Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
7. 12. 2020,
10.36

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,46

25

Natisni članek

Evropa Nemčija epidemija pandemija Hrvaška Koronavirus

Ponedeljek, 7. 12. 2020, 10.36

3 leta, 4 mesece

Merklova poziva k zaostritvi protikoronskih ukrepov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,46

25

Angela Merkel | Foto Reuters

Foto: Reuters

Nemška kanclerka Angela Merkel je prepričana, da bodo morali še pred božičem sprejeti nove strožje ukrepe za zajezitev epidemije covida-19. Trenutni ukrepi ne zmanjšujejo števila novih okužb, je opozorila kanclerka na srečanju s poslansko skupino krščanske unije (CDU/CSU) v parlamentu.

17:46

Na Hrvaškem umrlo 59 bolnikov

17:18

V Grčiji podaljšali ukrepe

16:46

Razmere v Srbiji

12:35

Ne omejitvi vstopa v Avstrijo

12:18

Pariški letalski sejem

11:06

V nemških šolah zvonijo zvonci

10:39

Kitajsko cepivo v Indonezijo

  • 17:46

    Na Hrvaškem umrlo 59 bolnikov

    Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah ob opravljenih 5.356 testih potrdili 1.886 okužb z novim koronavirusom, kar pomeni, da je pozitiven skoraj vsak četrti test. Umrlo je 59 bolnikov s covidom-19, je objavil nacionalni štab civilne zaščite na današnji novinarski konferenci. Kot so dodali, je 14-dnevna incidenca okužb na 100.000 prebivalcev 1.154.

    Današnje število na novo okuženih v 24 urah je nekoliko višje kot prejšnji ponedeljek, ko so na Hrvaškem potrdili 1.830 okužb. V ponedeljek pred tem pa je bilo 1.973 okužb, je dejal vodja hrvaškega zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak. Poudaril je, da je bilo dnevno število okuženih ob ponedeljkih v preteklih 14 dneh približno na enaki ravni. Na Hrvaškem praviloma ob ponedeljkih potrdijo manj novih okužb, ker ob nedeljah opravljajo manj testiranj kot ob delavnikih.

    Capak je poudaril, da je 14-dnevna incidenca okužb na 100 tisoč prebivalcev še zmeraj visoka in znaša 1.154. Stopnja smrtnosti zaradi covid-19 je 515 na milijon prebivalcev. Povedal je tudi, da je delež pozitivnih testov v preteklih 14 dneh znašal 35,6 odstotka, medtem ko je bilo od začetka razglasitve epidemije pozitivnih 23 odstotkov od skupaj skoraj 816.300 testov.

    Vodja HZJZ je tudi dejal, da so v soboto sprejeli sklep, da morajo tudi ljudje, ki so okrevali po bolezni covid-19, še naprej uporabljati obrazne maske. Pojasnil je, da ni znanstvenih dokazov, ki bi potrdili, da imuniteta ne vpliva na prenos virusa.

    aGlede na danes objavljene podatke lokalnih štabov civilne zaščite so v preteklih 24 urah največ primerov znova potrdili na območju Zagreba, kjer je bilo 578 novih okužb. V Primorsko-goranski županiji so imeli 184 okuženih v 24 urah. Iz Istrske županije so poročali o 82 novih primerih.

    Na Hrvaškem je trenutno 22.124 aktivnih primerov okužbe. V bolnišnicah se zdravi 2.629 bolnikov s covid-19, na ventilatorjih je 277 ljudi. Od 25. februarja, ko so na Hrvaškem zabeležili prvi primer, so potrdili skoraj 152.300 okužb z novim koronavirusom. Do zdaj je bilo 2.231 smrtnih žrtev covid-19. Okrevalo je nekaj manj kot 128 tisoč obolelih. V samoizolaciji je skoraj 52.800 ljudi.

    Hrvaški premier Andrej Plenković je uvodoma na današnji vladni seji povedal, da bodo po posvetovanjih z ministrstvom za znanost in izobraževanju v večini županij srednje šole začele s poukom na daljavo prihodnji ponedeljek ter da se bodo dijaki vrnili v šolske klopi po zimskih šolskih počitnicah 18. januarja. Pričakuje, da bodo tudi na ta način prispevali k zmanjševanju okužb z novim koronavirusom v državi.

    Hrvaška vlada je danes sprejela odločitev, da bodo vsi zdravstveni delavci, ki skrbijo za obolele s covidom-19, dobili poseben mesečni dodatek v višini desetih odstotkov osnovne plače. Enak dodatek bodo dobili tudi zaposleni v javnih socialnih ustanovah in zaporih ter tisti pripadniki hrvaških oboroženih sil, ki skrbijo za bolnike s covidom-19. Poseben mesečni dodatek bo izplačan z novembrsko plačo. Hrvaška vlada je še sklenila, da bodo zaposleni v državnih in javnih službah dobili božičnico v višini 200 evrov, poroča STA.

