči izraelsko državo. Včeraj je pojasnil, kako bo to storil: z neomejenim bogatenjem urana za izdelavo arzenala jedrskih bomb," je v videoposlanici dejal Netanjahu.

"ZDA bodo Iran najprej posvarile, nato pa napadle"

Izraelski minister za obveščevalno službo Israel Katz je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa posvaril, da bo "mednarodna koalicija pod vodstvom ZDA Iran najprej posvarila, nato pa vojaško napadla", če bo ta nadaljeval bogatenje urana. Obrambni minister Avigor Liberman je napoved Teherana pospremil z besedami, da gre za "znake množične histerije in panike znotraj iranskega vodstva".

Mike Pompeo
Novice Pompeo pod vprašaj postavil iranski jedrski sporazum

Po poročanju britanskega BBC bo Iran povečal svoje zmogljivosti za proizvodnjo urana heksaflurida (UF6), ki je ključna sestavina za bogatenje.

Iranski vrhovni voditelj, ajatola Hamenej je ob tem sporočil, da je odredil priprave za bogatitev urana v primeru, če bi dokončno propadel mednarodni sporazum o iranskem jedrskem programu iz leta 2015, s katerim se je Iran v zameno za odpravo sankcij odpovedal bogatenju urana.

ZDA so se iz sporazuma umaknile minuli mesec v skladu z odločitvijo predsednika ZDA Donalda Trumpa. Preostale podpisnice so takrat napovedale, da bodo sporazum še naprej spoštovale.

Jasno znamenje Irana

Po mnenju poznavalcev gre v obvestilu Irana IAEA za jasno znamenje, da Teheran ne bo zgolj opazoval dogajanja v zvezi s sporazumom in da po svoje tako tudi sporoča, da ima različne možnosti, če sporazum dokončno propade. Ključne evropske države si namreč s težavo prizadevajo, da bi sporazum ohranile pri življenju.

donald trump, Južna Koreja
Novice Trump nad Kim Džong Una: Moj jedrski gumb je veliko večji!

Poleg tega so se številna mednarodna podjetja v strahu pred sankcijami ZDA že začela distancirati od Irana, še navaja BBC.

Mednarodni sporazum o iranskem jedrskem programu so leta 2015 podpisali Iran na eni ter ZDA, Francija, Nemčija, Velika Britanija, Rusija in Kitajska na drugi strani.

Iran vztraja, da je njegov jedrski program namenjen izključno v civilne namene, ZDA, Izrael in Savdska Arabija pa Teheran obtožujejo, da poskuša prek njega izdelati jedrsko bombo.

Ne spreglejte