  • 17:18

    V Grčiji podaljšali ukrepe

    Grška vlada je danes do 7. januarja podaljšala glavne ukrepe, ki jih je novembra uvedla za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Zaprte ostajajo šole, sodišča, restavracije, športne in druge dvorane ter smučišča. Podaljšala je tudi prepoved gibanja izven občine bivanja. Tisti, ki pridejo v državo, pa morajo v desetdnevno karanteno.

    Tiskovni predstavnik vlade Stelios Pecas je poudaril, da mora vrnitev v normalo potekati postopno in varno, saj se epidemiološke razmere izboljšujejo počasneje, kot so predvidevali.

    Danes so medtem odprli trgovine z božičnimi okraski. To je prva izjema, odkar so 7. novembra uvedli stroge karantenske ukrepe, vključno z nočno prepovedjo gibanja in prepovedjo zbiranj.

    Pecas je ob tem napovedal, da bo vlada na podlagi epidemioloških razmer preučila možnost odprave nočne policijske ure ob božiču in novem letu. Do konca tedna pa je napovedal možnost odločitve vlade o odprtju frizerskih salonov in trgovin.

    Izpostavil je, da se v bolnišnicah še vedno zdravi veliko bolnikov s covidom-19 in da je pritisk na bolnišnice velik zaradi veliko intubiranih bolnikov in zasedenih postelj na intenzivnih oddelkih. V bolnišnicah se trenutno zdravi 4008 covidnih bolnikov, potem ko jih je bilo 20. novembra 4079, je pojasnil.

    V Grčiji je v epidemiji umrlo 3000 bolnikov s covidom-19, potrdili pa so skupno 115.400 okužb Vlada je danes govorila tudi o načrtih za sprejem in skladiščenje cepiva proti covidu-19 kot tudi o vzpostavitvi 1018 centrov za cepljenje po državi. S cepljenjem naj bi začeli v začetku januarja, je povedal premier Kiriakos Micotakis, piše STA.

  • 16:46

    Razmere v Srbiji

    Nova koronavirusna bolezen 19 je v Srbiji zahtevala več kot 2.000 življenj, potem ko je v zadnjih 24 urah umrlo še 56 bolnikov. Umrlo jih je skupno 2.005, je sporočilo ministrstvo za zdravje.

    V zadnjih 24 urah so potrdili 6557 novih okužb z novim koronavirusom ob opravljenih 15.697 testih. V bolnišnicah se zdravi 8209 bolnikov s covidom-19, od katerih jih 283 potrebuje podporo medicinskega ventilatorja.V novi covidni bolnišnici z 930 posteljami, ki so jo odprli v petek v beograjskem predmestju Batajnica, se zdravi 324 bolnikov, od tega 39 na intenzivni negi.

    Od začetka epidemije so v državi opravili več kot 1,91 milijona testov in potrdili skupno 226.209 okužb. V Srbiji od minulega petka veljajo zaostreni ukrepi. Restavracije, lokali, nočni klubi in splavi so med delavniki odprti od 5. do 17. ure. Zaprti morajo biti od petka od 17. ure do ponedeljka do 5. ure.

    Dostava hrane je mogoča 24 ur na dan, neprekinjeno so lahko odprte tudi lekarne in bencinske črpalke. Konec tedna, v enakem obdobju kot gostinski lokali, so zaprti tudi trgovski centri in trgovine z oblačili. Takrat so zaprti tudi fitnesi, frizerski in kozmetični saloni, bazeni ter športni objekti in površine. Konec tedna so lahko do 21. ure odprte trgovine z živili in trafike, navaja STA.

  • 12:35

    Ne omejitvi vstopa v Avstrijo

    Avstrijski kancler Sebastian Kurz ni naklonjen podaljšanju omejitev vstopa v Avstrijo po 10. januarju, kar je predlagal podkancler Werner Kogler. Kot je še dejal, se mu zdi smiselno, da bi ohranili Evropo brez meja. V Avstriji so v zadnjih 24 urah potrdili 2263 novih okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 57 bolnikov s covidom-19.

    Sebastian Kurz | Foto: Reuters Foto: Reuters

    Avstrijski kancler je ob tem na današnji novinarski konferenci napovedal, da namerava Dunaj v začetku januarja ocenili razmere glede omejitev vstopa v državo. Ob tem je še dejal, da je poudarek na omejitvah predvsem na božični čas, kar je po njegovih besedah "smiselno in ustrezno". Po načrtih bodo zaostreni pogoji za vstop v Avstrijo v veljavi od sredine decembra do 10. januarja, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

    Skupaj z dunajskim županom Michaelom Ludwigom je Kurz danes pozval tudi k udeležbi na množičnem testiranju na okužbo z novim koronavirusom. Ob tem je Kurz napovedal, da bi lahko odločitev o drugem delu množičnega testiranja sprejeli še ta teden.

    Zaradi slabega odziva na že končanem množičnem testiranju v avstrijskih zveznih deželah Tirolska in Predarlsko je Kurz tudi dopustil možnost dodatnih vzpodbud za udeležbo na testiranju. Na Dunaju pa po novem testirajo tudi brez predhodne prijave.

    Avstrijski kancler je danes tudi poskušal pomiriti zaskrbljenosti zaradi navala na nakupovalne centre pred božičnimi prazniki. Prebivalce je pozval, da nakupovanje porazdelijo.

    "Še veliko dni je do božiča. Vedno znova vzide sonce. Vedno se naslednji dan odprejo trgovine," je še dejal Kurz.

    V Avstriji so sicer v zadnjih 24 urah potrdili 2263 novih okužb z novim koronavirusom. V zadnjih 24 urah so opravili 14.577 testov na okužbo z novim koronavirusom, pozitivnih jih je bilo 14,2 odstotka. Umrlo je 57 bolnikov s covidom-19.

    Največ novih okužb v zadnjih 24 urah so potrdili na Dunaju, 442, sledi Spodnja Avstrija z 413 primeri. Na avstrijskem Štajerskem so potrdili 227 novih okužb, na avstrijskem Koroškem 144 in ponovno najmanj na Gradiščanskem, 56. Gradiščanska je edina avstrijska zvezna dežela, kjer so v minulem tednu povprečno potrdili manj kot sto novih okužb na dan.

    V avstrijskih bolnišnicah se trenutno zdravi 3885 bolnikov s covidom-19, od tega 616 na oddelkih intenzivne nege, kar je 16 manj kot v nedeljo. Prvič po več dnevih je sicer v bolnišnicah ponovno več bolnikov kot dan prej, in sicer 83 več kot v nedeljo.

    Od začetka epidemije covida-19 v Avstriji so doslej v tej državi potrdili 305.693 okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 3897 bolnikov s covidom-19. (STA)

  • 12:18

    Pariški letalski sejem

    Organizatorji pariškega letalskega sejma so odpovedali za prihodnje leto napovedan sejem. Dogodek, ki se zgodi vsako drugo leto, velja za ključni sejem na področju letalske industrije, vojaškega letalstva in opreme. Odpovedali so ga zaradi pandemije covida-19.

    Letalski sejem v Parizu poteka vsako drugo leto, izmenjaje s sejmom Farnborough Airshow v Veliki Britaniji. Vsako leto ta sejma predstavljata največji tovrstni dogodek v industriji. (STA)

  • 11:06

    V nemških šolah zvonijo zvonci

    V številnih nemških osnovnih šolah so odkrili novo staro rabo šolskih zvoncev. Ti zdaj ne zvonijo ob koncu ali začetku šolske ure, ampak po novem opominjajo učitelje, da naj odprejo okna v razredih in tako v prostor spustijo svež zrak. Ta ukrep naj bi pripomogel k zmanjšanju okužb z novim koronavirusom.

    V številnih nemških osnovnih šolah zvonci od zdaj zazvonijo vsakih 20 minut, da spomnijo učitelje, da za pet minut odprejo okna v razredih.

    "V številnih osnovnih šolah zvonci že dolgo niso bili več v uporabi," je ob tem dejal vodja združenja nemških osnovnih šol Edgar Bohn. Dodal je, da bi bila lahko ponovna uvedba zvonjenja šolskih zvoncev moteča in tudi hladna, če učenci niso primerno oziroma toplo oblečeni. (STA)

  • 10:39

    Kitajsko cepivo v Indonezijo

    Indonezija je prejela 1,2 milijona odmerkov cepiva proti covid-19, ki ga je izdelalo kitajsko podjetje Sinovac. Indonezija, ki je po številu prebivalstva četrta država na svetu, si prizadeva zajeziti porast novih okužb z novim koronavirusom v državi.

    Indinezija prejela kitajsko cepivo | Foto: Reuters Foto: Reuters

    Kitajsko cepivo je v indonezijsko prestolnico Džakarta prispelo v nedeljo zvečer z letalom iz Pekinga. Po napovedih naj bi dodatnih 1,8 milijonov odmerkov kitajskega cepiva v Indonezijo prispelo prihodnji mesec.

    Kitajska je obljubila, da bo svoja cepiva dala na razpolago kot "globalno javno dobro". Na tak način poskuša preprečiti številne kritike iz sveta na svoj račun glede obvladovanja pandemije covid-19 ob njenem izbruhu.

    Indonezijski predsednik Joko Widodo je v nedeljo zvečer pozdravil prihod kitajskega cepiva. "Hvaležni smo, da je cepivo na voljo in da bomo lahko nemudoma preprečili izbruhe okužb," je dejal predsednik. Dodal je, da je treba upoštevati vse ustrezne postopke, s katerimi bodo zagotovili javno zdravje in varnost ter učinkovitost cepiva.

    Kitajski regulatorji sicer za zdaj še niso odobrili nobenega cepiva proti covid-19 za množično distribucijo, so pa odobrili nekatere kandidate za cepivo za nujno uporabo.

    Vodja indonezijske skupine za boj proti covid-19 Airlangga Hartarto je danes sporočil, da bo prvo serijo odmerkov cepiva pregledala agencija za hrano in zdravila, načrtujejo pa, da bodo najprej cepili zdravstvene delavce in druge rizične skupine.

    Glavni verski urad v državi, indonezijski svet ulema (MUI), je prav tako napovedal, da bodo preverili prvo pošiljko kitajskega cepiva in tako zagotovili, da bo cepivo v najštevilčnejši muslimanski državi na svetu v skladu z zahtevami za pridobitev certifikata halal.

    Indonezija je avgusta začela poskusno cepljenje ljudi s cepivom, ki so ga razvili v Sinovacu. V šestmesečnem poskusnem cepljenju je sodelovalo približno 1.600 prostovoljcev.

    Indonezijska vlada je za tri milijone odmerkov Sinovacovega cepiva odštela približno 637 milijard rupij (45 milijonov ameriških dolarjev). Še 100 tisoč odmerkov cepiva naj bi Indoneziji dostavilo kitajsko podjetje CanSino. O dobavi cepiva se država dogovarja tudi z drugimi farmacevtskimi družbami, vključno z AstraZeneco, ki ima sedež v Združenem kraljestvu.

    Indonezija spada med azijske države, ki jih je pandemija covid-19 zelo prizadela. Do zdaj so potrdili okoli 575 tisoč okužb z novim koronavirusom, umrlo je več kot 17 tisoč bolnikov s covid-19. Po mnenju poznavalcev je število okužb še bistveno večje, saj ima država eno od najnižjih stopenj testiranj na okužb z novim koronavirusom. (STA)

Koronavirus v restavraciji
Novice Raziskava: gosta iz restavracije zbolela, čeprav nista bila v stiku z okuženim

Trenutno se preveč govori o stojnicah s kuhanim vinom ter premalo o medicinskem osebju in negovalcih, ki morajo delati pod hudimi pritiski na intenzivni negi in v domovih za starejše, je povedala. Kanclerka je posvarila, da so razmere še vedno resne, so izvedeli nemški mediji iz kroga udeležencev. "Samo z upanjem ne bomo več napredovali," je opozorila.

Zime ne bo mogoče preživeti brez dodatnih ukrepov

Trenutni ukrepi ne zadostujejo, da bi se znižalo visoko številno na novo potrjenih okužb dnevno, to po oceni Merklove pomeni, da zime ne bo mogoče preživeti brez dodatnih ukrepov. Tako bi morali že pred božičem oblikovati nov načrt glede zaostritve ukrepov, je prepričana.

Napovedala je še, da se bo o tem v prihodnjih dneh pogovorila z ministrskimi predsedniki dežel. Že pred tem je minister za gospodarstvo Peter Altmaier opozoril, da so trenutni ukrepi nezadostni. Nemški Inštitut Roberta Kocha za nadzor nad boleznimi je danes poročal o 12.332 novih okužbah z novim koronavirusom, kar je več kot tisoč več v primerjavi z 30. novembrom.

Številke o novih okužbah v nedeljo in ponedeljek so običajno nižje, saj ob koncih tedna izvedejo tudi manj testov. Po podatkih nemških pristojnih oblasti je v zadnjih 24 urah umrlo 147 bolnikov s covidom-19, kar je nekoliko več kot pred tednom dni, ko je umrlo 125 bolnikov, piše STA.

Milan Krek
Novice Krek: Vlada ni zamujala z ukrepi, ljudje se jih manj držijo

 

Ne spreglejte